VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Zimske pnevmatike ali celoletne pnevmatike: katere so boljše?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Zavedamo se, da je izbira pnevmatik lahko zahtevna, Michelin je tukaj zato, da vam pomaga. Ko pride zima in se začnejo vozne razmere spreminjati, bodo vaše letne pnevmatike začele kazati znake slabše učinkovitosti. Rešitev? Zimske ali celoletne pnevmatike. Imamo vse informacije, s katerimi boste lažje našli ustrezne pnevmatike za vas.

Avto Uvodnik pneu voiture hiver michelin pilot alpin winter Namigi in nasveti

Zimske pnevmatike: Kakšne so vaše možnosti? 

 

V Evropi ponujamo dve vrsti zimskih pnevmatik. 

  • Zimske pnevmatike Michelin Alpin so zasnovane za uporabo v Zahodni Evropi, kjer se vozniki srečujejo s hladnimi, mokrimi in zasnežnimi cestami. 

  • Naše zimske pnevmatike Nordic, ki so na voljo z ali brez žebljev (ježevke), pa so primerne v državah, kot je Skandinavija ali severna Rusija, kjer so pogoste ekstremne vremenske razmere. Te pnevmatike so specifično zasnovane za uporabo pri temperaturah, nižjih od -40 ºC in se lahko uporabljajo na ledu. 

V Sloveniji so naše zimske pnevmatike Alpin najbolj popularna izbira za voznike, v Sloveniji pnevmatik z žeblji (ježevk) v cestnem prometu ni dovoljeno uporabljati .

Naše zimske pnevmatike Alpin: Prednosti in slabosti

Zimske pnevmatike Alpin so zasnovane tako, da ponujajo optimalno zmogljivost pri temperaturah, ki segajo od +7 °C do -20 °C. Te pnevmatike so najboljše na mokri, hladni in zasneženi površini, z njimi je mogoče voziti celo po poledenelih cestah. Če pogosto vozite v zimskih razmerah, je Alpin popolna pnevmatika za vas.

Edina omejitev teh pnevmatik je, da se, ko temperatura  preseže 7 °C, njihova guma omehča in pnevmatike postajajo manj zmogljive, saj se tekalna plast obrablja, kar privede do izgube oprijema na suhi površini ali v mokrih razmerah.

Torej, če izberete zimske pnevmatike za zimsko sezono,  je varneje, da jih, ko se temperature začnejo spet dvigati, zamenjate z letnimi.

Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice
Avto Piktogram schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr Namigi in nasveti

Gain moyen en distance de freinage d’un pneu hiver par rapport à un pneu été. Freinage sur sol mouillé de 80 à 0 Km/h. Tests TÜV SÜD 2013, en 205/55 R16 H, réalisés à 5°C.

Avto Piktogram schéma 2 pneu été en hiver neige 30m fr Namigi in nasveti

Gain moyen en distance de freinage d’un pneu hiver par rapport à un pneu été. Freinage sur sol enneigé de 50 à 0 Km/h. Tests TÜV SÜD 2013, en 205/55 R16 H, réalisés à -5°C.

Avto Uvodnik pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter Namigi in nasveti

Pnevmatike za vse letne čase

Pnevmatike za vse letne čase so po drugi strani hibridne pnevmatike, ki se lahko prilagodijo temperaturam, nizkim celo do -10 °C in visokim tja do +30 °C. Kaj je njihova skrivnost? Združujejo značilnosti letnih in zimskih pnevmatik, da ustvarijo pnevmatiko, ki se lahko varno vozi v katerem koli času leta, ne glede na razmere. Pri temperaturah nad 7 °C bodo pnevmatike za vse letne čase prekosile zimske pnevmatike tako na suhem kot tudi mokrem terenu, hkrati pa bodo precej tišje. Druge prednosti vključujejo dejstvo, da jih ni treba menjavati čez leto, kot je to potrebno pri letnih in zimskih pnevmatikah, kar vam prihrani tako čas in energijo.

Čeprav pnevmatike za vse letne čase zagotovijo tako varno kot tudi mobilnost pri vožnji na snegu, niso tako učinkovite kot zimske pnevmatike, ki ostajajo ultimativne pnevmatike, kjer so v vprašanju težavne vozne razmere.

Koliko bo stalo, da opremim vozilo z zimskimi ali celoletnimi gumami?

Opremljanje vašega vozila z zimskimi pnevmatikami je pomembna zadeva. Pravilna izbira pnevmatik je odvisna od velikosti vozila in vaših voznih navad, z možnostmi, ki so na voljo za majhne avtomobile, družinske limuzine, karavane, športne avtomobile in terenska vozila. Cene se, seveda, razlikujejo glede na vrsto vozila. Pnevmatike MICHELIN Alpin 6, na primer, so na voljo v 58 dimenzijah in cene se začnejo že pri 70 €* za pnevmatiko. Ta program je zasnovan s tehnologijo Evergrip in zagotavlja varnost tako na mokri površini, kot tudi pri vožnji v snegu, pnevmatike pa se odlikujejo tudi po dolgi življenjski dobi. 

Alternativa je nakup celoletnih pnevmatik, kar je ceneje kot pa opremljanje vozila z letnimi in zimskimi pnevmatikami. Program celoletnih pnevmatik MICHELIN CrossClimate je na voljo v 50 dimenzijah, s cenami že od 73 €*. Te vsestranske pnevmatike, ki združujejo tehnologijo letnih in zimskih pnevmatik, da nudijo višjo raven zmogljivosti in varnosti pri vseh vremenskih pogojih, so številka ena glede dolžine življenjske dobe. Zaradi hibridne narave so dolgoročno bolj ekonomične. 

*Michelinova cena pnevmatik

Relativna zmogljivost MICHELINOVIH letnih, zimskih in celoletnih pnevmatik.

Avto Piktogram ck3fo6uji03v40po3xhhcznu4 tableaux gammes de pneus max Namigi in nasveti

NB : Les étoiles indiquent le niveau de performance indicatif de 3 gammes de pneus prises en comparaison.

Avto Piktogram Bibendum - Reflexion Namigi in nasveti

Zimske ali celoletne pnevmatike: Namigi za pravo izbiro za vas

Glavni element, ki ga morate upoštevati, so vremenske razmere, na katere boste naleteli z vašim vozilom.

Če se redno srečujete z zasneženo cesto, vozite pri izjemno nizkih temperaturah, živite ali pogosto potujete v področja, ki so pozimi težko dostopna (strmi klanci, neočiščene ceste itn.), potem je za vas najbolje, da uporabljate zimske pnevmatike.

Če pa vozite po zasneženih cestah le občasno (ali živite na področjih z minimalnim sneženjem ali ker ne greste več kot trikrat na smučarski oddih), potem je za vas najboljša odločitev izbira celoletnih pnevmatik. Če ste že bili uporabnik zimskih pnevmatik, boste s prehodom na celoletne gume dvakrat letno prihranili pri menjavi pnevmatik: čas in denar. 

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče