TYRE LOAD RATING AND TYRE SPEED RATING

Razumevanje indeksa nosilnosti in hitrostne obremenitve pnevmatik 

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Kaj je indeks nosilnosti pnevmatik in kaj je hitrostna kategorija pnevmatik? Ali jih je treba spoštovati pri menjavi pnevmatik? Poiščite odgovore na svoja vprašanja v tem članku.

Kaj so indeksi in kategorije pnevmatik?

Na bočnici pnevmatik so različne alfanumerične oznake, ki vam omogočajo, da razumete številne stvari o njej. (Naučite se brati oznake pnevmatik)

Del tega kodiranja sta indeks nosilnosti pnevmatike in hitrostna kategorija pnevmatike, ki sta označeni s številko oziroma črko.

Oznake pnevmatik so lahko zapisane v priročniku vašega avtomobila ali na nalepki na voznikovih vratih. Te informacije opisujejo pnevmatike, ki jih priporoča proizvajalec vozila.

Oznake pnevmatik najdete na nalepki na voznikovih vratih

Kaj pomenijo te oznake pnevmatik? Ali jih morate upoštevati pri menjavi pnevmatik? O tem bomo razpravljali v tem članku.

Indeks nosilnosti pnevmatik

Kakšna je indeks nosilnosti pnevmatike?

Indeks nosilnosti pnevmatike je številčna oznaka, ki ustreza največji obremenitvi (v kg), ki jo lahko nosi ena pnevmatika. Nosilnost in ustrezne največje obremenitve pnevmatik so navedene v standardni tabeli.

Če želite določiti največjo obremenitev, ki jo lahko prenese vaša pnevmatika, ali indeks nosilnosti, ki ga priporoča proizvajalec vašega vozila, je zelo preprosto:

1. Poiščite indeks nosilnosti pnevmatike

Na bočnici vaše pnevmatike boste našli niz številk in črk, ki so videti takole:

Indeks nosilnosti pnevmatike najdete na bočnici pnevmatike

Lahko je naveden tudi na nalepki na voznikovih vratih ali v priročniku za lastnika vozila.

Te številke in črke se med pnevmatikami razlikujejo. Navajajo dimenzije pnevmatik, indeks nosilnosti in hitrostno kategorijo.

Poglejmo, kaj to kodiranje pomeni:

Širina pnevmatike

Višina pnevmatike

Premer pnevmatike

Indeks nosilnosti pnevmatike

Hitrostna kategorija pnevmatike

205

55

R17

91

V

Upoštevajte, da imajo lahko pnevmatike enakih dimenzij različne oznake nosilnosti in hitrosti. Zato je pomembno, da pred zamenjavo pnevmatik razumete dimenzijo, hitrostno kategorijo in indeks nosilnosti pnevmatik.

V tem primeru je indeks nosilnosti pnevmatike 91.

2 - Tabela indeksov nosilnosti pnevmatik

Once you have noted the tyre load rating, you can find the maximum single tyre load that it refers to by consulting this table:

V našem primeru vidimo, da indeks nosilnosti pnevmatike 91 ustreza največji obremenitvi pnevmatike 615 kg.

Kaj pomeni XL na pnevmatikah?

Nekatere pnevmatike imajo tudi oznako XL.

To pomeni "Extra Load" (dodatna obremenitev). To preprosto pomeni, da je bila pnevmatika ojačana, da lahko prenese večje obremenitve kot standardne pnevmatike enake dimenzije. Ta vrsta pnevmatik se običajno uporablja na težjih vozilih, na primer športnih terencih.

Ali lahko vgradim pnevmatiko z višjim indeksom nosilnosti?

Kot že omenjeno, imajo lahko pnevmatike enake dimenzije različne indekse nosilnosti. Pri zamenjavi obrabljenih pnevmatik je priporočljivo, da se namestijo pnevmatike z originalnim indeksom nosilnosti (in hitrostno kategorijo) proizvajalca ter originalnimi dimenzijami.

Kakorkoli že, "kdo zmore več, lahko naredi manj" in seveda je mogoče vaš avto opremiti s pnevmatikami, ki imajo višji indeks nosilnosti od proizvajalčeve specifikacije. Vendar pa ni nujno, da boste lahko prevažali več obremenitve, kot je določeno v originalni specifikaciji proizvajalca, ker obstaja za vozilo tudi  omejitev največje dovoljene osne obremenitve, neodvisno od nosilnosti pnevmatik.

Kaj pa dimenzija? Jo je mogoče spremeniti?
Odgovor na to vprašanje najdete v našem članku o spremembi dimenzij pnevmatik.

Hitrostna kategorija pnevmatik

Kaj je hitrostna kategorija pnevmatik?

Hitrostna kategorija pnevmatike označuje najvišjo hitrost, pri kateri lahko pnevmatika prenese največjo obremenitev.

Na bočnici pnevmatike (ali nalepki na voznikovih vratih ali v navodilih za uporabo) je hitrostna kategorija opredeljena s črko tik poleg indeksa nosilnosti.

Hitrostno kategorijo pnevmatike najdete na bočnici pnevmatike

Tukaj je hitrostna kategorija pnevmatike V.

Tabela hitrostnih kategorij pnevmatik

Če želite izvedeti, kateri hitrosti ustreza ta oznaka, si oglejte spodnjo tabelo hitrostnih kategorij pnevmatik:

Na primer, če ima pnevmatika hitrostno kategorijo V, je največja hitrost, ki jo lahko vzdrži, 149 mph (240 km/h).

Ali lahko izberem pnevmatiko z višjo hitrostno kategorijo?

Ko so vaše pnevmatike obrabljene, jih je povsem mogoče zamenjati s pnevmatikami z višjo hitrostno kategorijo od tiste, ki je navedena na starih pnevmatikah. Nikoli pa ne nameščajte pnevmatik z nižjo hitrostno kategorijo, razen če namestite pnevmatike z zimskimi zmogljivostmi, kot so zimske ali celoletne pnevmatike, kot je opisano spodaj.

Izbira nižje hitrostne kategorije za zimske pnevmatike

Če uporabljate pnevmatike z zimskimi zmogljivostmi (oznaka 3PMSF: bodisi zimske pnevmatike, bodisi celoletne pnevmatike), je lahko hitrostna kategorija nižja od hitrostne kategorije vaših letnih ali originalnih pnevmatik, nameščenih na vaše vozilo. Zakaj je to možno? Pnevmatike z zimskimi zmogljivostmi so oblikovane drugače, za vožnjo v zahtevnih vremenskih razmerah (sneženje, poledenela cesta itd.) in morda nimajo enake hitrostne kategorije. Na splošno pa pozimi vozite z nižjo hitrostjo kot z letnimi pnevmatikami na suhih cestah. V Združenem kraljestvu bo hitrostna kategorija pnevmatik z zimskimi zmogljivostmi še vedno presegala nacionalno omejitev hitrosti. V vsakem primeru mora voznik omejiti hitrost avtomobila, da ne preseže največje možne hitrosti za pnevmatike.

Za zimske pnevmatike lahko izberete nižjo hitrostno kategorijo

Poenostavljene hitrostne kategorije pnevmatik in hitrostne kategorije z MICHELINOVIM programom CrossClimate

Soočeni s ponudbo, ki je postala zapletena in raznolika, smo se pri Michelinu odločili za poenostavitev s  ponudbo celoletnih pnevmatik CrossClimate[Link to "CC2 TDP"], ki ponuja enotno oznako indeksa nosilnosti in hitrostne kategorije za vsako dimenzijo pnevmatike, ki zajema vse zahteve glede normalne obremenitve in hitrosti pnevmatik te dimenzije.

Program CrossClimate vam nudi odlične zmogljivosti, tako pozimi kot poleti.

MICHELINOV program CrossClimate ponuja eno sam indeks nosilnosti in eno hitrostno kategorijo za vsako dimenzijo pnevmatike
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče