VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Zimske pnevmatike ali pnevmatike za sneg: kaj je to?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Kaj je zimska pnevmatika? Se razlikuje od pnevmatike za sneg?
Poučite se, kaj je potrebno vedeti o zimskih pnevmatikah in kdaj je priporočljivo, da z njimi opremite vaše vozilo. 

Avto Uvodnik guide drive in snow 2 Namigi in nasveti

Zaradi česa so zimske pnevmatike unikatne?

 

Zimske pnevmatike so pnevmatike, zasnovane za varno vožnjo pri temperaturah pod 7 º C, če je cesta zasnežena ali ne.  

Zimske pnevmatike prepoznamo po posebnih oznakah: M+S in/ali 3PMSF na bočnici pnevmatike.

Kakšne razlike so med zimskimi pnevmatikami, pnevmatikami za sneg, in pnevmatikami s termogumo?

V bistvu ni velikih razlik. Ti izrazi so se razvili skozi čas in z razvojem novih tehnologij.

Danes jim po navadi rečemo zimske gume ali pnevmatike, saj se njihove prednosti občuti ne samo na zasneženih cestah, ampak v vseh zimskih pogojih, še posebej na mokrih cestnih površinah pri temperaturah < 7 °C.

Zakaj bi morali vaše vozilo opremiti z zimskimi pnevmatikami?

Ko temperature padejo, so letne pnevmatike opazno manj zmogljive. Zaradi otrdele gume pri nižjih temperaturah se oprijem cestišča poslabša. Zato priporočamo, da zamenjate pnevmatike takoj, ko temperature začnejo padati pod 7 °C.

Zimske pnevmatike so zasnovane za vožnjo v zimskih razmerah, narejene iz materialov, ki se prilagodijo mrazu. Če je to na suhi, mokri, zasneženi ali poledeneli podlagi -prilagodljivost pnevmatike, skupaj z globokim profilom dezena tekalne plasti zagotavljata boljše oprijemanje podlage. Upravljanje in vodljivost vozila sta optimizirana, zavorna pot je krajša. 

winter tyre

Ko se ceste spremenijo zaradi hladnega vremena

Od oktobra do aprila so lahko vozne razmere zelo spremenljive, in površina ceste je lahko suha, vlažna, mokra, zasnežena ali poledenela. Vsekakor pa bo mrzlo – zato je pomembno, da uporabljamo pnevmatike, ki ustrezajo zimskemu vremenu (zimske ali celoletne pnevmatike).

V svetu pnevmatik se zima začne takoj, ko se temperature spustijo pod 7 °C, torej je takrat na splošno priporočljivo zamenjati pnevmatike - namestiti zimske. Pri tej temperaturi, bo guma običajnih (letnih) pnevmatik otrdela in postala manj zmogljiva.

Varnost pozimi z zimskimi ali celoletnimi pnevmatikami

V snegu, na ledu in hudi poledici se vozniki velikokrat počutijo pozimi manj varne – a ni potrebno, da je tako.

S pravilnim upoštevanjem nevarnosti vožnje v mrzlem vremenu in če upoštevate, da imate opremo, ki ustreza zimskim pogojem (zimske pnevmatike ali 3PMSF-certificirane celoletne pnevmatike), se lahko počutite pozimi prav tako varne kot na lep poletni dan.

winter road

Realni dejavniki tveganja v hladnem vremenu

Vozniki verjamejo, da sta sneg in led največji nevarnosti za zimsko vožnjo. A vendar se devet od desetih** nesreč zgodi na suhih ali mokrih cestah, ne pa na cestnih površinah, prekritih s snegom ali ledom.

Sneg predstavlja nevarnost, ki pa še zdaleč ni edina. Tudi pozimi se skoraj devet od desetih* nesreč zgodi na ravni cesti

Kako si razlagamo ta pojav? To je vprašanje koncentracije. Vozniki so po navadi na ostrih ovinkih in kadar prihajajo izza mrtvih ovinkov bolj pozorni kakor vožnji na ravnih mestnih cestah. Posledica tega je, da je število nesreč v urbanih področjih veliko večje.

V razmerah kot so te, vaše pnevmatike igrajo pomembno vlogo, zato je pomembno, da opremite vaše vozilo (glede na vaš način vožnje) z zimskimi ali pa s celoletnimi pnevmatikami.

**Road Accident Research Institute (VUFO) (Inštitut za raziskavo nesreč na cestah) - Univerza Dresden: Analiza 12,000 nesreč v povprečju 12 let.

Zakaj zimske pnevmatike MICHELIN zagotavljajo optimalne zmogljivosti
 

Tekalna plast

Tekalno plast zimskih pnevmatik lahko takoj prepoznamo, saj vsebuje številne globoke zareze. Imenujemo jih »lamele«.

Lamele se nahajajo na tekalni plasti in delujejo kot »kremplji«, kar zagotavlja optimalno zmogljivost na suhem, mokrem, zasneženem in poledenelem terenu.

Zimske pnevmatike imajo pri temperaturah nižjih od 7 °C boljši oprijem od letnih, saj so zasnovane z:

  • 10-krat več lamelami
  • 3D samo-zaklepajočimi se lamelami, ki segajo do dna globine tekalne plasti, kar izboljša vodljivost pri vožnji suhih cestah.
  • globino tekalne plasti pnevmatik, ki je za 10 % višja, kar zagotavlja fleksibilnost na spolzkih cestah.
Avto Uvodnik summer sculpture michelin pcy4 Namigi in nasveti
Avto Uvodnik winter sculpture michelin alpin Namigi in nasveti

Posebni materiali

Zimske pnevmatike se od letnih razlikujejo tudi glede kemične sestave njihove gumene zmesi. Zasnovane so tako, da ohranjajo gibkosti tudi pri nizkih temperaturah, kar poveča oprijem na spolzkih površinah (mokra, zasnežena ali poledenela podlaga).

- Pri nizkih temperaturah (pod 7 °C) guma na tekalni plasti letnih pnevmatik otrdi, kar prepreči njihovo zmožnost, da se oprimejo podlage.

- Edinstvena sestava zimskim pnevmatikam omogoča prilagodljivost in se učinkovito oprijemanje cestne površine.

Zakaj uporabljati 3PMSF-certificirane pnevmatike, ko temperature padejo?

Razlogov za uporabo posebej prilagojenih pnevmatik (zimskih ali celoletnih), ko začnejo padati temperature, je več.

Oznaka 3PMSF pomeni zagotovilo varnosti in mobilnosti na snegu, pnevmatike s to oznako pa so tudi oblikovane tako, da dobro delujejo na mrzlih, drsečih površinah – tudi če so mokre ali poledenele.  

Pri temperaturah pod 7 °C so pnevmatike, certificirane za zimo (takšne z M+S in/ali 3PMSF oznakama) v primerjavi z letnimi pnevmatikami varnejše in imajo krajšo zavorno pot na mokrih, zasneženih ali poledenelih cestah.

Avto Piktogram 3pmsf Tyre Namigi in nasveti

Dobro je vedeti:

Če vozite v zimskih razmerah, a naletite na sneg in led samo občasno, so za vas popolnoma ustrezne pnevmatike iz programa MICHELIN CrossClimate.

Če pa se redno soočate z ostrimi vremenskimi razmerami, boste s  programom pnevmatik MICHELIN Alpin varno prispeli na cilj

Drugi članki, ki vas bodo mogoče zanimali

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče