PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA VOŽNJO

Vožnja v sili: kako ohraniti nadzor?

Michelin 09 maj 2012

Vožnja v sili: kako ohraniti nadzor?

Ali veste, kaj storiti, če iz pnevmatike uhaja zrak ali vaš krmilni sistem odpove? To so tako življenjsko nevarne situacije. Izboljšajte svoje možnosti, da ostanete v takšnih situacijah nepoškodovani – naučite se, kako reagirati. V nekaj minutah se lahko naučite osnov, ki bodo morda odločilne.

Če se nenadoma soočite z nujno situacijo, je najpomembnejše, da ostanete mirni, da boste lahko razumno odločali. Vaš glavni cilj je zmanjšati poškodbe. Ne pozabite, da je vaš avto kos kovine, ki ga je mogoče enostavno zamenjati. Gotovo želite ohraniti svoje vozilo pod nadzorom, da se vozilo ne zavrti ali celo prevrne. Zato poskrbite, da boste ohranjali smer, izogibajte se hitri menjavi smeri pri visoki hitrosti. Vključite varnostne luči, da opozorite ostale voznike, da ste v težavah. Ko na koncu ustavite, izberete varen prostor in postavite varnostni trikotnik.

Uhajanje zraka iz pnevmatike

Če se pnevmatika med vožnjo predre, je lahko strašljivo in zelo nevarno, še posebej pri visoki hitrosti. Če sumite, da se je pnevmatika predrla, bi vam notranji glas narekoval, da pritisnete na zavoro. Vendar je zelo pomembno, da ne stopite na zavoro, temveč z obema rokama trdno oprimete krmilo in vzdržujete vožnjo naravnost, ki omogoča, da se vozilo upočasni postopoma. Ko čutite, da imate nadzor nad vozilom, odstranite eno roko s krmila in prestavite v nižjo prestavo, kar bo pomagalo zmanjšati hitrost. Ko je mogoče, zapeljite vozilo na varno mesto in ustavite.

Odpoved zavor

Navadite se, da preverite zavore pred vožnjo navzdol po strmem hribu ali po tem, ko ste vozili skozi vodo. Če zavore odpovedo, globoko vdihnite, ostanite mirni in, če je vaša hitrost nižja od 30 km/h, uporabite ročno zavoro, da ustavite. Če vozite hitreje, nikakor ne uporabite ročne zavore, saj bi lahko tako zablokirali kolesa in vaše vozilo bi se zavrtelo. Prestavljajte postopoma v nižjo prestavo, da se počasi zmanjša hitrost, uporabite pa tudi vse možnosti za zaustavitev – podlago ali ovire: trava ali gramoz, kar vam je lahko v pomoč. Ko se vozilo ustavi, poskrbite, da boste parkirali na varnem - na odstavnem pasu ali na počivališču.

Odpoved krmila

Če vaše krmilo nenadoma postane neodzivno, bode pripravljeni, da uporabite vse svoje moči, da ga zadržite. Prvič, počasi spustite pedal za plin, da se avto postopno upočasni. Če začutite, da ste začeli drseti, poskusite usmeriti vozilo v smer, kamor drsijo zadnja kolesa. Kakor pri odpovedi zavor, tudi tukaj ne uporabite ročne zavore, temveč zmanjšujte hitrost vozila s prestavljanjem v nižje prestave. Ročno zavoro uporabite le, ko se vozilo ustavi.

Ne pozabite: ostanite mirni in ne zganjajte panike. S poznavanjem teh osnov se boste počutili na cesti bolj varni in pripravljeni boste na vse.
Pripravil MICHELIN

Fotografije: Getty Images
Copyright © 2011 - MICHELIN, vse pravice pridržane

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader