PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

OSNOVNO O PNEVMATIKAH

Kotalni upor: Vloga pnevmatik

Michelin 18 maj 2010

Kotalni upor

V povprečju porabi avtomobil za premagovanje kotalnega upora pnevmatik 20% goriva ali en rezervoar od petih. Res je, pnevmatika je odgovorna za 20% porabljenega goriva. Kaj povzroča kotalni upor in kako ga zmanjšati?

Kaj povzroča kotalni upor?

Pri vsakem obratu kolesa se dezen pnevmatike pri stiku s površino upogne in deformira. Pri deformaciji se gumena zmes segreje, energija pa se porazgubi v obliki toplote. To pa je vzrok za 90% kotalnega upora, ki ga povzroči pnevmatika.

Kot da bi vozili po pobočju z 1 % naklonom

Več kotalnega upora kot ima pnevmatika, več moči mora proizvesti motor, da premakne avtomobil. Če mora motor delovati pri večji moči, samo zato, da premosti kotalni upor pnevmatik, bo porabil več goriva. Kotalni upor si predstavljate kot avto, ki se mora vzpenjati na klančino z 1% naklona. Kotalnega upora ne moremo povsem izničiti, lahko pa ga zmanjšamo, kolikor je mogoče in tako prihranimo gorivo.

Od leta 1992 prihranjenih 12 milijard litrov goriva

Michelinove zelene pnevmatike so po vsem svetu pripomogle k prihranku 12 milijard litrov goriva. Pnevmatike ponujajo vrhunske ravni obrabe in oprijema, ne da bi ogrožale varnost ali življenjsko dobo.

Tri od štirih pnevmatik za avtomobile, ki jih danes prodajo v Evropi, so Michelinove zelene pnevmatike

Od leta 1992 so v Evropi prodali 400 milijonov Michelinovih zelenih pnevmatik z nizkim kotalnim uporom

Michelinove pnevmatike so od leta 1992 pripomogle k ogromnemu zmanjšanju emisij ogljikovih dioksidov – za kar 30 milijonov ton. CO2 je eden izmed glavnih toplogrednih plinov, vsak liter porabljenega goriva pa v ozračje spusti približno 2,5 kilograma ogljikovega dioksida.

Če bi vse avtomobile v Evropi opremili z Michelinovimi zelenimi pnevmatikami, bi vsako leto prihranili okoli milijardo litrov goriva (kar je enako 100.000 tankerjem)

Pri upoštevanju teh dejstev postane okoljska upravičenost za uporabo Michelinovih pnevmatik z nizkim kotalnim uporom še bolj prepričljiva.

Več informacij:
Stran s produkti Michelin Energy Saver
Spletna stran Michelin Energy Saver

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader