4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Kaj storiti če se obnašanje avta na cesti spremeni?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Obnašanje avta na cesti, držanje avta na cesti ... Občasno lahko vozniki opazijo, da se njihov avto ne obnaša kot nekoč, čeprav niso naredili nič posebnega. Ali vsaj tako mislijo! Kaj naj stori voznik, ko opazit slabo ravnanje s pnevmatikami med vožnjo? Za dobro diagnozo je potreben obisk strokovnjaka.

Preberite, če želite izvedeti več z MICHELINOM.

Kaj pomeni držanje avta na cesti?

Učinkovitost držanja - vodljivosti se nanaša na način, kako se vozilo/pnevmatika odziva na številne voznikove zahteve, kot so krmiljenje, pospeševanje in zaviranje. Vodljivost je ključnega pomena tako z vidika varnosti, stabilnosti vozila in užitka v vožnji.

44340525 m

Zakaj se je držanje avta na cesti spremenilo?

Robnik, luknja na cesti, hitrostna ovira ... obstaja več vzrokov, ki lahko spremenijo obnašanje vozila na cesti.

4w 387 tire michelin energy xm2 plus en us features and benefits 2 signature 16 slash 9

Ko kolesa niso ustrezno poravnana, lahko začutite pomanjkanje odzivnosti pri krmiljenju, občutite več tresljajev ali pa lahko avto na primer vleče v stran.

Ne glede na razlog je dobra novica, da je to popravljivo. To je mogoče odpraviti s profesionalnimi storitvami poravnave ali uravnoteženja koles.

Zakaj imajo pnevmatike pomembno vlogo pri upravljanju vozila?

Pri vozniku se držanje avta  na cesti meri predvsem s tem, v kolikšni meri se vozilo odziva na voznikova dejanja. Vse naj teče gladko, dosledno in brez presenečenj.

Za proizvajalce avtomobilov je držanje avta na cesti eden od glavnih vidikov zmogljivosti. Glede na varnost in užitek v vožnji je zmogljivost na tem področju odločilni dejavnik za odobritev pnevmatik. Pravzaprav je ena izmed zmogljivosti, ki jih strokovnjaki (vodje mnenj in na novinarskih dogodkih), pa tudi vozniki najbolj komentirajo.

Razvoj vodljivosti je še posebej zapleten, saj je odvisen od vrste dejavnikov na treh različnih ravneh, in sicer:

  • vozilo (geometrija in porazdelitev teže),
  • elementi, ki so vključeni v stik vozila s tlemi (pnevmatike, krmiljenje in vzmetenje),
  • sistemi za pomoč pri vožnji (nadzor stabilnosti in krmilna os).

 

Pnevmatika ima ključno vlogo pri obnašanju avta na cesti, saj na koncu zagotavlja prenos napora med vozilom in podlago za ohranjanje poti, ki jo določi voznik.

Zmogljivost vodljivosti pnevmatik se ocenjuje s številnimi testi (objektivnimi in subjektivnimi, na suhih, mokrih tleh in na strojih).

Držanje avta na cesti je večinoma popravljivo z nastavitvijo geometrije vozila. Toda če je prišlo do močnega udarca, so lahko prizadeti ali poškodovani mehanski deli vozila.

Zakaj je poravnava koles ključna za vašo varnost?

129754498 m

Če geometrijska nastavitev vašega vozila ni ustrezna, se lahko spremeni njegovo upravljanje in ogrožena je vaša varnost. Morda boste opazili neenakomerno obrabo pnevmatik.

Pomembno je zagotoviti pravilno poravnavo, da dosežete najboljšo vodljivost na cesti, zaščitite svoje pnevmatike pred nepravilno in/ali hitro obrabo ter prihranite gorivo.

Kaj pa uravnoteženje koles?

Dobro uravnotežena pnevmatika z enakomerno porazdelitvijo teže se vrti na svoji osi, ne da bi povzročala tresljaje. Za popolno uravnoteženje so uteži nameščene na določenih točkah okoli platišča. To lahko izvedejo le strokovnjaki, saj se zahteva oprema za merjenje. Dobro uravnotežene pnevmatike zagotavljajo udobnejšo vožnjo, daljšo življenjsko dobo pnevmatik in manj prezgodnje mehanske obrabe.

Izvedite več o uravnoteženju koles

Kako v vaši bližini poiščete strokovnjaka za poravnavo in uravnoteženje koles?

Obstaja več načinov za iskanje 'uravnoteženja koles v moji bližini' in iskanje strokovne delavnice. Poravnava pnevmatik bo pripomogla k izboljšanju vodljivosti pnevmatik. Uporabite naše orodje za iskanje prodajalcev.

map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
  • Avtomobil
  • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče