PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

Športna vožnja - pogosta vprašanja

Poiščite odgovore naših strokovnjakov

Športna vožnja - pogosta vprašanja

 • Ali datum proizvodnje vpliva na zmogljivost pnevmatik?
  Pnevmatike se sestavljene iz različnih vrst materialov, vključno s sestavinami na osnovi gume, katere lastnosti se s časom spreminjajo. Ta sprememba je pri vsaki pnevmatiki odvisna od številnih dejavnikov, kot so vreme, pogoji hranjenja (temperatura, vlažnost, položaj, itd.) in uporaba (obremenitev, hitrost, tlak v pnevmatikah, poškodbe zaradi stanja ceste, itd.), ki so jim pnevmatike izpostavljene. Staranje pnevmatik se zelo razlikuje, zato življenjske dobe pnevmatik ni mogoče natančno napovedati. Poleg rednega preverjanja pnevmatik s strani uporabnikov je priporočljivo, da pnevmatike redno preverja tudi zato usposobljen strokovnjak, ki bo odločil, če je pnevmatike potrebno zamenjati ali ne. Starejše kot so pnevmatike, bolj verjetno je, da jih bo potrebno zamenjati zaradi staranja ali drugih razlogov, ki bodo ugotovljeni pri pregledu. Zaradi previdnosti priporočamo, da pnevmatike, tudi če so na videz še v dobrem stanju in še niso dosegle zakonsko določene najnižjega ostanka globine profila, zamenjate po desetih letih. 10-letno obdobje se izračuna na osnovi datuma, ki je označen z DOT kodo.
 • Kako se s hitrostjo razvija odzivnost pnevmatik?
  Slabša se. Vendar je potrebno povedati, da uporaba z armidom ojačanih vlaken v pnevmatiki MICHELIN Pilot Super Sport omogoča nadzor nad dezenom pnevmatik tudi pri zelo visoki hitrosti, znatno je omejeno sicer običajno poslabšanje odzivnosti.
 • Kaj se zgodi, če spremenim dimenzijo pnevmatik? Kaj nudijo širše pnevmatike glede zmogljivosti?
  Z večjimi pnevmatikami se po navadi izboljša preciznost vodljivosti in odzivnost. Seveda pa bo vožnja nekoliko manj udobna (trdnejša vožnja), nekoliko se tudi poslabšajo zmogljivosti glede splavanja na vodi, če vozimo skozi luže pri visoki hitrosti.
 • Kakšen je pravi način za pričetek vožnje s pnevmatikami?
  Prvih nekaj kilometrov vozite previdno, seveda v skladu z omejitvami hitrosti, da stabilizirate lastnosti vlaken za ojačitev in drugih materialov ter da zagotovite, da bodo pnevmatike brezhibno nameščene v platišču.
 • Naj si bo na cesti ali na tekmi - kakšen je najboljši način vožnje, da dosežem optimalno ravnovesje med učinkovitostjo, zmogljivostmi in dolgo življenjsko dobo športnih pnevmatik?
  Na splošno rečeno, je absolutno nujno da vselej opazujete tlak v vaših pnevmatikah, da boste zagotovili najboljše zmogljivosti in življenjsko dobo (za več informacij si oglejte poglavje vprašanja in odgovori na naši spletni strani). Če vozite po stezi je najbolje, da vaše etape razdelite tako, da vključite nekaj krogov za ohladitev. Dve ločeni vožnji štirih krogov z najvišjo hitrostjo manj vplivajo na vaše pnevmatike kakor osem krogov naenkrat.
  06/2013 - Sport tyres - club911.net
 • Koliko sekund v posameznem krogu lahko prihranim s tekmovalnimi pnevmatikami MICHELIN s prototipom ali GT modelom, v primerjavi s standardnimi športnimi pnevmatikami enake dimenzije?
  Preveč spremenljivk je, da bi bilo mogoče podati splošen odgovor (npr. tip vozila, steza-krog, natančen tip tekmovalnih pnevmatik). Lahko pa podamo primer: na tri-kilometrski stezi lahko s standardnim modelom Porscheja skrajšate vaš čas za šest sekund, če ste izbrali tekmovalne pnevmatike MICHELIN Slick namesto pnevmatik MICHELIN Pilot Super Sport.
  06/2013 - Sport tyres - club911.net
 • Za koliko se poviša temperatura gladkih pnevmatik, če se kolesa zaklenejo? Zakaj so pnevmatike pri kvalifikacijah najbolj učinkovite šele po dveh ali treh krogih in ne takoj? Kaj se zgodi s pnevmatikami, ko dosežejo to najboljšo zmogljivost, zlasti glede gume na površini?
  Pri močni uporabi zavor (in zaklepanju koles) je fenomen tako kratek in lokaliziran, da ni nobenih znatnih ali dolgoročnih vplivov na notranji tlak ali temperaturo pnevmatik. Vendar pa se zunanja temperatura pnevmatike na zelo omejenem prostoru močno zviša – zlasti pri gladkih pnevmatikah. Ko pnevmatiko uporabimo prvič, se verige iz polimerov na površini pnevmatike razgradijo. To nepopravljivo spremeni značilnosti sestavin. Ko smo dosegli vrh, se pnevmatika stabilizira glede tlaka in temperature. Navsezadnje ne govorimo o površinski gumi – enaka guma je uporabljena za ves dezen.
  10/2013 - From the circuit to the road - club911.net
 • Kako se berejo oznake na bočnicah pnevmatik za stezo ali na pnevmatikah za uporabo na cesti?
  Za pnevmatike za uporabo na cesti si oglejte poglavje "Razumevanje oznak na pnevmatikah".
 • Kako se berejo oznake na bočnicah pnevmatik za motošport?
  Pri pnevmatikah za motošport so oznake dimenzij drugačne kakor pri cestnih pnevmatikah. Vzemimo primer rally pnevmatike, dimenzija 20/65-18; 20 pomeni širino dezena pnevmatike v cm, 65 je zunanji premer pnevmatike v cm in 18 notranji premer, izražen v palcih.
 • Kako ugotovim datum proizvodnje na bočnici cestnih pnevmatik?
  Datum izražajo zadnje štiri številke oznake DOT. Prvi dve od štirih številk označujeta teden proizvodnje, zadnji dve pa leto proizvodnje. DOT oznaka, ki se konča s ""1310"" torej pomeni, da je bila pnevmatika proizvedena v 13. tednu leta 2010, torej marca 2010.
  Razumevanje oznak na pnevmatikah
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Vas navdušujejo visoke zmogljivosti?

Program visoko zmogljivih pnevmatik

Program visoko zmogljivih pnevmatik

Spoznajte visoko zmogljive pnevmatike Michelin Poiščite vaš
Spoznajte MICHELIN Pilot Sport <sup>4</sup> S

Spoznajte MICHELIN Pilot Sport 4 S

Poznate eno zadnjih Michelinovih inovacij? Spoznajte to pnevmatiko
MICHELIN Passion

MICHELIN Passion

YouTube kanal, v celoti namenjen Motorsportu in visokim zmogljivostim Oglejte si zdaj