PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

TISK IN NOVICE

Michelin je potrdil 24. Zmago na tekmi 24 ur Le Mans: - Dvojna zmaga in nov rekord kroga - steze za Porsche - Corvette je zmagal na vzdržljivostni tekmi 'treh velikih'

Michelin je potrdil 24. Zmago na tekmi 24 ur Le Mans: - Dvojna zmaga in nov rekord kroga - steze za Porsche - Corvette je zmagal na vzdržljivostni tekmi 'treh velikih'

Porsche je ne le eden od zmagovalcev dveh združenih svetovnih podjetij na tekmovalni stezi - je tudi Michelinov partner pri prvi vgradnji vozil. Prejšnji konec tedna je zabeležil svojo 17. zmago na tekmi 24 ur Le Mans: z dvojno zmago - številk 19 (Hülkenberg/Bamber/Tandy) in 17 (Bernhard/Hartley/Webber), Porsche 919 Hybridov. Nemško podjetje je še naprej najuspešnejši proizvajalec avtomobilov v zgodovini tekem Le Mans.

S pomočjo Michelinovih konkurenčnih, skladnih pnevmatik, ki v popolnosti dopolnjujejo Hybrid 919, je Porschejeva ekipa v sredo, 10. junija, pri kvalifikacijah, postavila tudi nov rekord kroga na stezi, za 13.629 km. Nooe Jani je dosegel čas 3m16,887s (249 km/h) in izboljšal predhodni najboljši čas, ki ga je leta 2008 postavil Stéphane Sarrazin (Peugeot 908 HDI), ki je zdaj član skupine Toyota Racing.

Zmogljivosti letošnjih prototipov LMP1 izkazujejo velik korak naprej, kar se je bilo dodatno ponazorjeno pri najhitrejšem krogu, ki ga je odpeljal Audi R18 e-tron qattro, številka sedem, ki ga je vozil Benoît Tréluyer, v 337. krogu. Dosežen čas, 3m17,475s, je dodaten dokaz zahtevnosti tekme, v kateri sta se za konec tedna pomerila dva nemška proizvajalca.

Pascal Couasnon, direktor Motosporta pri Michelinu, je izjavil: »Michelin izreka čestitke Porschejevi ekipi za dvojno zmago in tudi Audi Sportu za dosežene stopničke. Počaščeni smo, da smo dosegli 24. zmago na najprestižnejši tekmi na svetu, ki velja tudi za najzahtevnejšo vzdržljivostno tekmo.«

Jérôme MONDAIN, vodja programa FIA WEC pri Michelin Motosportu, je izjavil: »Pri letošnji tekmi 24 ur Le Mans je Michelin ponovno dokazal in prikazal zmogljivosti oprijema in vzdržljivosti tekmovalnih pnevmatik, ki so uspešno prevozile razdalje, ki presegajo 700 km. Zmogljivosti Michelinovih pnevmatik pri različnih omejitvah, ki so bile včasih, še ne tako daleč nazaj, izjema, so danes del strategije naših partnerskih ekip. Vse ekipe LM P1 proizvajalcev uporabljajo na Le Mansu 24 ur v letu 2015 le en tip pnevmatik: Michelinov odtis »za mehko vroče vreme« je zasnovan tako, da se lahko najbolje izkaže pri temperaturah med 18°C do 40°C. Delo skupine Michelinovih inženirjev, ki so zadolženi za področje motošporta, na področju temperaturnega razpona pnevmatik kot pomembnega dejavnika na temperaturi steze, je bilo zagotovo poplačano.«

Michelinovi partnerji Audi Sport Team Joest, Porsche Team in Toyota Racing so na tekmi 24 ur Le Mans 2015, vsi izvedli štiri stinte z enakimi pnevmatikami in prevozili do 736 km z enim kompletom.

Pomembno je, da ne pozabimo, da je današnja generacija prototipov pnevmatik LM P1 za od pet do šest centimetrov ožja in dva kilograma lažja od tistih v letu 2013. Hkrati se je povečal aerodinamičen podtlak avtomobilov, pa tudi moč njihovih motorjev.

Corvette zmagovalec vzdržljivostne tekme 'treh velikih'

Brezhibna zanesljivost številke 64, tovarne Corvette, C7, je zagotovila zmago na 24 ur Le Mans LM GTE Pro razreda ekipi Gavin/Milner/Taylor. Zmaga ameriške blagovne znamke, ki je ekskluzivni Michelinov partner tako za prvo kakor tudi za nadomestno vgradnjo pnevmatik, na francoski tekmi, pomeni novo zmago, ki bo zabeležena v koledarju »treh velikih« vzdržljivostnih tekem v letu 2015, po že doseženih uspehih na 24 ur Dayton in 12 ur Sebring.

Pascal Couasnon je takoj čestital ekipi Corvette Racing: »Naš parter je zdaj zmagal na treh najprestižnejših tekmah. Visoka kakovost našega dela, skupaj s strokovnjaki Corvette, odraža izjemne zmogljivosti – tako za tekmovalno kot za cestno izvedbo modela C7.«

To leto ni bilo zmagovalca za nagrado MICHELIN Total Performance. Nagradni sklad v višini 1 milijona EUR, ki je namenjen za nagrado za inovacije pri tekmi Le Mans, se bo zato prenesel v leto 2016.

Na naslednje tekme vzdržljivostne tekme svetovnega pokala – bo v letu 2015 FIA popeljala ekipe v Nemčijo, kjer bo 30. avgusta na sporedu tekma 6 ur Nürburgringa.

KONTAKTNA OSEBA ZA TISK

Gonda Gabriella

+ 36 1 459 2940

gabriella.gonda@michelin.com

ČLANKI S TO TEMO

  • POVEZANI
  • Z NAJVEČ OGLEDI BRANI
  • NAJNOVEJŠI