tiresealant 1

Kako montirati rezervno pnevmatiko?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Na žalost se pogosto zgodi, da nekje obtičimo s prazno pnevmatiko. S to težavo se lahko sreča vsak voznik. Če se vam to zgodi, je pomembno, da natančno veste, kako namestiti rezervno pnevmatiko  - in prepričajte se, da imate vso potrebno opremo za hitro zamenjajte pnevmatike, da boste lahko čimprej nadaljevali z vožnjo.

Menjava prazne pnevmatike z rezervno pnevmatiko

Na srečo menjava pnevmatike ni pretežka, če veste, kaj storiti. Pojasnili vam bomo preproste korake, ki jim morate slediti, da odpravite to težavo, odgovorili pa bomo tudi na nekatera najpogostejša vprašanja o menjavi prazne pnevmatike.

Preden se odpeljete, se vedno prepričajte, da imate vse stvari, ki jih potrebujete za menjavo rezervne pnevmatike. Večina teh bi morala biti priložena vašemu vozilu, drugo pa so uporabni dodatki, ki jih lahko imate v predalu za rokavice za številne možne nujne primere: to je lahko svetilka ali komplet za popravilo predrte pnevmatike.

95335891 l

Nujna oprema, potrebna za zamenjavo pnevmatike:

 • Dvigalka
 • Navodila za uporabo vozila
 • Popolnoma napolnjena rezervna pnevmatika (redno preverjajte tlak rezervne pnevmatike!)
 • Križni ključ
   

Koristni dodatki

 • Svetilka
 • Kolesne zagozde
 • Komplet za popravilo predrte pnevmatike

Navodila po korakih

1. korak: Zavijte s ceste in poiščite varno mesto

Takoj, ko ugotovite, da ste predrli avtomobilsko pnevmatiko, zmanjšajte hitrost in se izogibajte nenadnim premikom. Poiščite raven odsek ceste z ravnim terenom, na primer parkirišče, ali po potrebi trdo bankino z dovolj prostora za varno gibanje okoli avtomobila.

2. korak: Parkirajte avto in prižgite varnostne luči

Ne pozabite, da morate na svojem vozilu delati samo na varnem mestu, kjer je to dovoljeno in da mora biti vozilo na stabilnih tleh. Poskrbite, da bodo drugi vozniki seznanjeni s situacijo o menjavi pnevmatike, tako da prižgete varnostne luči, še posebej, če ste ob zelo prometni cesti. Ne pozabite obleči jakne z visoko vidljivostjo in če imate odsevni varnostni trikotnik, ga postavite tudi nekaj metrov za avto.

3. korak: Namestite kolesne zagozde

Če imate kolesne zagozde, jih postavite okoli pnevmatik nasproti mesta, kjer je prazna pnevmatika, da preprečite morebitno kotaljenje avtomobila (npr. če je prazna pnevmatika zadaj, jih postavite spredaj). Kolesa morajo biti zagozdena, parkirna zavora vklopljena in vozilo v prestavi (ali v načinu za parkiranje pri samodejnem menjalniku), da se vozilo ne more premikati.

4. korak: Preverite, ali imate vso potrebno opremo

Vzemite iz avtomobila dvigalko in križni ključ ter v priročniku za vozilo preverite vse bistvene informacije o vašem modelu avtomobila. Poiščite pnevmatiko, ki jo običajno najdete v predelu na dnu prtljažnika, in preverite, ali je popolnoma napolnjena. Če imate varno mesto da jo odložite, na primer travnato površino poleg avtomobila, pnevmatiko previdno položite tja.

5. korak: Odstranite pokrov pesta ali pokrov kolesa s poškodovane pnevmatike

Če ima vaša pnevmatika pokrov pesta ali pokrov kolesa, ki prekriva matice, ga odstranite z ravnim koncem ključa. Odložite ga na stran.

6. korak: Odvijte matice na pnevmatiki

S svojim ključem odvijte matice, ki jih najdete tik pod pokrovom pesta. Običajno so okrogle ali šesterokotne in jih je mogoče zrahljati s pritiskom in potiskanjem v nasprotni smeri urinega kazalca. Ne odvijte jih v celoti, ampak jih popustite za približno ½-1/4 obrata, da jih odklenete.

7. korak: Dvignite avto z dvigalko

Dvigalko postavite pod okvir vozila blizu izpraznjene pnevmatike – morda boste ugotovili, da ima vaše vozilo dejansko prosto območje izpostavljene kovine, ki je posebej namenjeno za namestitev dvigalke. Vse podrobnosti preverite v uporabniškem priročniku, da ne povzročite kakršne koli škode.

Po namestitvi obrnite ročico dvigalke v smeri urinega kazalca, dokler prazna pnevmatika ni dvignjena nekaj centimetrov od tal. Ročico dvigalke postavite pod avto, da jo tam obdržite, in pod vozilo, ki ga podpira dvigalka,  nikoli ne postavljajte nobenega dela telesa.

8. korak: Odstranite matice

Nadaljujte z odvijanjem matic, dokler jih ne odstranite v celoti in jih odložite na varno mesto.

9. korak: Snemite pnevmatiko

Zagrabite pnevmatiko in jo nežno potegnite s pesta, nato pa jo varno odložite, da se ne odkotali.

10. korak: Namestite rezervno pnevmatiko

Vzemite rezervno pnevmatiko in jo poravnajte z zatiči, nato pa jo nežno potisnite, dokler se konec vijakov ne pokaže skozi platišče. Ponovno namestite matice in jih ročno zategnite, preden preverite, ali so pritrjene.

11. korak: Spustite avto, dokler se ne dotakne tal

Dvigalko spustite tako, da se nova pnevmatika dotika tal, vendar brez polne teže vozila na njej. Zategnite matice s ključem čim tesneje.

12. korak: Dokončajte spuščanje avtomobila

Avto spustite do konca in odstranite dvigalko, preden ponovno preverite tesnost matic.

13. korak: Zamenjajte pokrov pesta

Če lahko na rezervni pnevmatiki uporabite pokrov pesta s poškodovane pnevmatike, ga zdaj namestite na svoje mesto. V nasprotnem primeru ga shranite in pospravite.

14. korak: Odložite vse

Izpraznjeno pnevmatiko postavite v prostor, kjer je bila rezervna pnevmatika, in pazite, da med pakiranjem ne pozabite nobene opreme.

15. korak: Končni pregled

Ne pozabite, da mora tlak v rezervni pnevmatiki zadostovati, da zagotovite varno vožnjo. Če imate kakršne koli takojšnje pomisleke, pokličite svojega agenta za pomoč na cesti. Morda vam lahko zamenjajo rezervno pnevmatiko in poskrbijo, da bo vaš avto varen za vožnjo do najbližje servisne delavnice, kjer jo bodo pregledali.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako dolgo lahko uporabljate rezervno pnevmatiko

Odvisno od vrste rezervne pnevmatike, ki jo imate; običajno pa niso zasnovane za dolgotrajno uporabo - ali pri posebej visokih hitrostih. Nekateri modeli avtomobilov imajo prostor le za manjše rezervne pnevmatike, ki jih ne bi smeli voziti več kot 80 km/h, saj imajo slabši oprijem in so manj sposobne obvladati cesto v slabem vremenu. Upoštevajte, da je lahko vaša rezervna pnevmatika tudi drugačna sezonska pnevmatika od ostalih na vašem avtomobilu.

Ko je rezervna pnevmatika nameščena, čim prej obiščite strokovnjaka za pnevmatike, da se prepričate, ali je kolo varno, in da pregleda poškodovano pnevmatiko. Če je rezervni del rezervni del za začasno uporabo ali prostor za varčevanje, morate upoštevati omejitve uporabe, kot so opisane v priročniku za vaše vozilo. Praviloma pa se takoj, ko lahko, oglasite v svoji servisni delavnici za popolno oceno in zamenjavo prazne pnevmatike z novo.

Kdaj naj pnevmatike zamenjam?

Zelo priporočamo, da pnevmatike zamenjate po 10 letih. Če pa opazite, da je pnevmatika poškodovana ali je pred tem obdobjem dosegla zakonsko mejo obrabe tekalne plasti, jo je treba zamenjati.

Na splošno velja, da bi moral pnevmatike vsakih 5-6 let  pregledati strokovnjak.

Koliko časa traja namestitev rezervne pnevmatike na avto?

Odvisno od tega, kako samozavestni ste, lahko predrto pnevmatiko zamenjate z rezervno pnevmatiko v manj kot 30 minutah, vendar si vzemite čas in postopajte varno, korak za korakom. Prav tako mora biti vaš tlak v rezervni pnevmatiki ustrezen. Pomembno je, da redno preverjate tlak v rezervni pnevmatiki pri vsakem varnostnem pregledu pri strokovnjaku. Če ste v dvomih, je dobra ideja, da vadite menjavo pnevmatike na varnem mestu, na primer, ko ste parkirali doma.

Preden se odpeljete, se vedno prepričajte, da imate vse potrebno orodje, ki ga boste morda potrebovali za zamenjavo rezervne pnevmatike. Večina orodja bi morala biti priložena vašemu vozilu, drugo pa so uporabni dodatki, ki jih lahko imate v predalu za rokavice za številne možne nujne primere: to je lahko svetilka ali komplet za popravilo predrte pnevmatike.

map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
 • Avtomobil
 • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče