PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA VOŽNJO

Zakaj bi morali skrbeti za pnevmatike?

Michelin 18 jun. 2012

Zakaj bi morali skrbeti za pnevmatike?

Pnevmatike so edina stična točka med vozilom in cesto. Ne pozabite tega. Ni pomembno, kako lep je vaš avto ali kakšna je moč vašega motorja, niti kako dober voznik ste – vaše pnevmatike so v prvi obrambni vrsti, kadar gre za varnost. Vi in vaša družina ste dragocen tovor, zato je izbira pnevmatik resnično pomembna.

Niso vse pnevmatike enake

Z izborom prave pnevmatike se pokažejo razlike. A kje začeti? Toplo vam priporočamo, da izberete blagovno znamko, ki ji zaupate. Pnevmatike so visoko tehnološki produkt in najboljši proizvajalci dosegajo izjemne dosežke glede varnosti, dolge življenjske dobe in energetske učinkovitosti. Če se odločite, da je dovolj dobra tudi druga najboljša pnevmatika, je to lahko tvegana draga bližnjica. Če investirate nekoliko več in kupite boljše pnevmatike, je to dolgoročno v resnici ceneje.

Po vseh pravilih: varnost na prvem mestu

Vaš instinkt vam pravi: ko izbirate, mora biti na prvem mestu varnost. Čeprav je pri vsakodnevni vožnji veliko rutine, nikoli ne veste, kaj vas čaka za ovinkom. Pnevmatika, ki je zasnovana za optimalno varnost, se dobesedno oprime ceste in vam daje možnost učinkovitega zaviranja, ko je to najbolj potrebno. Boljša pnevmatika dejansko omogoča krajšo zavorno pot v nujnih primerih. Razmislite o tem, ko boste izbirali naslednje pnevmatike.

Ravnajte skrbno z denarjem: izberite pnevmatike z nižjo porabo goriva

Varna pnevmatika se mora oprijemati ceste, da je dobro vodljiva pri vožnji v zavojih, imeti mora kratko zavorno pot, če pa pri vožnji preveč »drži«, ali »se upira«, po nepotrebnem zapravljate gorivo. Zmanjšanje kotalnega upora je ključno vprašanje, zato je postalo predmet velike tekme med proizvajalci pnevmatik na področju raziskav in razvoja. In dobra novica za potrošnike? Pri pnevmatikah zadnje generacije je kotalni upor neverjetno uspešno znižan, ne da bi se zaradi tega poslabšala varnost. Ena od ključnih skrivnosti je vgraditev kremena v formulo za izdelavo pnevmatik.

Poskrbite za dolgoročno korist

Vsi smo opazili razliko, če smo pnevmatiko dopolnili z zračnim tlakom, ko je bil le-ta prenizek. Če z vašimi pnevmatikami ni vse v redu, se ceste ne občuti dobro. Seveda ne gre samo za občutek. Pnevmatike s prenizkim zračnim tlakom ne omogočajo učinkovitega zaviranja, ko bi morali reagirati v nepredvideni situaciji. Poleg tega pri pnevmatikah s prenizkim zračnim tlakom lahko pride do poškodb, skrajša se njihova življenjska doba. Prav tako se pnevmatike s previsokim zračnim tlakom obrabijo neenakomerno in prehitro. Vsekakor je vredno spremljati in vzdrževati ustrezni zračni tlak v pnevmatikah, da se izognemo nevarnosti eksplozije pnevmatike, slabšemu oprijemu ali prezgodnji obrabi in seveda nesrečam. S tem poskrbite tudi, da bo vaša naložba dolgoročnejša, saj pnevmatike z ustreznim zračnim tlakom trajajo dlje. Navadite se na mesečno preverjane zračnega tlaka.

3 najpomembnejše zmogljivosti v eni pnevmatiki: to je mogoče

Osnovno dejstvo je, da je prava pnevmatika jamstvo za varnost na cesti. A danes lahko pričakujete še več. Več varnosti, več prevoženih kilometrov in več prihranka na gorivu. Te zmogljivosti pnevmatik so svete. Pnevmatika, ki ponuja vse tri zmogljivosti, je boljša. A previdnost ni odveč, raven teh zmogljivosti ni pri vseh blagovnih znamkah pnevmatik enaka. Ključnega pomena je torej, izbrati najboljše ravnovesje.

Napravite domačo nalogo in prihranite denar dolgoročno!
Pripravil MICHELIN

Fotografije: Getty Images
Copyright © 2011 - MICHELIN, vse pravice pridržane

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader