PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

Preverjanje pnevmatik za tekmovalno stezo in za uporabo na cesti

Preverjanje pnevmatik za tekmovalno stezo in za uporabo na cesti

 • Kaj naj preverim pri pnevmatikah, preden se bom z njimi vozil po cesti potem, ko sem zaključil z vožnjo na stezi?
  Priporočamo vam, da preverite, če je tlak v hladnih pnevmatikah dosegel vrednost priporočenega zračnega tlaka in če niso morda vidni deli karkase pnevmatike (zaradi obrabe, poškodb, zunanjih vplivov...). Ostanek globine profila pnevmatik mora ustrezati vsaj minimalnim zakonskim zahtevam.
 • Kakšni so znaki neobičajne obrabe pnevmatik na stezi? Kako so povezani z geometrijo vozila in načinom vožnje?
  Posledice stresa, ki je povezan z vožnjo po stezi, se odražajo v hitrejši in drugačni obrabi kot je to pri vožnji po cesti. Ponavljajoči se stresi pri vožnji v zavojih pomenijo, da je obraba pogosto bolj vidna na zunanjem delu pnevmatike in na zunanjih ramenih. Ta tip obrabe je lahko tudi znak premajhnega negativnega previsnega kota in/ali prevelikega podkrmiljenja. Bodite pozorni tudi obrabo na notranjih ramenih pnevmatike zaradi visokih vrednosti negativnega previsnega kota.
 • Zakaj lahko vselej vidimo indikatorje obrabe na notranjih kanalih pnevmatik, ne pa na zunanjih?
  Zakonodaja določa, da morajo biti indikatorji obrabe nameščeni na notrani strani (zakon o cestah). “Na pnevmatike, ki so montirane na osebnih avtomobilih, morajo biti indikatorji obrabe profila, ki izkazujejo, da mora biti v glavnih kanalih ostanek profila vsaj 1,6 mm. Indikator obrabe mora biti vgrajen v kalupih na notranji strani glavnih kanalov. Dezen mora pokrivati celotno kontaktno površino. Na površini tekalne plasti ali na dnu dezena na sme biti vidnih nobenih znakov obrabe. Poleg tega na bočnicah ne sme biti nobenih globokih razpok.
  06/2013 - Sport tyres - club911.net
 • Če je na dezenu mojih pnevmatik na notranji strani ostanek globine še 2 mm, na zunanji strani manj kakor 2 mm, jih, v skladu s predpisi, lahko še uporabljam?
  Ne gre le zato, kaj predpisuje zakonodaja, pomembnejša je dobra praksa za varno vožnjo. Zato priporočamo, da pnevmatike zamenjate, če ste opazili prekomerno obrabo na ramenih. Če gre za kakršno koli neobičajno obrabo (na notranji ali na zunanji strani dezena) priporočamo tudi, da preverite geometrijsko nastavitev koles.
  06/2013 - Sport tyres - club911.net

Vas navdušujejo visoke zmogljivosti?

Program visoko zmogljivih pnevmatik

Program visoko zmogljivih pnevmatik

Spoznajte visoko zmogljive pnevmatike Michelin Poiščite vaš
Spoznajte MICHELIN Pilot Sport <sup>4</sup> S

Spoznajte MICHELIN Pilot Sport 4 S

Poznate eno zadnjih Michelinovih inovacij? Spoznajte to pnevmatiko
MICHELIN Passion

MICHELIN Passion

YouTube kanal, v celoti namenjen Motorsportu in visokim zmogljivostim Oglejte si zdaj