r7a13

Kaj so pnevmatike z žeblji in kdaj se jih uporablja? 

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Kaj so pnevmatike z žeblji? Ali so primerne za vremenske razmere pri vas? V tem članku je zbrano vse, kar morate vedeti o pnevmatikah z žeblji in tudi to, če naj jih uporabite ali ne.

Kaj je zimske pnevmatika?

Preden govorimo o pnevmatikah z žeblji in njihovih posebnih lastnostih, je prav, da se spomnimo, kaj je zimska pnevmatika:

Zimska pnevmatika je pnevmatika, katere: vzorec tekalne plasti, struktura tekalne plasti/zmesi, notranja struktura
so zasnovani tako, da dosežejo boljše zmogljivosti kot običajne pnevmatike glede na sposobnost, da sproži, vzdržuje ali ustavi gibanje vozila v zimskih razmerah.

Pri temperaturah pod 7 °C je priporočljiva uporaba zimskih pnevmatik. To je zato, da se lahko spopademo z zimskimi razmerami, pa tudi zato, ker je pri nizkih temperaturah zmogljivost z zimskimi pnevmatikami na suhih in mokrih cestah boljša kot z letnimi.

Nasprotno pa ni priporočljivo poleti voziti z zimskimi gumami. To je zato, ker bo zimska pnevmatika pri visokih temperaturah na suhi podlagi delovala slabše od letne pnevmatike.

pn006987

Dva vrsti zimskih pnevmatik

Obstajata dve vrsti zimskih razmer in za spopadanje z vsako vrsto se morate ustrezno opremiti:

17364150 m

Nordijske razmere: hladnejše in zahtevnejše podnebne razmere, z ledom in snegom.

Za nordijske razmere se opremite z zimskimi pnevmatikami z oznako »Ice Grip«.

Nordijske zimske pnevmatike, primerne za led in sneg, so posebej zasnovane za zahtevne zimske razmere. Njihove zmogljivosti na ledu so bistveno boljše kot pri običajnih zimskih pnevmatikah in jih priznava uredbena oznaka ICE GRIP.

Priporočena ponudba pnevmatik Michelin za te pogoje je program NORDIC. Nordijske pnevmatike so na voljo v dveh različicah: z žeblji in brez.

Občasno zimske razmere

Za občasne zimske razmere lahko uporabite tudi celoletne pnevmatike 3PMSF, kot je program MICHELIN CrossClimate, ki jih lahko uporabljate vse leto.

Kaj je pnevmatika z žeblji?

3pmsf logo

3PMSF

Pnevmatika z žeblji je zimska pnevmatika z žeblji (aluminijastimi ali jeklenimi), vstavljenimi v tekalno plast. Ti žeblji omogočajo pnevmatiki dodaten oprijem na ledu. Pnevmatike z žeblji zagotavljajo tudi najboljši oprijem na snegu.

Ta izjemna zmogljivost na snegu in ledu je priznana z opravljenimi testi v skladu z uredbo, z logotipom 3PMSF in logotipom Ice."

Pnevmatika z žeblji je torej tista, ki ponuja najkrajšo zavorno pot na poledenelih cestah in snegu. Njene zmogljivosti na tovrstnih podlagah v zimskih razmerah, tudi ekstremnih, so boljše kot pri drugih zimskih pnevmatikah.

ice logo

ICE

x ice north 4 studded tyre

Pri snovanju pnevmatike MICHELIN X-Ice North 4 z žeblji so imeli izvajalci v mislih prav to.
Žeblji za pnevmatiko so bili vstavljeni v celice v tekalni plasti. Postavljeni so tako, da optimizirajo oprijem, a tudi minimizirajo kotalni hrup.

Michelin's X-Ice North 4 pnevmatika z žeblji

x ice north 4 performances
  1. Število žebljev za pnevmatiko, optimiziranih za vsako dimenzijo za izjemno pospeševanje in zaviranje (250 jeklenih žebljev za 205/55R16)
  2. Posebna oblika žebljev za pnevmatike za oprijem in dolgotrajno delovanje
  3.  Matematični algoritem locira žeblje za pnevmatike za optimalen oprijem in udobno raven hrupa
  4. Nov dezen tekalne plasti za dober oprijem na zasneženih in asfaltiranih cestah ter nove lamele za učinkovitejši oprijem na snegu in boljši nadzor
  5. Edinstvena gumena zmesza uporabo v širokem temperaturnem območju
  6. Posebna prilagoditev vzorca tekalne plasti za širše velikosti, da se ohrani učinkovit oprijem

Čeprav so pnevmatike z žeblji odlične glede zmogljivosti na poledenelih površinah, je njihova pomanjkljivosti, da so na črnih cestah nekoliko bolj hrupne od letnih pnevmatik. Zato so bile naše pnevmatike z žeblji zasnovane tako, da se na cesti brez leda ali snega zmanjša hrup žebljev na minimum.

MICHELIN X-ICE North 4

Ali je uporaba pnevmatik z žeblji zakonita?

Različne države imajo različna pravila o uporabi pnevmatik z žeblji. Nekatere države jih v določenih obdobjih dovoljujejo, druge jih prepovedujejo.

Zakaj so pnevmatike z žeblji prepovedane izven določenih obdobij?

Naloga pnevmatike z žeblji je zagotoviti optimalen oprijem na ledu in v zimskih razmerah.
V zimski sezoni jih je mogoče uporabljati na črnih cestah, poleti pa jih je prepovedano (na splošno ni priporočljiva uporaba zimskih pnevmatik poleti), predvsem zaradi lokalnih predpisov.

Če želite izvedeti, kaj predpisuje zakonodaja glede uporabe pnevmatik z žeblji v vaši državi, kliknite tukaj."

Merjenje vpliva pnevmatik z žeblji na ceste

Na Finskem izvajajo uradno testiranje pnevmatik z žeblji za merjenje njihovega vpliva na ceste. Od proizvajalcev pnevmatik se zahteva, da oblikujejo pnevmatike z žeblji, ki zmanjšujejo škodo na suhih cestah.

Pnevmatike iz našega programa X-Ice North 4 so v skladu s trenutnimi standardi obrabe cestišča.

161486302 m

Montaža pnevmatik z žeblji

  • Seveda je priporočljivo, da pnevmatike z žeblji namestite v obdobju, ki ga dovoljujejo predpisi države, v kateri vozite, in jih snamete pred iztekom roka.
  • Menjava letnih pnevmatik s pnevmatikami z žeblji je občutljiva zadeva, zato priporočamo, da jo opravi strokovnjak, ki bo imel na voljo ustrezne stroje in maziva, da bo menjava pnevmatik zagotovo opravljena pravilno. Prodajalca v vaši bližini lahko poiščete z našim iskalnikom prodajalcev.


Kam shraniti letne pnevmatike, ko ste montirali pnevmatike z žeblji?

Če imate v garaži dovolj prostora za shranjevanje letnih pnevmatik, upoštevajte naša priporočila.

V nasprotnem primeru - nekateri prodajalci pnevmatik ponujajo storitev skladiščenja pnevmatik. Hranili bodo na primernem mestu, da vam jih ne bo treba hraniti v garaži.
Vprašajte svojega prodajalca pnevmatik, če ponujajo to storitev.

map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
  • Avtomobil
  • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče