PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA VZDRŽEVANJE

Nasveti za hladno vreme

Michelin 18 maj 2010

Nasveti za hladno vreme

1. Vgradite pnevmatike za hladno vreme na vsa štiri kolesa

Za varen nadzor vašega vozila v mrzlem vremenu, vam priporočamo, da pnevmatike za hladno vreme namestite na vsa štiri kolesa. Za boljši oprijem pri speljevanju nekateri vozniki s pnevmatikami za hladno vreme opremijo le pogonsko os. Čeprav se zdi mikavno, takšno postopanje ne bo nudilo optimalnega delovanja in varnosti.

 • Vgradnja pnevmatik za hladno vreme na prednjo os pomeni, da bo zadnja os zdrsavala v večji meri. Pri pospeševanju (vozilo na zadnji pogon) in vstopanju v ovinke zato tvegate zasuk avtomobila (prednji ali zadnji pogon).
 • Vozilo, opremljeno le z dvema pnevmatikama za hladno vreme, pri vstopu v ovinek povečuje tveganje za vožnjo naravnost.

Več o Michelinovih pnevmatikah za hladno vreme.

2. Polnjenje pnevmatik pozimi

Tlak v pnevmatikah se ob hladnem vremenu zmanjša. Če tlak v pnevmatiki znaša 2 bara (29psi) pri 20°, lahko števec prikaže zgolj 1.8 bara (26psi) pri 0°. Če je tlak v vaših pnevmatikah prenizek, kadar ga preverjate pozimi, jih ponovno napolnite po priporočilih proizvajalca vašega
avtomobila.
Cold weather tyre pressure


Naš nasvet:

 • Ko preverjate tlak v hladnih pnevmatikah (temperatura pnevmatik in zunanje okolice), ga nastavite po priporočilih proizvajalca avtomobila.

 

 • Če nastavljate tlak v topli garaži ali delavnici, k priporočenim vrednostim proizvajalca dodajte 0.2 bara (3 psi), da kompenzirate za hladne temperature.

 

Za več nasvetov o tlaku v pnevmatikah, obiščite naslednjo povezavo.

3. Vzdrževanje avtomobila pozimi

Najboljši čas za pripravo vašega vozila na prihajajoče hladne mesece, je tik pred zimo. Če ste kdaj vozili po cesti, kjer je sneg, led, prod ali sol, se nabrž zavedate, kaj lahko ti storijo vašemu vozilu. Majhne praske se spremenijo v rjo, grelec deluje na vso moč, vetrobransko steklo pa mora kljubovati temperaturnemu šoku zaradi razlike med zmrzaljo na zunanji in toploto na notranji strani. Če je mogoče, pozimi pokrijte vetrobransko steklo z obeh strani (za to je primeren tudi časopisni papir).

Varnost vetrobranskega stekla

Že majhna 'zareza' v vetrobranskem steklu lahko v ekstremnih vremenskih razmerah povzroči veliko razpoko, zato je po potrebi dobro popraviti vetrobransko steklo še pred prihodom zime, ali pa se lahko zgodi, da boste imeli stroške z nakupom novega. Vožnja pozimi je težavnejša, zato preverite tudi brisalce, da ne boste imeli težav s slabo vidljivostjo.

Frozen windscreen

Tekočina za pranje vetrobranskega stekla pozimi

Če ste kdaj vozili kmalu za tem, ko je cesto posipaval tovornjak s soljo, potem veste,  kako pomembna je tekočina za pranje vetrobranskih stekel. Prepričajte se, da je rezervoar za tekočino poln, in da vse deluje, kot je treba. Zaradi soli, ki jo meče v njih, lahko vetrobranska stekla postanejo hitro umazana. Da preprečite zmrzal pralne tekočine v ekstremnih temperaturah, je ne zmešajte z vodo.
 • Redno preverjajte stanje akumulatorja; zaradi nizkih temperaturah se lahko izprazni.
 • Preverite, ali je motorno olje primerno za vaše vozilo, saj lahko hladno vreme povzroči zgoščevanje.
 • Redno operite vaš avtomobil, da pred rjo, ki jo povzroča sol, zaščitite podvozje, karoserijo in pnevmatike.
 • Preverite zavore. Pozimi je vožnja s slabo vzdrževanimi zavorami zelo nevarna.
 • Preverite žaromete. Pred vami je veliko dolgih noči.

4. Uporaba snežnih verig

Snežne verige uporabite le na zbitem snegu. Na poti do določenih smučišč je uporaba snežnih verig obvezna (preverite pred potovanjem).

Dober prodajalec vam bo znal svetovati, katere snežne verige so najprimernejše za vaše vozilo in velikost pnevmatik. Idealno je, če je v stiku s tekalno plastjo pnevmatike kar največ verige. V povprečju mora tekalno plast križati 12 verig. Preden greste na pot, si vzemite čas, da pravilno namestite ali odstranite verige, saj to početje ni prav nič zabavno na strmi gorski poti sredi snežnega meteža. Nekaj ur priprav bo ta postopek precej pospešilo.

Prepričajte, da lahko do verig v vašem vozilu dostopate brez truda. Dober nasvet je, da jih med drugimi stvarmi, ki jih potrebujete na potovanju, v prtljažnik spravite nazadnje. S seboj imejte tudi par rokavic in svetilko (najbolje, da je to naglavna svetilka s trakom).

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

 • OSEBNA VOZILA
 • SUV - 4X4
 • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader