PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA VZDRŽEVANJE

Zgodba o skladiščenju

Michelin 18 maj 2010

Zgodba o skladiščenju

SKLADIŠČENJE IN ROKOVANJE S PNEVMATIKAMI

Življenjsko dobo vaših pnevmatik je nemogoče napovedati, lahko jo pa podaljšate s pravilnim rokovanjem in skladiščenjem pnevmatik, ko te niso v uporabi.

Kadar pnevmatike ležijo na prostem dalj časa neuporabljene (mesec ali več), njihova površina postane suha in pojavijo se razpoke, ki jim pravimo vremenske ali ozonske razpoke. Zato pnevmatike vedno hranite v hladnem, suhem in čistem prostoru.

Razbremenite jih

Če pnevmatike na vozilu niso v uporabi mesec dni ali več, jih odstranite z vozila ali pa le-to privzdignite. V nasprotnem primeru so lahko izpostavljene poškodbam, prehitrem staranju ali nenadnim okvaram.

 

Razbremenite jih

Zavarujte jih pred poškodbami

Kadar pnevmatike skladiščite, se prepričajte, da niso v bližini vira toplote, ki ga povzročajo vroče cevi ali električni generatorji. Poskrbite, da bodo prostori, kjer hranite pnevmatike, čisti in brez oljnih ali bencinskih madežev, ki bi lahko poškodovali gumeno zmes ali med vožnjo povzročili nenadno okvaro.

Pnevmatike hranite:

  • v zračnem, suhem in hladnem prostoru, zaščitene pred neposredno sončno svetlobo in slabim vremenom
  • stran od kemičnih snovi, topil ali ogljikovodikov
  • stran od ostrih kovinski ali lesenih predmetov
  • stran od virov toplote, svetilnih objektov in materialov, ki lahko povzročijo iskre ali električni naboj,
  • stran od ozonskih virov (transformatorji, električni motorji, spajkalnih naprav).

Zlaganje pnevmatik

Če pnevmatike zlagate drugo na drugo, se prepričajte, da so v dobrem stanju. Kadar jih nameravate hraniti dlje časa, občasno (zamenjajte vrstni red naloženih pnevmatik). Na vrh ne polagajte težjih predmetov. Dodatno opremo shranjujte v originalni embalaži in na površinah, kjer se ne more poškodovati ali pretrgati. Pri rokovanju s pnevmatikami in dodatno opremo, uporabljajte orodja, ki jih ne morejo poškodovati. Priporočamo vam tudi uporabo zaščitne obleke in rokavic.

Kratkoročno skladiščenje

Pnevmatike skladiščite eno na drugi, najbolje na paletah. Izognite se skladiščenju nad 1,2 m. Vsake štiri tedne zamenjajte vrstni red naloženih pnevmatik. Če so pnevmatike nameščene na platišča, jih skladiščite napolnjene v navpičnem položaju ali na polici v eni vrsti.

Dolgoročno skladiščenje

Pri dolgoročnem skladiščenju pnevmatik, le-te zložite na polico v navpičnem položaju vsaj 10 cm od tal. Enkrat na mesec jih rahlo zavrtite v legi, da preprečite morebitne distorzije v strukturi pnevmatike. Če pnevmatik ne uporabljate daljše obdobje, redno kontrolirajte zračni tlak in ga ohranjajte pri vrednostih, ki jih priporoča proizvajalec.

Skladiščenje zimskih pnevmatik

Če boste sledili nekaj napotkom za skladiščenje zimskih pnevmatik, boste pripomogli k ohranjanju njihove življenjske dobe:

Preden odstranite pnevmatike, si zabeležite njihovo mesto na avtomobilu. To vam bo omogočilo, da naslednjo zimo zamenjate prednje pnevmatike z zadnjimi, in tako uravnotežite njihovo obrabo. Da preprečite korozijo, večkrat operite kolesa in pnevmatike ter jih kasneje dobro posušite.
Odstranite kamenčke in morebitno navlako med zarezami v profilu pnevmatike. Če so vaše pnevmatike nameščene na platiščih, jih obesite ali položite na tla, v nasprotnem primeru jih hranite pokončno ali plosko. Pnevmatike naj ne bodo izpostavljene svetlobi, najbolje jih je hraniti v hladnem in suhem prostoru, predvsem pa jih zavarujte pred topili (bencin, olja itd.).

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader