4w 484 tire michelin e primacy st ww product in context 2 nosignature 16 slash 9

Avtomobilski hrup: so električni avtomobili tišji od bencinskih avtomobilov?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Povzročajo električni avtomobili manj hrupa kakor bencinski? Odgovori so v zbrani v tem članku.

Hrup bencinskega avtomobila: kakšne zvoke oddaja vozilo z motorjem z notranjim izgorevanjem?

Pri vozilu z motorjem z notranjim izgorevanjem je glavni avtomobilski hrup, ki ga sliši voznik (razen če je težava z vozilom), motor. Ta avtomobilski hrup je rezultat termodinamike: ko se toplotna energija pretvori v mehansko energijo za poganjanje avtomobila, cilindri motorja proizvajajo pulzacije (zvoke), ki jih oddaja izpušni ventil.

Avtomobilski hrup električnega avtomobila: kaj pričakovati?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 2 nosignature 16 slash 9

So električni avtomobili tišji od bencinskih avtomobilov?  Električno vozilo po svoji naravi nima motorja. Namesto tega ima motorni sistem, ki ga napaja baterija. Za razliko od termodinamike elektromagnetika ne povzroča emisij hrupa. Posledično je motor skoraj popolnoma tih.

Morda celo preveč tiho! Električna vozila so veliko tišja od bencinskih. Pri nizkih hitrostih (pod 30 km/h) so toliko tišji, da je ‒ za zmanjšanje nevarnosti nesreč za pešce ‒ EU uvedla uredbo za električna vozila, ki nalaga najmanj 56 decibelov pri nizkih hitrostih.

To je enako hrupu, ki ga povzroča pomivalni stroj, pisarniški računalnik ali tiho brnenje skoraj prazne restavracije ... V povprečju so avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem bližje 65 decibelom, kar je enako zasedeni učilnici.

Hrup pnevmatik med vožnjo električnega avtomobila

Hrup električnega avtomobila, ki ga boste slišali, pa je zvok pnevmatik: zvok pnevmatik, ki se kotalijo po cestišču (ki ga pogosto opisujejo kot tiho ropotanje v avtomobilu, podobno kot hrup v ozadju).

Ali pnevmatike električnih avtomobilov povzročajo več hrupa kot pnevmatike vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem? Ne,
če bolj slišite, kako se pnevmatika kotali po cestišču, je to zato, ker električni motor skoraj ne povzroča hrupa, zato postanete bolj občutljivi na vsak dodaten hrup.

Ta hrup pnevmatik je odvisen od stanja ceste, ki povzroča vibracije v kabini. Tudi na avtocesti niso vse cestne površine vedno enake. In to je pravi izziv za proizvajalce pnevmatik in avtomobilov.

Žvižgajoč zvok iz avtomobila

Hrup pnevmatik je odvisen tudi od hitrosti, s katero vozite. Hitreje kot vozite, bolj boste slišali žvižgajoč zvok iz avtomobila.

MICHELIN se na tem področju zelo trudi, da bi vozniki uživali v izkušnji z električnim avtomobilom.

Za Michelin pomeni rešitev za zmanjšanje tega hrupa pnevmatik kompleksno kombinacijo vzorca tekalne plasti in tehnologije blagovne znamke Acoustic®, ki zmanjša zaznan notranji hrup za do 20 %. (1)

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče