r9a12 header def

Kako lahko s pnevmatikami prevozimo več kilometrov in izboljšamo izkoristek goriva?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Poznavanje razmerja učinkovitosti pnevmatik in goriva vam lahko pomaga pri nadaljnjem potovanju s polnim rezervoarjem, kar ni dobra novica le za vašo denarnico, ampak tudi za okolje. Tukaj si ogledamo, kako izboljšati ekonomičnost porabe goriva, s poudarkom na kodah za pnevmatike in učinkovitosti porabe goriva: kako razumeti oznako in kaj tabela pnevmatik za učinkovito porabo goriva v resnici pomeni.

Kaj je izkoristek goriva?

tyre fuel saving 1

Izračun, kako daleč lahko pelje vaš avto s polno posodo za gorivo, ni tako preprost, kot se morda zdi. Dve vozili lahko začneta vožnjo z enako količino goriva in prevozita enako razdaljo, vendar se lahko njuna poraba goriva ob prihodu na cilj zaradi številnih dejavnikov bistveno razlikuje. To je količinsko izraženo v miljah na galono (mpg), kar ustreza približno 4,55 litra goriva. Višje kot je število mpg, bolj učinkovito je vozilo.

Ne samo, da se avto začne z oceno mpg, razdalja, ki jo lahko prevozi vaše vozilo, je odvisna od drugih dejavnikov, kot so način vožnje, pnevmatike in teren. Zato pogosto uporabljamo besedno zvezo "izkoristek goriva" v smislu, kako je mogoče z uporabo motorja optimizirati porabo goriva.

Kako zmanjšati porabo goriva: razumevanje vozil

Razumevanje, česa avtomobili porabijo največ in zakaj, je ključnega pomena, da bi vedeli, kako izboljšati izkoristek goriva. Na splošno velja, da večji in težji kot je avtomobil, več goriva bo porabil. Zakaj?

To je deloma posledica kotalnega upora pnevmatike. Energija, potrebna za potiskanje vašega avtomobila z mesta na ravni površini, je le posledica kotalnega upora pnevmatik. Težji kot je vaš avto, močneje ga morate potiskati, kar pomeni, da potrebujete več energije. Ampak, če ima vaš avto pnevmatike z nizkim kotalnim uporom, bo potrebno manj pritiskati.

Preprosta rešitev za varčevanje goriva je torej, da se odločite za manjše, lažje vozilo. Ali pa poskrbite, da boste s seboj vzeli samo tisto, kar potrebujete!

Kako izboljšati izkoristek goriva vašega avtomobila

Jasno je, da zamenjava vozila ni rešitev za vsakogar. Nekateri ljudje si ne morejo privoščiti, da bi lahko sklepali kompromise glede velikosti avtomobila – na primer tisti z velikimi družinami ali tisti, ki prevažajo opremo. Zato poglejmo, kaj storiti, da boste s polno posodo za gorivo lahko vozili dlje - pripravili smo nekaj nasvetov za izboljšanje mpg.

• Tlak v pnevmatikah
Glavni dejavnik, ki ga mnogi ne upoštevajo, ko gre za izboljšanje izkoristka goriva, sta izbira pnevmatik in tlak. Pnevmatike, ki niso napolnjene z ustreznim zračnim tlakom, so lahko vir nepotrebne izgube energije, zato ne pozabite redno preverjati tlaka v pnevmatikah za dosego optimalne zmogljivosti. To je pomembno tudi za vašo varnost.

• Vzdrževanje
Z rednim vzdrževanjem vozila zagotovite, da bodo vsi deli delovali dobro in nemoteno – s tem boste optimizirali gibanje goriva po vozilu in preprečili nepotrebno izgubo energije. Na primer, če se prepričate, da je vaš motor pravilno nastavljen, ali popravite okvarjen senzor kisika, lahko resnično vplivate na število prevoženih kilometrov.

• Osvobodite vaš avto odvečne teže
Da prihranite gorivo, poskrbite, da avtomobila ne obtežite z nepotrebno prtljago, ki bo povzročila večji pritisk na pnevmatike in zahtevala več energije za premagovanje kotalnega upora. Preverite prtljažnik: komplet orodja, ki ga občasno vzamete v hišo svojih staršev, je primer tega, česar ni potrebno imeti vsak dan v avtomobilu.

 

• Zmanjšajte upor
Večina današnjih avtomobilov je zasnovana z ukrivljenimi aerodinamičnimi linijami, ki pomagajo, da se vozilo nemoteno premika po zraku. Bolj kot lahko zmanjšate zračni upor, več goriva lahko prihranite. Torej, če ste namestili strešni kovček ali nosilec za kolesa, mislite na to, da ga snamete, če ne potrebujete.

• Načrtujte potovanja
Če želite izboljšati izkoristek goriva še preden prižgete motor, načrtujte potovanje vnaprej, da se izognete prometu, in pridobite optimizirane potovalne poti z napravo GPS ali mobilno aplikacijo. Bolj ko se lahko izognete nenadnemu zaviranju, ustavljanju in zagonu ter ohranjanju delovanja motorja v prometu, več kilometrov boste prevozili s eno posodo za gorivo.

• Klima
Ogrevanje ali hlajenje vašega avtomobila porablja energijo. Preden torej povečate ogrevanje še za eno stopnjo, razmislite, ali bi vam lahko bilo enako udobno v lahkem puloverju. Enako z ogrevanimi sedeži, napravo za razmeglitev in drugimi napravami, ki potrebujejo gorivo. Prihranite toploto, da prihranite gorivo."

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Katere pnevmatike so najboljše za prihranek goriva?

Samo ena pnevmatika je, ki glede nizkega kotalnega upora trenutno izstopa iz svojega segmenta: pnevmatika MICHELIN e.PRIMACY. Inovativna tehnologija pomeni tudi, da je ta pnevmatika hkrati ekonomična (ponuja vam več prevoženih kilometrov z eno posodo za gorivo), hkrati pa je to tudi trajnostna gesta.

Cyrille Roget, direktorica za znanost in inovacije pri Michelinu, pojasnjuje, da lahko energija, izgubljena zaradi pnevmatik – kotalni upor, o katerem smo že pisali – predstavlja 20 % porabe goriva avtomobila na notranje izgorevanje. »Prava pnevmatika vam lahko resnično pomaga prihraniti denar. Z novo pnevmatiko MICHELIN e.PRIMACY z najnižjim kotalnim uporom v svoji kategoriji* lahko stranka prihrani gorivo. »Konkretno, glede na certificirane teste nizek kotalni upor pnevmatike MICHELIN e.PRIMACY pomeni, da vozniki pri prevoženih 100 km prihranijo okoli 0,21 litra goriva in okoli 80 € v življenjski dobi pnevmatike«*.

Takšen izkoristek goriva pnevmatike MICHELIN e.PRIMACY  si je prislužil razred A v kategorijah označevanja EU za pnevmatike.

fuel efficient tyres e primacy 2

Kako uporabiti EU razred izkoristka goriva pnevmatik za varčevanje z gorivom?

labelling

Evropska unija je svojo prvo pobudo za označevanje pnevmatik uvedla leta 2012. V njej je nekaj namigov o priložnostih, ki jih ponujajo pnevmatike, ko gre za nasvete za varčevanje z gorivom.

Trenutna oznaka (nalepka) pnevmatik (posodobljena maja 2021) je skladna z najnovejšo pobudo Evropske unije za energijsko označevanje in prikazuje lestvico od A do E za kotalni upor (opredeljen s plinsko črpalko), kjer je A najvišji in E najnižji razred glede na uspešnosti. Izbira "pnevmatik z učinkovitim izkoristkom goriva" razreda A lahko znatno zmanjša porabo goriva vašega avtomobila.

Na nalepki pnevmatik boste našli tudi druge koristne informacije:

- Lestvica razredov za oprijem na mokri podlagi, prav tako od A do E.
- Ikona zvočnika, ki simbolizira raven zunanjega kotalnega hrupa, ki ga povzročajo pnevmatike v decibelih (dB).
- Nekatere oznake pnevmatik označujejo, ali so namenjene za led in/ali močan sneg.
- Nalepke bodo imele identifikacijsko kodo QR, ki jo lahko potrošnik skenira in hitro pridobi dodatne informacije o pnevmatiki.

Nasveti za vožnjo: načini, kako izboljšati izkoristek goriva med vožnjo

Nasveti za varčevanje z gorivom pri potovanjih! Ne glede na to, ali gre za kratek opravek ali dolgo potovanje, obstajajo določene tehnike vožnje, ki so ključne, ko gre za izboljšanje izkoristka goriva.

Globalno gledano, bolj gladko kot vozite, dlje boste lahko vozili. Ta način vožnje je poznan kot ekološka vožnja, ne le zato, ker je prijazen do vaše denarnice (ekonomičen), ampak tudi do okolja, saj bodo manjži izpusti CO2 na prevožen kilometer.

Z vzdrževanjem vašega avtomobila v dobrem stanju, izbiro pravih pnevmatik in sprejemanjem ekoloških voznih navad lahko zmanjšate D30porabo goriva in emisije CO2 ter prevozite kar največ kilometrov!

Other related articles

Fotografije:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / Evropska komisija

Legal mentions

* MICHELIN e · Primacy ustvari pri vožnji povprečno 1,5 kg/t manj kotalnega upora kakor konkurenčni izdelki, razlika je enaka do 80 € prihranka goriva. Ta razlika ustreza vrednosti do 174 kg prihranjenih izpustov C02. Zmanjšanje porabe goriva  je ocenjeno na podlagi povprečja podatkov o novih in do ostanka globine  2 mm obrušenih pnevmatik, da se upoštevajo zmogljivosti v realnem času - Vsi  prihranki so ocenjeni na podlagi prevoženih 35 000 km in cene goriva 1,46 € / l (https: //ec.europa. eu / energy / data-analysis / weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 ponderirano med 10 najboljših držav za vožnje motornih vozil na domačem in tujem ozemlju - https://ec.europa.eu/ eurostat / web / transport / data/database). Dejanski prihranki goriva in stroškov se lahko razlikujejo glede na vozniške navade, vozilo ali tlak v pnevmatikah.

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče