shutterstock 1972202852

Kaj so pnevmatike z visoko nosilnostjo?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Odkrijte, kaj so pnevmatike z visoko nosilnostjo, zakaj jih MICHELIN razvija in ključno tehnologijo, ki se uporablja za njihovo oblikovanje za končno varno in učinkovito delovanje.

Kaj so pnevmatike z visoko nosilnostjo?

V zadnjem desetletju se je sedanja – in bodoča – avtomobilska tehnologija močno spremenila, predvsem zaradi uvedbe hibridnih in električnih vozil. Njihov pogosto omejen doseg od vseh voznikov zahteva, da se prepričajo, da so na poti polnilne postaje. Ti redni postanki za polnjenje lahko vaše potovanje precej podaljšajo. Rešitev za to je večja in težja baterija, ki se jo lahko bolj napolni, kar vam omogoča, da uživate v veliko daljšem dosegu, preden je potrebno ponovno polnjenje. Vgradnja večjih baterij pa pomeni neizogibno povečanje skupne teže avtomobila.

adobestock 225779830

Ker obremenitev avtomobila podpirajo štiri pnevmatike, moramo ali povečati velikost pnevmatik ali pa uporabiti pnevmatike, ki lahko varno prenesejo večjo težo. Vendar je zasnova vozil (zlasti športnih) pogosto takšna, da nimajo prostora za dodajanje večjih pnevmatik in obstoječe pnevmatike Extra Load (XL ali EL) na trgu nimajo ustrezne sposobnosti, da bi prenesle večje obremenitve, čeprav so močnejše in odpornejše od standardnih pnevmatik. Zaradi tega je Združenje proizvajalcev pnevmatik ETRTO (European Tire and Rim Technical Organisation) opredelilo nov standard za pnevmatike, ki lahko prenesejo večjo obremenitev kot obstoječe pnevmatike XL. Te so zdaj znane kot standardne pnevmatike z visoko nosilnostjo (HL).

Za katere vrste vozil HL pnevmatike?

Pnevmatike z visoko nosilnostjo so pnevmatike, ki so zasnovane tako, da podpirajo težja vozila, kot so električna vozila, hibridni avtomobili in SUV. Pnevmatike HL, ki kljub temu, da so enake velikosti in so napolnjene z enakim tlakom, ponujajo višjo nosilnost, ki jo potrebujejo hibridna in električna vozila z večjimi baterijami.

Kako prepoznamo HL pnevmatike?

Pnevmatike HL je enostavno prepoznati s predpono, ki navaja 'HL' na bočnici pred podrobnostmi o velikosti.

marquage pneu hl 2

Zakaj Michelin razvija HL pnevmatike?

Potreba po prilagodljivi tehnologiji in novih oblikah pnevmatik se najbolj jasno pokaže z rastjo in širšo uporabo hibridnih in električnih vozil. Pomembno je, da uporabniki lahko kupijo pnevmatike, ki so zasnovane za posebne potrebe teh vozil – to običajno vključuje večjo obremenitev zaradi baterij, pa tudi za zagotavljanje regenerativnega zaviranja, nižji kotalni upor, hkrati pa poskrbijo, da je čim manj hrupa za tišje potovanje.

Nenazadnje je Michelin razvil te pnevmatike, ki ustrezajo določilom uredbe, da so ustrezajo predpisom o varnosti v cestnem prometu in da vsem voznikov avtomobilov, ki jih potrebujejo, zagotavlja, da jih lahko namestijo na svoj avto.

Kako tehnologija Michelin podpira HL pnevmatike?

Tehnologija, ki se uporablja za izdelavo teh pnevmatik, je napredna in na vrhuncu razvoja sodobnih pnevmatik. Vključuje uporabo Michelinovega strokovnega znanja za povečanje nosilnosti karkase ob ohranjanju kotalnega upora in udobja s kombinacijo zmesi, profila kalupa in vrste ojačitve. To pomeni prilagajanje togosti zmesi tekalne plasti, da prenese večjo obremenitev ob ohranjanju zmogljivosti obrabe in vodljivosti, ter okrepitev karkase pnevmatike v območju največjih trdnosti, z uporabo robustnejših slojev in trših zmesi. Končno je profil optimiziran in prilagojen tako, da absorbira dodatno upogibanje pnevmatike zaradi povečanja mase, ne da bi pri tem žrtvoval udobje za voznika in potnike.

Ali potrebujem HL pnevmatiko na svojem električnem vozilu?

Odvisno. Ko se soočite z avtomobilom s povečano težo ali večjo nosilnostjo, obstajata dve možnosti. To sta:


Vendar ne pozabite, da boste, če vozite veliko, zmogljivo hibridno ali električno vozilo, verjetno potrebovali HL pnevmatike. Ne pozabite, da bodo morala vozila, ki uporabljajo HL pnevmatike, ko bo potrebno, le-te zamenjati z novimi HL pnevmatikami.

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče