Vodnik MICHELIN Slovenija 2021:
lokalna gastronomska scena še bolj zasijala

Restavracija Gostišče Grič se pridružuje seznamu ustanov z zvezdico

 

Vila Podvin je prejela MICHELINOVO zeleno zvezdico

Michelin z veseljem predstavlja MICHELINOV vodnik po Sloveniji za leto 2021, ki vsebuje 53 naslovov, vključno z 1 novo restavracijo z 1 zvezdico, 1 novo restavracijo z MICHELINOVO zeleno zvezdico, 1 novo restavracijo Bib Gourmand in 2 drugima ustanovama, ki sta prvič navedeni v vodniku. Tudi vodnik za leto 2021 torej odraža odličnost slovenske kulinarične scene.

”2020 in 2021 sta bili za dejavnost restavracij težki leti. Čeprav je bilo potrebno komponirati v ritmu odpiranj in zapiranj obratov, so slovenski kuharji pokazali enako zmogljivost, borbenost in nadarjenost – in s tem so nas zares navdušili. Izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, je torej odraz lokalne kulinarične scene, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija. Iskreno upamo, da bo ta nova izbira še dodatno spodbudila sladokusce, da se vrnejo v restavracije in odkrijejo, ali pa ponovno odkrijejo Slovenijo skozi njene najboljše restavracije,” komentira Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnikov MICHELIN.

Raznolik in barvit izbor MICHELINOVEGA Vodnika po Sloveniji, letnik 2021, zaznamovan bodisi s tradicijo, ali sodobnostjo, je čudovito ogledalo množice identitet in kulinaričnih stilov, ki ustvarjajo lokalno gastronomsko sceno. Od fuzijske do regionalne kuhinje, od alpskih gostiln do sodobnih pogrinjkov v Ljubljani, od sredozemskih do azijskih okusov... Slovenske restavracije, ki jih priporoča Vodnik MICHELIN 2021, ponujajo posebno široko paleto izbire za sladokusce.

Gostišče Grič nagrajeno z eno MICHELINOVO zvezdico

Gostišče Grič, ki ga vodi  lastnik in kuhar, in se nahaja v osrčju kmetijskega območja,  v majhni vasici Šentjošt nad Horjulom, je Bib Gourmand nagradil z eno MICHELINOVO zvezdico. Virtuozni krožniki Luke Koširja, ki ponuja sodobno prenovljeno kulinariko z regionalnim navdihom, predstavljajo najboljše lokalne izdelke, zelenjavo z lastnega vrta in race z njegove kmetije - prve v državi, ki je bila certificirana kot ekološka račja kmetija. Da bi še dodatno obogatil in poosebil svoje priprave, kuhar rad uporabi aromatične dodatke, ki jih sam nabira v gozdu.

Restavracija tako ponuja kakovostno kuhinjo, a tudi odličen izbor vin, ki jih zaposleni gostom vedno zelo dobro predstavijo. Gostišče Grič, le nekaj kilometrov oddaljeno od prestolnice, ponuja vrhunsko gastronomsko doživetje na deželi in izraža pravo predanost svojemu delu in gostom, zato je bilo že nagrajeno z zeleno zvezdico (pridobljena leta 2020).

Poleg te nove restavracije z zvezdico, Vodnik MICHELIN Slovenija 2021 potrjuje izjemno gastronomsko kakovost kuharice Ana Roš, Hiše Franko, ki ohranja dve zvezdici. Tudi ustanove Gostilna Pri Lojzetu, Dam, Hiša Denk, Restavracija Atelje in Vila Podvin so za odličnost svojih jedi znova nagrajene z zvezdico.

V letniku 2021 je torej navedena 1 restavracija z dvema zvezdicama in 6 restavracij z eno zvezdico.

Nova zelena zvezdica MICHELIN za restavracijo Vila Podvin

V eni najnaprednejših evropskih držav na področju varstva okolja je zavezanost trajnostni gastronomiji za številne slovenske restavracije središče projekta. Poleg petih naslovov, katerih izjemne pobude za trajnostno gastronomijo so bile že lani nagrajene z MICHELINOVO zeleno zvezdico, je s tem priznanjem nagrajena tudi restavracija Vila Podvin v Radovljici.

Vodja restavracije, Uroš Štefelin, kot pomembno zavezo šteje tudi zavzemanje za  militantno bližino. Izdelki, ki jih kuha, so premišljeni, zasnovani v sodelovanju s kmeti, s katerimi sodeluje. Enkrat mesečno ponujajo izdelke na vrtovih restavracije, ki jih ob tej priložnosti spremeni v kmečko tržnico. Uroš Štefelin organizira tudi kuharske tečaje za otroke, da se seznanijo s pomembnostjo sezonske ponudbe in zdrave prehrane.

Restavracija TaBar se pridružuje izboru Bib Gourmand

Poleg restavracij Mahorčič, Gostilna Rajh, Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Gostilnica Ruj in Jožef, je v izdaji Vodnika, letnik 2021 z Bib Gourmandom znova priporočena restavracija TaBar, ki je nov naslov Bib Gourmand v tem letniku. Pivovarna, ki se nahaja v osrčju starega mestnega jedra Ljubljane, ponuja slovenske navdihe tapasov, ki so prefinjeni in posebej obvladljivi. Tu kraljujejo majhna porcije za deljenje, s pridihom modernosti. Sommelier v restavraciji bo našel popolno vinsko kombinacijo, izbral pa bo izključno slovenska vina.

V Vodnik MICHELIN sta prvič vpisani tudi dve novi restavraciji: Vila Planinka na Zgornjem Jezerskem in Landernik v Ljubljani, s čimer se je število restavracij, priporočenih z MICHELINOVIM krožnikom, povečalo na 39.

qr1

Vodnik MICHELIN Slovenija 2021 v številkah:

  • 1 restavracija z 2 zvezdicama
  • 6 restavracij z 1 zvezdico (od tega 1 nova)
  • 6 restavracij z zeleno zvezdico MICHELIN (od tega 1 nova)
  • 7 restavracij Bib Gourmand (od tega 1 nova)
  • 39 restavracij MICHELINOV krožnik (od tega 2 novi)

Informacije o izbiri MICHELINOVEGA Vodnika Slovenija 2021 najdete v tiskanem priročniku in brezplačno na vseh naših digitalnih platformah: na spletni strani https://guide.michelin.com/ in mobilnih aplikacijah

Michelin je vodilno podjetje na področju proizvodnje pnevmatik. Svojim strankam zagotavlja najprimernejše artikle tako po zasnovi kot trajnosti. S ponudbo digitalnih storitev, kot so zemljevidi in vodniki omogoča uporabnikom najprimernejše rešitve. Sedež podjetja Michelin je v francoskem Clermont-Ferrandu ter deluje v 170 državah z več kot 123.600 zaposlenimi, 71 obratov in je leta 2020 proizvedel približno 170 minjonov pnevmatik. 

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče