PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA VZDRŽEVANJE

Kako lahko preverimo stopnjo obrabe profila pnevmatik

Michelin 13 jul. 2011

Kako lahko preverimo stopnjo obrabe profila pnevmatik

Ker gre za edini del vozila, ki se oprijema ceste, je globina profila pnevmatik zelo pomembna za vašo varnost. Je tudi pokazatelj stanja vaših pnevmatik. Vožnja z nizkim ostankom profila poveča možnost, da pnevmatike ne bodo mogle več dobro opraviti svoje naloge, večja je nevarnost splavanja na vodi, slabše so možnosti za dobro napredovanje v zimskih razmerah. Nizka globina profila v zimskih razmerah lahko zelo oslabi oprijem in nadzor nad vozilom. Če vozite s pnevmatikami, ki so preveč obrabljene, vam lahko tudi naložijo plačilo globe.

Prvi korak: Pristop do profila pnevmatik

Prvi korak pri preverjanju globine profila je, da postavimo avtomobil tako, da bomo lahko dobro videli sprednje pnevmatike.

- Parkiramo na ravni, gladki površini.
- Pri parkiranju uporabimo ročno zavoro (pri avtomatskih menjalnikih) ali prestavimo v prvo prestavo.
- Nato zavrtimo krmilo za 45°, bodisi na levo ali na desno, tako da lahko jasno vidimo pnevmatiko, ki jo želimo pregledati.

Nekoliko težje je za zadnje pnevmatike, a prizadevati si moramo, da omogočimo kar se da dober pregled profila pnevmatike.

Drugi korak: Preverjanje profila

Na dezenu pnevmatike lahko pričnete s pregledom ostanka globine profila in splošnega stanja pnevmatike. Ničesar ne smemo prepustiti naključju: nabavite si enostaven merilnik globine, da boste lahko preverjali vaše pnevmatike. Merjenje ostanka globine profila s to preprosto napravo ni zahtevno in vzame le nekaj minut časa.

Zakonsko določena globina profila na tekalni plasti v Sloveniji je 1,6 mm po celotnem obsegu pnevmatike. Preverite globino v glavnih kanalih z uporabo merilnika, po priporočilih proizvajalca. Vse pnevmatike imajo tudi vgrajene indikatorje obrabe, na dnu glavnih kanalov. Če je površina dezena obrabljena do te mere, da je globina enaka višini indikatorja, je pnevmatike potrebno zamenjati, saj je obraba dosegla predpisano dopustno mejo.

Kakorkoli preverjate globino profila, če se približuje predpisani meji ali če ste v dvomih, naj pnevmatike pregleda za to usposobljen strokovnjak.

Vse nove pnevmatike ne nudijo enakih zmogljivosti; razlike se z obrabo pnevmatik še povečajo. Napredne tehnologije, ki so rezultat raziskav in razvoja pri skupini Michelin, nam omogočajo, da nudimo raven zmogljivosti in oprijem, ki sta zelo blizu zmogljivostim in oprijemu novih pnevmatik skozi vso življenjsko dobo, dokler se ne obrabijo do zakonsko dopustne meje. Zaradi teh zmogljivosti predčasna zamenjava pnevmatik ni jamstvo, da boste pridobili boljšo varnost in zmogljivosti, upoštevati je potrebno tudi, da je zamenjava pnevmatik znaten strošek in obremenitev za okolje.
*V vseh državah EU veljajo enaka osnovna pravila, ki določajo, da mora biti ostanek globine profila pri pnevmatikah vsaj 1,6 mm v osrednjem delu, ki zajema tri četrtine dezena - tekalne plasti po celotnem obodu pnevmatike, čeprav je pri vožnji na mokri ali poledeneli cesti s pnevmatikami, katerih globina profila znaša manj kakor 3 mm, precej težje zaviranje in nadzor nad vozilom.

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader