PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

OSNOVNO O PNEVMATIKAH

Ste vedeli?

Michelin 18 maj 2010

Ste vedeli?

DEJSTVO ŠT. 1 Kotalni upor je odgovoren za 20% goriva, ki ga porabi vaše vozilo

Kotalni upor je ena izmed petih sil, ki jih mora premagati vozilo, da nadaljuje s premikanjem. Lahko je odgovoren za 20% goriva, ki ga porabi vozilo zato, da se kolesa obračajo. Pnevmatike porabijo enega od petih rezervoarjev goriva. Enega od petih…

DEJSTVO ŠT. 2 Pnevmatike, ki niso dovolj napolnjene, lahko dosežejo 80o C

Res je, pnevmatike porabljajo energijo. Da bi lažje razumeli, se jih dotaknite po nekaj prevoženih kilometrih: vroče so. Če niso dovolj napolnjene, lahko dosežejo tudi do 80°C. Od kod prihaja toplota? Ustvarjajo jo deformacije pnevmatike v krivinah ter sile ob vsaki rotaciji, pospeševanju, zaviranju itd. Če pogledate pobliže, boste lahko opazili vrsto manjših deformacij gumene zmesi na stičišču s cestno površino.

DEJSTO ŠT. 3 Kremen drastično zmanjšuje porabo goriva

Michelinovi inženirji so leta 1992 dodali obliko silicijevega dioksida, ki omogoča znatno manjšo porabo goriva na račun pnevmatik. Poleg tega v mokrih razmerah ponuja odličen oprijem.

DEJSTVO ŠT. 4 MICHELIN je izumil prvo 'zeleno' pnevmatiko

Pri Michelinu so prvo pnevmatiko MICHELIN ENERGY™ predstavili leta 1992. Konkurenčni proizvajalci šele zdaj vstopajo na trg, MICHELIN pa je prvo 'zeleno' pnevmatiko izumil že pred desetletjem.

DEJSTVO ŠT. 5 Manj deformacij, toplote in porabljenega goriva

Prva generacija zelenih pnevmatik MICHELIN Energy je leta 1992 postala lažja za 2,5kg. Manjša masa pnevmatike pomeni manj deformacij in manj ustvarjene toplote ter posledično manj porabljenega goriva.

DEJSTVO ŠT. 6 Pnevmatike MICHELIN ENERGYTM lahko trajajo do 45000 kilometrov (1)

Pnevmatike MICHELIN ENERGYTM Saver imajo dolgo življenjsko dobo. Glede na vašo uporabo so lahko vozne tudi do 45000 kilometrov.

DEJSTVO ŠT. 7 Pnevmatike MICHELIN ENERGYTM imajo za 3 metre krajšo zavorno pot na mokrih cestah

Kot premec na čolnu, tekalna plast v stiku s tlemi oblikuje zaokrožen odtis, ki prodre skozi plasti vode. Preostala voda se shrani ali razprši po kanalih tekalne plasti.

DEJSTVO ŠT. 8 Pnevmatike MICHELIN ENERGYTM vam prihranijo 80 litrov goriva (3)

Prihranki so odvisni od cen goriva in velikosti pnevmatik, a v povprečju pnevmatike MICHELIN ENERGYTM skozi svojo življenjsko dobo prihranijo do 80 litrov goriva.

DEJSTVO ŠT. 9 Prihranite dovolj goriva za nakup nove pnevmatike

Po 45000(1) prevoženih kilometrih z zelenimi pnevmatikami MICHELIN, boste prihranili dovolj denarja za nakup ene nove pnevmatike.

Dejstvo ŠT. 10 Zmanjšajo emisije ogljikovega dioksida iz vašega vozila za 4g na kilometer(4)

Odraslo drevo lahko na leto vsrka skoraj 25 kg ogljika. Pnevmatike MICHELIN ENERGY SAVERTM zmanjšajo emisije vašega vozila za 4g na kilometer.(4) Če vozite povprečen avto, je to osem dreves manj(5), ki morajo vsrkati ustvarjen ogljikov dioksid. To je konkreten primer, kaj lahko naredimo kot posamezniki. Imamo le en planet.

DEJSTVO ŠT. 11 Vsako leto je prihranjenih 820 milijonov litrov goriva

To je količina goriva, ki se vsako leto prihrani na račun avtomobilov, ki so opremljeni z zelenimi pnevmatikami MICHELIN. 820 milijonov litrov…! To pomeni 28 milijonov dreves, ki bi mogla vsrkati ustvarjen ogljikov dioksid.

DEJSTVO ŠT. 12 Prihranjenih 12 milijard litrov goriva in 30 milijonov ton manj izpustov ogljikovega dioksida od leta 1992

Od leta 1992 je bilo v Evropi prodanih več kot 400 milijonov Michelinovih pnevmatik z nizkim kotalnim uporom ali tako imenovanih 'zelenih pnevmatik'. Te pnevmatike so omogočile prihranek kar 12 milijard litrov goriva, kot tudi znatno zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida (30 milijonov ton). Za aktualne podatke obiščite spletno stran http://www.michelin-green-meter.com/.

DEJSTVO ŠT. 13 Prihranite lahko okoli 3 milijarde litrov goriva

Če bi bili vsi avtomobili v Evropi opremljeni z pnevmatikami MICHELIN Green, bi vsako leto lahko prihranili tri milijarde litrov goriva (100.000 tankerjev).

DEJSTVO ŠT. 14 Pnevmatika MICHELIN lahko več kot enkrat obkroži Zemljo(1)

Pnevmatika MICHELIN lahko danes prevozi do 45000 kilometrov, kar je več kot enkrat okoli Zemlje.
(1) Povprečna življenjska doba pnevmatik MICHELIN (interni vir)
(2) V primerjavi s predhodno pnevmatiko. Test inštitucije TÜV SÜD Automotive.
(3) Ocenjen povprečni prihranek goriva s pnevmatikami MICHELIN ENERGYTM Saver v primerjavi z glavnimi tekmeci in skozi povprečno življenjsko dobo pnevmatik MICHELIN (okoli 45000 kilometrov). Testi kotalnega upora na 15 dimenzijah za evropsko tržišče, ki jih je leta 2009 izvedla inštitucija TÜV SÜD Automotive (13 dimenzij MICHELIN N°1 in 2 dimenziji MICHELIN N°2).
(4) Izračun emisij ogljikovega dioksida na osnovi empirične formule: 0,1l diesla = 265 g, 0,1l bencina = 235g
(5) Za avtomobil na bencinski pogon kategorije D, je to enako 199 kg ogljikovega dioksida, kar ustreza količini, ki jo na leto vsrka 8 dreves.

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader