r2a4 tyre tread depth and legal limit

Globina profila pnevmatike in zakonska omejitev

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Pnevmatika je zasnovana tako, da izpolnjuje zahteve glede zmogljivosti. A pri določeni stopnji obrabe je potrebno pnevmatiko zamenjati. Kakšna je vloga tekalne plasti? Do katere stopnje obrabe ostane pnevmatika učinkovita? In kakšna je zakonsko določena minimalna globina profila za menjavo pnevmatik? Poiščite odgovore na vsa vaša vprašanja.

Učinkovitost pnevmatike

Primarne funkcije pnevmatike so prenašanje bremena in omogočanje pospeševanja, zaviranja in obračanja vozila. Toda poleg svojih funkcij je pnevmatika izbrana za zmogljivost, ki jo pričakujete od nje, ki je odvisna tudi od načina uporabe.

Glede na to, kako je pnevmatike oblikovana, v določenih pogojih deluje bolje od drugih. Za doseganje specifičnih zmogljivosti ima tekalna plast odločilno vlogo.

Utori skulpture na površini tekalne plasti so nujni za zmogljivost pnevmatike. Glede na zasnovo bodo v določenih razmerah učinkovitejši; na snegu, na suhih ali mokrih cestah.

Prav tako ima vlogo pri zmogljivosti globina profila pnevmatike. Pomembna je na primer za odvajanje vode pri vožnji po mokrih cestah. s tem zagotavlja, da pnevmatika ohranja stik s tlemi in odloži učinek akvaplaninga na višje hitrosti.

Kakšna je globina profila nove pnevmatike?

To bo odvisno od pnevmatik in izbire proizvajalca, a pomembno je vedeti: vzorec tekalne plasti mora biti dovolj globok, da zagotavlja dolgo življenjsko dobo pnevmatike.

Če pa je tekalna plast pregloboka, bo med vožnjo tudi porabila preveč energije in s tem goriva, zaradi toplote, ki jo sprosti guma, ko se deformira.
Zato je proizvajalec oblikoval globino profila pnevmatike tako, da bi našel najboljše ravnovesje med življenjsko dobo pnevmatike in porabo goriva, povezano s pnevmatikami.

Kakšna je zakonska omejitev pnevmatik glede globine profila?

Najnižja globina profila je 1,6 mm. To pomeni, da je, ko je ta meja dosežena, pnevmatike nujno zamenjati, da se izognete ogrožanju vaše varnosti in kršitvam zakona.
Pomeni pa tudi, da je menjava pnevmatik pred dosego tega praga, prezgodnja. Ta odstavek pojasnjuje, kako preveriti, ali je že dosežena stopnja obrabe.

Pri MICHELINU oblikujemo pnevmatike z dolgotrajnimi zmogljivostmi. To pomeni, da so sposobne zagotoviti odlično delovanje vse do zadnjega kilometra, ko je dosežen prag obrabe. Obstajata dva glavna razloga, zakaj MICHELIN optimizira dolgo življenjsko dobo svojih pnevmatik: z manj pogostimi menjavami pnevmatik prihranite denar in ste varujete okolje. Zato  MICHELIN oblikuje pnevmatike, ki delujejo dobro, dokler ni dosežena minimalna globina profila.

Preverjanje profila pnevmatik

Profesionalci uporabljajo posebej zasnovano orodje za preverjanje zakonske omejitve tekalne plasti pnevmatik, znano kot merilnik pnevmatik. Če ga nimate, lahko stopnjo obrabe vaše pnevmatike enostavno ugotovite, zahvaljujoč indikatorjem obrabe, ki so na pnevmatikah MICHELIN označeni z Mihelinovim možičkom.

Ko stopnja obrabe tekalne plasti doseže raven indikatorjev obrabe (ki opredeljujejo zakonsko omejitev pnevmatik), je čas, da pnevmatiko zamenjate.

Na pnevmatikah Michelin vam majhne izbokline pomagajo pri iskanju indikatorjev obrabe pnevmatik na tekalni površini.
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče