PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

TISK IN NOVICE

Pnevmatike Michelin na vrhu svetovne vzdržljivostne dirke

Pnevmatike Michelin na vrhu svetovne vzdržljivostne dirke

Zmaga za Porsche v zadnji minuti!

Močan dež je v soboto popoldne spodbudil ACO (Automobile Club de l’Ouest), da uradno začne 84. tekmo LeMans za varnostnim avtomobilom. Približno dve uri kasneje je bila svetovno znana dirka sklenjena v krasnem sončnem vremenu. Med obema skrajnostima so Michelinovi partnerji izkoristili potreben širok nabor zmogljivosti pnevmatik in uresničili načrte, ki so jih pripravili za tekmo.

Tekmovalci so tekmo začeli s pnevmatikami MICHELIN za mokro cesto ali dež, nato so jih zamenjali za gladke pnevmatike iz mehke gumene zmesi (v primerju prototipov LMP1-H) in srednje mehke gladke pnevmatike v drugih razredih. Razplet dirke je prikazal intenzivno tekmo med Toyoto in Porschejem. Japonska ekipa je ponoči večino časa vodila pred nemškim tekmecem, ki je postopoma pridobival premoč. Gledalci so imeli priložnost, da so si ogledali izjemen boj, v katerem je bilo kar nekaj izmenjav na vodilnem mestu. Toyota TS050-Hybrid Anthonya Davidsona, Sébastiena Buemija in Kazukija Nakajima začela zadnji krog z jasnim ciljem, da si prisvoji prvo zmago na Le Mansu, vendar se je avtomobil zaradi tehničnih težav na ciljni ravnini ustavil. Zmago si je tako priborilo vozilo št. 2, Porshce 919 Habrid z ekipo Romain Dumas / Neel Jani / Marc Lieb, ki je zaključila tekmo pred številko 6 : TS050-Hybrid (Stéphane Sarrazin / Mike Conway / Kamui Kobayashi) in številko 8 Audi R18 (Lucas Di Grassi / Loïc Duval / Oliver Javis). Najhitrejši krog je odpeljal Kamui Kobayashi (3 min 21,445 sek, krog 81)

Pnevmatike za obvladovanje vseh strategij

Japonsko moštvo je izbralo strategijo treh stintov, vsak po 14 krogov (skupaj 572 km), tudi Audi je izbral strategijo treh stintov, a 13 krogov (531 km). Pri Porscheju so vozili tako tri kot štiri stinte (13 in 14 krogov, do 708 km) z enim kompletom pnevmatik. Vsakič so bili za njihove avtomobile objavljeni najboljši časi kroga, tako na začetku kot na koncu voženj.

“Pnevmatike, ki so na voljo našim različnim partnerjem na Le Mansu jim omogočajo, da razvijejo načrte za tekmo, odvisno od zastavljene strategije,” je povedal direktor motošporta pri Michelinu, Pascal Couason. “Vozila LMP1-H dosegajo povprečne hitrosti, ki več kakor 24 ur presegajo 240 km/h in vse ekipe so uspešne pri trojnih stintih – vsaj – v vsakem razredu. Številne ekipe LM GTE Pro in LM GTE Am so vozile trojne stinte z istimi pnevmatikami, kar je prvič z ta tekmovalna vozila, ki so bila razvita iz cestnih avtomobilov, z razporeditvijo teže, ki predstavlja drugačen izziv v primerjavi s tem, kar je povezano s prototipi. To odraža tesno povezavo med motošportom in industrijsko proizvodnjo, ki omogoča tehnološke sinergije in nam daje možnost, da smo še bolj konkurenčni, tako na tekmovalnih stezah kot na cestah.”

V razredu LMGTE Pro so Ford GT - Joey Hand / Dirk Muller / Sébastien Bourdais (Chip Ganassi USA) osvojili prvo mesto po dolgem, težkem boju s Ferrarijem 488 GTE - Giancarlo Fisichella / Toni Vilander / Matteo Malucelli (Risi Competizione).

Tretje mesto je zasedel Chip Ganassi USA Ford GT v zasedbi Ryan Briscoe / Scott Dixon / Richard Westbrook. Vsi trije avtomobili so uporabili celoten program gladkih pnevmatik MICHELIN srednje za hladno vreme, srednje za suho vreme in trde za suhe pogoje ter pnemvatike za mokro cesto/dež, ko je bila steza mokra ali vlažna.

Michelin je uvedel nov program pnevmatik za razred LM P2, v katerem njegovi partnerji predstavljajo manjšino (3 vozila od 23). Kljub temu je Barthez-Panis Compétition Ligier JS P2 – Nissan končal tekmo na osmem mestu v svojem razredu, kar je bila tudi druga najboljša uvrstitev za Ligier na cilju. “To je odličen rezultat v razredu, v katerem nismo imeli veliko partnerskih vozil in v katerega smo se vrnili na najvišji ravni,” je povedal Jérôme Mondain, vodja Michelinovega programa za tekme FIA World Endurance Championship.

Naslednja tekma FIA WEC 2016, 6 ur Nürnburgringa, bo 24. julija v Nemčiji.

KONTAKTNA OSEBA ZA TISK

Gonda Gabriella

+ 36 1 459 2940

gabriella.gonda@michelin.com

ČLANKI S TO TEMO

  • POVEZANI
  • Z NAJVEČ OGLEDI BRANI
  • NAJNOVEJŠI