PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

OSNOVNO O PNEVMATIKAH

S pridelovanjem kavčuka se preživlja 30 milijonov ljudi na leto

Michelin 18 maj 2010

ENVIRONMENT

Preživljanje teh kmetovalcev pa je ogroženo zaradi krčenja gozdov. Proizvajalci pnevmatik porabijo okoli 70% kavčuka, ki ga pridelajo po svetu. Naloga Michelinu podobnih podjetij je zaščititi in ohraniti te naravne vire, ter zagotoviti vzdržnost obdelovanja kavčukovcev.

Michelin že nekaj desetletij obdeluje skoraj 21.000 hektarjev nasadov kavčukovca v Braziliji in Nigeriji, ki pokrijejo okoli 12% Michelinovih potreb po kavčuku. Da bi ohranili dolgoročno varnost pridelka v Braziliji, pri Michelinu investirajo v trajnostni program kmetijstva, ki ustvarja družbene, okoljske in ekonomske posledice. Te lokalne plantaže prav tako same izvajajo osnovno predelavo in med zasadi kavčukovca gojijo še vrsto drugih pridelkov, kot so npr. banane in kakav.

Varovanje biološke raznolikosti tropskih gozdov

Da bi povezali obalo z notranjostjo dežele, je MICHELIN ustvaril 'ekološke koridorje', ki povezujejo tri zaplate gozdov Atlantskega gozda, ki pokrivajo okoli 3000 hektarov. Ta tropski gozd, ki se je včasih raztezal vzdolž celotne brazilske obale, zdaj meri le 10% svoje prvotne velikosti. Zaradi tega je eden izmed najbolj ogroženih tropskih gozdov na svetu.

Sodelovanje z lokalnimi kmetijskimi organizacijami

Da bi razvili te koridorje, MICHELIN tesno sodeluje z lokalnimi vladnimi in kmetijskimi organizacijami. Poleg tega so pri Michelinu razvili plantaže kavčukovca v družinski lasti, kjer so bližnje kmetije (1000 družin) oskrbeli z odpornimi vrstami kavčukovca, ki so nastali v raziskovalnem programu podjetij Michelin in CIRAD (Mednarodni center za raziskave in razvoj v kmetijstvu). Ker cene dobrin rastejo, želi lokalna skupnost osmisliti proizvodnjo, ki nudi zajamčen vir zalog.

Nova vas

Podjetje Michelin je doniralo 18 hektarov zemlje za gradnjo vasi po imenu Nova Igrapiuna, kjer živijo predvsem pridelovalci kavčuka in njihove družine. Vas je opremljena s sodobnimi vodnimi zbiralnki in vključuje zelene jase, zdravstvene ustanove in šole.

Program pogozdovanja

Po raziskavi ozemlja in njegovih bioloških vrstah se je začel program pogozdovanja. Več kot 1000 hektarov kavčukovih plantaž v Braziliji smo pustili  povsem neobdelanih, da bi zaščitili pragozd ter njegovo floro in favno. V gozd so se ponovno naselile živali, v okolici slapov pa je zaživel tudi eko-turizem, ki pomaga pri zaščiti okolja.

Širjenje ekološke ozaveščenosti

Da bi pripomogli k ohranitvi ekosistema, Michelin v sodelovanju z raznimi organizacijami (CETREL, BioBrasil, Tropical Nature Foundations) pomaga pri širjenju ekološke ozaveščenosti v regionalni skupnosti.Več o programu okoljskega izobraževanja lahko najdete na povezavi http://www.michelin-hevea.com.

Raziskave v biologiji in kmetijstvu

Michelin na območjih nasadov kavčukovca izvaja raziskave na področjih biologije in kmetijstva, da bi:

  • izboljšali tehnike pridelave kavčuka in tako zmanjšali produkcijske stroške,
  • povečali pridelek,
  • izboljšali kvaliteto naravnega kavčuka,
  • kljubovali boleznim, ki napadajo kavčukovec.

Boj proti boleznim kavčukovca

Michelin sodeluje z univerzami, znanstvenimi ustanovami in raziskovalnimi organizacijami, da bi se učinkoviteje borili proti južnoameriški bolezni, ki v obliki gob napada liste brazilskega kavčukovca in resno ogroža plantaže v Afriki in Aziji.  Sadovi teh raziskav so prav tako omogočili izbor in reprodukcijo vrst kavčukovca, ki je odpornejši na napade parazitov. Že vrsto red podarjamo mlade in na bolezni odporne kavčukovce manjšim brazilskim kmetijam v okolici. Samo v letu 2006 smo jim podarili 200.000 dreves.

Ohranjanje naravnih virov

Štiri Michelinove plantaže v Nigeriji so prav tako obvezane k zaščiti okolja. Petsto hektarov tropskega pragozda na plantaži Osse River, ki meji na Nacionalni park Okuma je vse, kar je danes ostalo od tropskega pragozda v zahodnem delu države. Nigerijska fundacija za ohranjanje pragozda je Michelinu leta 2002 podelila nagrado za najbolj okolju prijazno podjetje v Nigeriji.

Recikliranje rabljenih pnevmatik

Zaradi novih možnosti recikliranja in večje okoljske ozaveščenosti, dandanes na odlagališčih in odpadih pristane vse manj rabljenih pnevmatik. Pri Michelinu so močno zavezani k varovanju okolja. Družba aktivno sodeluje v globalnem gibanju industrije pnevmatik, ki spodbuja recikliranje rabljenih pnevmatik. Odlaganje celih pnevmatik je v Evropi nezakonito od leta 2003, odlaganje razrezanih pa od 2006.

Recikliranje rabljenih pnevmatik

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader