microsoftteams image

Ali lahko spremenite velikost svojih pnevmatik?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Ali želite spremeniti velikost svojih pnevmatik? Možno je, vendar obstajajo nekatere omejitve. Pojasnili jih bomo v tem članku.

Kaj je je velikost (dimenzija) pnevmatike?

Ko govorimo o velikosti pnevmatike, pravzaprav govorimo o njenih dimenzijah, ki vključujejo naslednje elemente, ki se nahajajo na bočnici pnevmatike:

tyre size
 • Širina (npr. 205) v milimetrih.
 • Razmerje stranic (npr. 55) v odstotkih. To je razmerje med višino bočnice pnevmatike in širino pnevmatike.
 • Vrsta (npr. R za radialno)
 • Premer (npr. 17) v palcih.
 • Indeks nosilnosti (npr.: 91) Ta številka je indeks, ki ustreza največji obremenitvi, ki jo lahko prenese ena pnevmatika.
 • Hitrostna kategorija (npr. V) Ta črka je kategorija, ki ustreza največji hitrosti, pri kateri lahko pnevmatika prenese največjo obremenitev.

Kakšne spremembe velikosti so možne?

58818286 m

Na vozilu je standardna oprema, ki jo predlaga proizvajalec, in izbirna oprema, ki ponuja več alternativ, ki jih odobri proizvajalec.

Primer za PEUGEOT 308 - 1.2 čista tehnologija leta 2021:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Mogoče je, na primer, izbrati drugačen premer pnevmatike, običajno lahko izbiramo med tremi možnostmi. Za avto so lahko odobrena kolesa s premerom 15, 16 in 17 palcev.

Spreminjanje premera koles seveda pomeni zamenjavo platišč, ki so lahko kovinska, kot so originalna, ali iz aluminija, ki je lažji in privlačnejši.

Odobritve

Vse različne dimenzije, ki jih je zagotovil proizvajalec avtomobila, so odobrene za vozilo.
Zelo enostavno je ugotoviti, katere mere so odobrene: običajno so navedene na nalepki na voznikovih vratih ali v navodilih za uporabo, včasih tudi na loputi rezervoarja za gorivo

Ali lahko vgradim velikost, ki ni odobrena?

Obvezno je spoštovati velikosti, ki jih je odobril proizvajalec. V nekaterih državah je izjema možno pod pogojem, da premer pnevmatike ostane v mejah, ki ne presegajo -2 % in +1,5 %.

Priporočljivo je, da upoštevate odobrene velikosti, da ne ogrozite vaše varnosti, varnosti vaših potnikov in drugih voznikov na cesti. Z izbiro neodobrenih velikosti bi lahko na primer namestili pnevmatike, ki so preširoke in nevarno štrlijo čez širino vozila.
Ali pa pnevmatike z nezadostnim indeksom nosilnosti, na primer za gospodarska vozila, katerih funkcija pogosto vključuje prenašanje tovora.

Poleg tega, ker merilnik hitrosti upošteva premer vaših koles, bi lahko bila na števcu - merilniku hitrosti - napačno prikazana hitrost vožnje in tudi število prevoženih kilometrov.

122592729 m

Kakšne so posledice, če ne spoštujem homologacije?

Četudi so v nekaterih državah dovoljena odstopanja v določenih mejah tolerance, vas neupoštevanje odobrenih dimenzij izpostavlja določenim tveganjem:

 • varnostna tveganja
 • globa v primeru policijske kontrole
 • zavrnitev pregleda vašega vozila
 • v primeru nesreče zavarovalnica ne krije škode


Po drugi strani pa, če spoštujete odobrene dimenzije, lahko izkoristite fleksibilnosti, hkrati pa se izognete tem nevšečnostim.

Kdaj moram spremeniti velikost pnevmatik?

Če je vaše vozilo uvoženo z druge celine, je priporočljivo zagotoviti, da so njegove pnevmatike v skladu z lokalno odobritvijo proizvajalca.
(Pravilnika R30 in R117, kot je označeno z oznako E2 na bočnici pnevmatike).

Na primer, če je vaše vozilo uvoženo v Evropo iz Združenih držav Amerike,  zakon zahteva, da  upoštevate evropske homologacije in ustrezno spremenite velikost svojih pnevmatik.

Kdaj lahko povišam ali znižam indeks nosilnosti ali hitrostno kategorijo svojih pnevmatik?

Oznaka 3PMSF na pnevmatiki pomeni, da je prestala zimski preizkus zmogljivosti

Pnevmatike, ki se uporabljajo pozimi (zimske ali celoletne pnevmatike), morajo imeti odobritev - oznako M+S (blato in sneg) in 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flakes - 3 vrhovi gora s snežno zaplato).

Če imajo oznako 3PMSF (certificirano za zimsko vožnjo po mokrih ali zasneženih cestah), zakon dopušča vgradnjo zimskih pnevmatik z nižjo hitrostjo od priporočene.

To je zato, ker vozniki pozimi, ko vozijo po pobeljenih cestah, zmanjšajo povprečno hitrost. 

Edina omejitev je, da mora biti v vozilu, na za voznika dobro vidnem mestu, nameščena nalepka, ki ga opominja na najvišjo hitrost, s katero lahko vozi.Če pa je pnevmatika označena samo z M+S in ne s 3PMSF, zakon od januarja 2020 ne dopušča znižanja hitrostne kategorije.

Za letno sezono se je mogoče odločiti za pnevmatike z višjim indeksom nosilnosti ali hitrostno kategorijo, kot jih je določil proizvajalec, v nobenem primeru pa ne smeta biti nižja.

Koliko pnevmatik naj zamenjam hkrati?

Nujno je, da zamenjate vse štiri pnevmatike hkrati, ne le dve pnevmatiki na isti osi.

Zdaj, ko imate vse, za spremembo velikosti pnevmatik potrebne informacije, lahko uporabite spodnji iskalnik pnevmatik, da poiščete prave pnevmatike za vas:

map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
 • Avtomobil
 • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče