r2a1 header def

Razlaga oznak pnevmatik: Kako prebrati pnevmatiko?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

V tem članku se boste naučili prebrati dimenzijo pnevmatike in za pnevmatiko največjo dovoljeno obremenitev in hitrost ter izvedeli, kako so na pnevmatiki prikazani blagovna znamka, program in tip pnevmatike. Spoznali boste tudi druge oznake pnevmatik, kot so simbol zasnežene gore, črke M+S in pomen oznake OE.

Kaj pomenijo številke na gumah?

Če pogledate na bočnico vaše pnevmatike, boste opazili številne alfanumerične kode in simbole. Kaj pomenijo te oznake na pnevmatikah?

Te oznake pnevmatik vam dajejo pomembne informacije o uporabi ali zamenjavi pnevmatik.

167137188 m

Kako prebrati dimenzijo pnevmatike?

tyre size

Dimenzija pnevmatike je opredeljena s številkami in črko, kot je tukaj prikazano v rumeni barvi.

Te znake včasih spremljajo dodatne črke, ki označujejo priporočeno uporabo pnevmatike.

Takšne črke so lahko:

  • P: Passenger car oziroma Osebni avtomobil
  • LT: Light truck oziroma Lahko tovorno vozilo
  • C : Camionette - kombi, lahko tovorno vozilo, pnevmatika za gospodarska vozila
  • XL, HL or Reinforced : Pnevmatike z večjo nosilnostjo od običajne za njihovo dimenzijo. Takšne pnevmatike je treba zamenjati z enakovrednimi (primer: pnevmatika HL z drugo pnevmatiko HL)
  • T: začasna, zasilna pnevmatika (rezervna kolesa)

Kako prebrati širino pnevmatike in presečno razmerje?

Primer: 205/55

To sta pomembni oznaki pnevmatik, ki vam bosta v pomoč pri izbiri ustrezne pnevmatike za zamenjavo.

Prva od obeh številk je nazivna širina preseka pnevmatike. Podan je v milimetrih in opredeljuje razdaljo med notranjo in zunanjo bočnico pnevmatike. Na primer, 205 pomeni, da je vaša pnevmatika nominalno široka 205 mm.

Druga številka je presečno razmerje - razmerje med višino bočnice pnevmatike in širino pnevmatike. Vrednost je izražena v odstotkih. Na primer, 55 pomeni, da je višina bočnice med zgornjim delom tekalne plasti in platiščem 55 % širine pnevmatike.

Kako razbrati vrsto konstrukcije pnevmatike in premer kolesa?

Primer: R 17

Te oznake pnevmatik so običajno sestavljene iz črke in številke.

Črka R označuje, da je notranja konstrukcija pnevmatike radialna.

Radialna tehnologija, ki jo je izumil Michelin, uporablja kombinacije gume ter kovinskih in tekstilnih ojačitvenih materialov za oblikovanje zelo robustnih struktur v območju tekalne plasti, pri čemer pa bočnica ohranja gibkosti. Omogoča daljšo življenjsko dobo tekalne plasti in nižjo porabo goriva zaradi nižjega kotalnega upora.

Za črko boste našli številko. V našem primeru: 17.
Ta številka je izražena v palcih in označuje premer kolesa, za katerega je pnevmatika zasnovana tako, da se prilega.

Kako odčitati največjo dopustno obremenitev in hitrost pnevmatike?

Primer: 91 V

Na bočnici vaše pnevmatike boste našli številko, ki ji sledi črka.
Indeks nosilnosti pnevmatike ali indeks obremenitve (v našem primeru: 91) je koda, ki ustreza največji obremenitvi (v kg), ki jo lahko nosi ena pnevmatika.
Kategorija hitrosti pnevmatike (v našem primeru: V) je koda, ki ustreza največji hitrosti, pri kateri lahko pnevmatika prenese največjo obremenitev.

load speed index

Tabelo ujemanja med temi kodami in njihovimi vrednostmi boste našli v našem članku o indeksih nosilnosti in hitrostnih kategorijah. Te vrednosti so pomembne informacije, tako kot dimenzija pnevmatik, še posebej, če razmišljate o izbiri novih pnevmatik za vaš avto.

Kako prepoznati blagovno znamko in program pnevmatike?

To je precej enostavno. Blagovna znamka proizvajalca je vedno prikazana na bočnici, prav tako program pnevmatike.
Na tej sliki sta jasno vidna MICHELIN in naš Michelinko - figurica, ime "Pilot Sport 4 S" pa se nanaša na program pnevmatike.

4w 240 3528703361718 tire michelin pilot sport 4 s 265 slash 35 zr20 99y xl mo1 a main 4 90

Kako prepoznati vrsto pnevmatike?

Beseda "Tubeless" na bočnici vaše pnevmatike pomeni, da vaša pnevmatika ne potrebuje zračnice. Upoštevajte, da je zračnica včasih potrebna za določena kolesa, vendar je v takih primerih pomembno oceniti, ali sta zračnica in pnevmatika so združljivi.

Nasprotno pa beseda "Tube type" pomeni, da je potrebno pri montaži pnevmatike vgraditi tudi zračnico.

Kakšne koristi prinaša? Sklop brez zračnice je lažji, z boljšim izkoristkom goriva in pogosto bolj zanesljiv zaradi poškodb, ki se lahko pojavijo na zračnici, ki jo uporabljamo.

tubeless

Kako prebrati vrednosti tlaka za pnevmatiko?

Na bočnici pnevmatike sta oznaki (MAXLOAD in MAX PRESS), ki označujeta najvišjo obremenitev in najvišji tlak pnevmatike. Ni pa nujno, da sta ti vrednosti obremenitve in tlaka za vaše vozilo.

Če želite zagotoviti pravilno delovanje pnevmatik na vašem vozilu, morate upoštevati vrednosti polnilnih tlakov, ki jih priporoča proizvajalec vašega vozila. Običajno jih najdete v navodilih za uporabo ali na nalepki na voznikovih vratih ali pokrovčku rezervoarja za gorivo.
​​​​Več o tem, kako preveriti tlak v pnevmatikah.

max press

Kako prebrati kodo datuma pnevmatike?

Koda datuma pnevmatike se pojavi v polju DOT (Department Of Transportation), kjer so prisotne tudi druge oznake pnevmatike.
Prve kode so za zahteve trga ZDA. Datumska koda se prikaže na koncu s štirimi številkami.Prvi dve številki označujeta teden, zadnji dve pa leto proizvodnje. V tem primeru je koda datuma pnevmatike  4714, kar pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 47. tednu leta 2014.

Na koncu oznake DOT pnevmatike se nahaja starostna koda pnevmatike

Kar zadeva konec življenjske dobe pnevmatike, je edini pokazatelj njena obraba, ki jo je mogoče izmeriti s pomočjo indikatorjev obrabe.

Kako vem, ali je pnevmatika dosegla najvišjo stopnjo obrabe?

bibendum

Na pnevmatikah Michelin jih zlahka prepoznate po majhnem simbolu figurice - Michelinko, ki se pojavi na več mestih na bočnici pnevmatike. Ko vidite to figurico, veste, da so indikatorji obrabe razporejeni v liniji po širini pnevmatike.

Ko je tekalna plast pnevmatike obrabljena na raven (višino) indikatorjev obrabe, je pnevmatika dosegla najnižjo dopustno globino profila.

Pojasnilo oznak pnevmatik: Zasnežena gora in M+S

1 - Zasnežena gora
Na vaši pnevmatiki je lahko prisoten logotip, ki ga sestavlja gora s tremi vrhovi s snežinko. To je oznaka trije vrhovi gora s snežinko ali 3PMSF: najnovejši standard za zimske ali snežne pnevmatike. Zagotavlja minimalno raven zmogljivosti za zimske razmere, saj se za pridobitev te oznake opravi objektivno preskušanje pnevmatike. Ta logotip na vaši pnevmatiki zagotavlja, da se šteje za priporočeno opremo za dostop do območij, za katere je oprema predpisana, kot so na primer smučišča.

m s 3pmsf

2 - Oznaka M+S
Nekatere pnevmatike so na boku označene z oznako M+S, to oznako imajo celoletne in zimske pnevmatike. Črki preprosto pomenita besedi "Mud" and "Snow" - "blato" in" sneg", to pomeni, da je pnevmatika po navedbah proizvajalca "snežna" (zimska) pnevmatika. Vendar pa za pnevmatike z oznako M+S ni predpisanega regulativnega testiranja za zmogljivost v zimskih razmerah.

Samo pnevmatike z oznako "3PMSF" zagotavljajo resnično zmogljivost v zimskih razmerah, saj so posebej zasnovane za uporabo na snegu in so izpolnile vse zahteve objektivnega testiranja.

66130439 m

Pri zimskih certificiranih pnevmatikah (oznaka M+S in/ali 3PMSF) je lahko hitrostna zmogljivost nižja kot pri originalnih letnih pnevmatikah. Zato je treba po potrebi hitrost vozila ustrezno omejiti in prilagoditi nameščenim zimskim pnevmatikam. V nekaterih državah, je v primeru, ko je  teoretična omejitev hitrosti za vozilo višja od omejitve hitrosti pnevmatik, potrebna  v vozilu, na za voznika vidnem mestu, nalepka, ki prikazuje to nižjo hitrost.

sticker

Oznaka OE

Nekateri proizvajalci avtomobilov opremijo vozila s pnevmatikami, ki so prilagojene njihovim zahtevam.

Oznaka na pnevmatiki, ki pomeni "Originalna oprema" (Original Equipment), označuje, da je pnevmatiko zasnoval proizvajalec pnevmatik in jo je proizvajalec vašega vozila odobril za standardno vgradnjo.

OE oznaka se ne nanaša samo na proizvajalca, ampak pogosto na določen model avtomobila. Razlike med pnevmatikami teh tipov se lahko nanašajo na vodljivost vozila, udobje, hrup in včasih zahteve sistemov menjalnika in programske opreme vozila. Optimiziran je tudi kotalni upor.

oe marking

Če je bilo vaše vozilo prvotno opremljeno s pnevmatikami z oznako OE, Michelin priporoča, da  vgradite tudi nadomestne pnevmatike pravilne različice z oznako OE.

Na vzorčni sliki oznaka "AO" ustreza znamki Audi, kot lahko vidite tudi v spodnji tabeli.

Tabela oznak OE po znamki vozila:

tableau maj2024 1
tableau maj2024 2
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče