PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA VZDRŽEVANJE

Časovna premica vzdrževanja pnevmatik

Michelin 18 maj 2010

Časovna premica vzdrževanja pnevmatik

Traja le nekaj minut, prihrani pa vam lahko več kot le čas in denar

Ker pnevmatike predstavljajo edini stik med vozilom in cesto, si redno vzamite nekaj časa, da jih pregledate. Obrabljena pnevmatika znatno zmanjša varnost in delovanje vašega avtomobila. Kaj predstavlja nekaj minut v primerjavi z varnostjo vaše družine? Če za njih ustrezno skrbite, lahko pnevmatike trajajo od 40.000 do 80.000 kilometrov, odvisno od vašega načina vožnje in pogojev na cesti.

1. Tlak v pnevmatikah

Tlak preverite vsaj enkrat na mesec ali pred potovanji, kjer boste dosegali visoke hitrosti.

Pnevmatika je dejansko lahko precej prazna, ne da bi tako delovala na prvi pogled. Da boste na varnem, vam priporočamo, da redno preverjate tlak v pnevmatikah, še posebej pred potovanji, kjer boste dosegali visoke hitrosti. Pravilen tlak je eden izmed dejavnikov za varnost in dolgo življenjsko dobo vaših pnevmatik.

Tyre inflationPritisk v pnevmatikah preverjajte le, ko so te hladne (ali ko ste prevozili manj kot tri kilometre). Če niste prepričani o pravilnem tlaku za vaš tip pnevmatik, se obrnite na navodila za uporabo vašega vozila.

2. Globina profila

Pametno je, da vsaj enkrat mesečno preverite globino profila in obrabo vaših pnevmatik.

Pnevmatike je potrebno menjati, ko je profil izrabljen do 1,6 mm. Pnevmatiko je treba pregledati in po potrebi zamenjati, saj je vaša varnost lahko ogrožena, ob tem pa še kršite zakon. Vaš trgovec s pnevmatikami vas lahko oskrbi z merilcem profila.

Legal limit

3. Centriranje

Primeren čas za pregled nepravilno nastavljene geometrije vzmetenja je na vsakem servisu ali tehničnem pregledu.

Če je geometrija vzmetenja na vašem vozilu nepravilno nastavljena, lahko vpliva na oprijem cestišča in vašo varnost. Vedno ni mogoče čutiti, če vozilo drsi. Lahko ste zadeli robnik ali luknjo v cesti, kar je 'vrglo' kolesa iz nastavljene lege, ne da bi opazili. Pametno je, da vaš trgovec s pnevmatikami periodično preverja, ali je potrebna nastavitev geometrije vzmetenja. Idealno je, da to stori ob vsakem servisu ali pred tehničnim pregledom.

4. Uravnoteženje

Uravnoteženost vaših pnevmatik je dobro pregledati ob vsaki rotaciji, ki se navadno opravi na vsakih 10-12 tisoč kilometrov.

Glede razlike med uravnoteženjem in centriranjem pnevmatik vlada velika zmeda. Pri centriranju gre za nastavljanje kotov koles, uravnoteženje pa omogoča pnevmatiki, da se vrti brez vibracij. Uravnoteženje preprečuje prezgodnjo obrabo, prav tako pa varuje vzmetenje, krmilni sistem in ležaje vozila. Prav tako znatno pripomore k udobni vožnji.

5. Rotacija

Podaljšajte življenjsko dobo vaših pnevmatik z rotacijo na vsakih 10-12 tisoč kilometrov.

Da bi podaljšali življenjsko dobo vaših pnevmatik, vam priporočamo, da pnevmatike rotirate, vključno z rezervno, na vsakih 10-12 tisoč kilometrov. To pomeni, da sistematično zamenjujete njihova mesta na vozilu, kar omogoča enakomernejšo obrabo, ki vam bo prihranila denar in podaljšala življenjsko dobo vsake pnevmatike.

6. Ventili

Iz varnostnih razlogov je nujno ob vsaki menjavi pnevmatik zamenjati tudi ventile.

Ventili imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju nepredušnosti pnevmatik. Izpostavljeni so visokim pritiskom in se bodo sčasoma obrabili zaradi velikih sil, ki na njih delujejo pri obračanju koles.  Pri hitrosti 90 km/h, na ventil deluje sila 1,7 kg. Nujno je, da ventile zamenjate ob vsaki menjavi pnevmatik. Tako boste pripomogli k večji varnosti in daljši življenjski dobi vaših pnevmatik.

Tyre valve

Ne bi se ravno izplačalo ogroziti življenjske dobe vaših pnevmatik, ali celo vaše lastne varnosti, na račun cene novih ventilov. Pri vašem trgovcu se prepričajte, da so vam ob menjavi pnevmatik zamenjali tudi ventile.

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader