Kakšen je pravilni tlak mojih zimskih pnevmatik?

Vzdrževanje vaših pnevmatik, še posebej, kar se tiče tlaka, je zelo pomembno
za varno vožnjo.

 

Poučite se, kakšen je pravilni tlak vaših zimskih pnevmatik?

Kako preverim tlak v pnevmatikah?

Pnevmatike že po naravi s časom izgubljajo tlak, kar pomeni, da je potrebno tlak v pnevmatikah redno prilagajati (priporočamo mesečno), ne glede na tip pnevmatike (letne, zimske, celoletne). Z občasnimi preverjanji tlaka boste zagotovo opazili morebitno nenavadno znižanje tlaka v posamezni pnevmatiki v primerjavi z ostalimi, kar lahko kaže na puščanje.

Prav tako je priporočljivo, da preverjate tlak v pnevmatikah preden se odpravite na daljše potovanje ali če je vozilo obremenjeno s težkim tovorom. Zapomnite si, da morate meriti tlak v pnevmatikah, ko so »hladne« (potem, ko ste s pnevmatikami prevozili manj kot 3 km).

ck1u4pa0000gx0pqpqg8h868j cjud18vnv06nn0oo4e6699sru voiture edito article topic8 pression pneus hiver max max

Prilagodite tlak v pnevmatikah za zimo

Zimske temperature imajo neposreden vpliv na vaše pnevmatike: ko se zniža temperatura, se prav tako zniža tlak v pnevmatikah.

Preverjajte tlak v pnevmatikah enkrat mesečno, da ga ustrezno prilagodite.

Zimske pnevmatike: Poskrbite, da boste prilagajali tlak v pnevmatikah v pravilnih pogojih!

Pazite na temperaturo, ko polnite vaše zimske pnevmatike.

Če polnite pnevmatike s tlakom oziroma prilagajate tlak v garaži, kjer je notranja temperatura nad ničlo (npr. 18 °C), medtem ko je zunanja temperatura pod lediščem (npr. -2 °C, torej je razlika 20 °C med zunanjo temperaturo in temperaturo znotraj garaže), vam priporočamo, da dodate 0,2 bara k priporočenem tlaku proizvajalca.

Ta prilagoditev bo nadomestila razliko med višjo notranjo temperaturo in nižjo zunanjo temperaturo, kar zagotavlja, da bo tlak v vaših zimskih pnevmatikah dobro prilagojen zimski vožnji. Če nastavite tlak v pnevmatikah na prostem,  upoštevajte vrednost tlaka, ki jo priporoča proizvajalec.

michelin pression calule

equipements speciaux

Najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o vožnji pozimi

Ključno je, da upoštevate vrednost tlaka v pnevmatikah, ki ga priporoča proizvajalec vozila. Ustrezne podatke lahko najdete na naslednjih mestih:

  • Na vozilu samem (na vratih avtomobila ali loputi za gorivo);
  • V navodilih vozila;
  • V priporočilih proizvajalca ali v profesionalnem avtomobilskem vodiču.

Prenizek tlak v pnevmatikah lahko pomembno vpliva na upravljanje vozila in povzroča, da se pnevmatike neenakomerno obrabljajo. Enako velja za previsok tlak. Z rednim preverjanjem in ustreznim prilagajanjem vrednosti tlaka v pnevmatikah lahko zmanjšate obrabo pnevmatik.

Poiščite prave pnevmatike MICHELIN za vas

Drugi članki, ki vas bodo mogoče zanimali