motorhomes tyres header

Katere pnevmatike za avtodom naj uporabljam?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Ne glede na to, ali iščete priložnostni oddih ali ste pravi "ljubitelj preživljanja prostega časa v avtodomu" ali ljubitelj "življenja s kombijem", se morda sprašujete, katere pnevmatike za avtodom bi morali uporabljati in kako uravnavati tlak v pnevmatikah za avtodom, da bo vožnja varna. Vse to si bomo ogledali v tem članku.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Kakšno vrsto avtodoma imate?

Katere so najboljše pnevmatike za vaš avtodom je odvisno predvsem od vrste vašega vozila.
Obstajajo štirje glavni tipi: predelan kombi kot avtodom, običajen, kot avtobus izdelan avtodom, nizkoprofilni avtodom in avtodom razreda A.

type 01

1 - Predelan kombi kot avtodom:

To je najpreprostejša različica: predelan avtodom, katerega posebnost je streha, ki jo je mogoče za namestitev ležišča dvigniti.
Na primer Adria Twin Plus 600 SPB, Globe-Traveller Voyager XS in Adria Twin Supreme.
Pnevmatike za avtodom, ki jih priporoča MICHELIN: pnevmatike z oznako C.

Naša ponudba Agilis je popolnoma primerna za to vrsto vozila.

type 02

2 - Običajen, kot avtobus izdelan avtodom:

Običajen, kot avtobus izdelan avtodom ("Conventional Coach Built Motorhome") je nekoliko višji od ostalih avtodomov. Prepoznamo ga po previsu nad voznikovo kabino, kot na primer Ford Transit ali Iveco Daily.
Pnevmatike za avtodom, ki jih priporoča MICHELIN: pnevmatike z oznako CP.

Naša ponudba CrossClimate Camping je popolnoma primerna za to vrsto vozila.

type 03

3 - Nizkoprofilni avtodom:

Nizkoprofilni avtodom ("Low Profile Coach Built Autodom") je kot lažja različica  običajnega, kot avtobus izdelanega avtodoma ("Conventional Coach Built Autohome"), brez spalnega prostora nad kabino.
Na primer, Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G ali Chausson Titanium 640 spadajo v kategorijo "Avtodom, izdelan kot nizkoprofilni avtobus".
Pnevmatike za avtodom, ki jih priporoča MICHELIN: pnevmatike z oznako CP.

Naša ponudba CrossClimate Camping je popolnoma primerna za to vrsto vozila.

type 04

4 - Avtodom razreda A:

Avtodom razreda A ("A Class") je bolj prostoren in udoben, s pravo spalnico zadaj in z visokokakovostno opremo.
Na primer, Dethleffs Pulse I 7051 DBM, Carthago S Plus 64 ali Hymer B-Klasse ModernComfort.
Pnevmatike za avtodom, ki jih priporoča MICHELIN: pnevmatike z oznako CP.

Naša ponudba CrossClimate Camping je popolnoma primerna za to vrsto vozila.

Zakaj so za težke avtodome priporočene pnevmatike CP?

Če je vaš avtodom običajen, kot avtobus izdelan avtodom, nizkoprofilni avtodom ali avtodom razreda A,  zmogljivost pnevmatik z oznako C morda ne bo zadoščala. Zato priporočamo, da se odločite za uporabo pnevmatik z oznako CP.

Zakaj? Ker so bile pnevmatike z oznako CP posebej zasnovane za težke avtodome. Te pnevmatike za avtodome imajo višji indeks nosilnosti in jih je možno polniti z višjim tlakom, imajo pa tudi ojačano karkaso.

Zakaj je zahtevana višja nosilnost za pnevmatike za avtodome z oznako CP?

Avtodomi so vozila, ki imajo na splošno veliko lastno maso (samo vozilo in notranja oprema), ki ji je dodana masa vaše potovalne opreme (prtljaga, kolesa ...)

Poleg tega imajo avtodomi visoko težišče, včasih velik previs (deli karoserije med osjo in koncem vozila) in dodatno obremenitev, ki je lahko neenakomerno razporejena.

schema

1 - Neenakomerna statična porazdelitev obremenitve (npr. posoda za vodo)
2 - Povečana obremenitev zadaj (npr. stojalo za kolesa)
3 - Nihanje obremenitve zaradi centrifugalne sile in točke težnosti (npr. v ovinku)

Vse to je velik pritisk, ki ga morajo vse štiri pnevmatike zdržati več kilometrov. Zato so pnevmatike z oznako CP bolj primerne za to funkcijo kot pnevmatike z oznako C.

motorhome tyres article page for crossclimate camping tyre

Pnevmatike CP priporoča ETRTO (Evropska tehnična organizacija za pnevmatike in platišča)


Od leta 2003 ETRTO priporoča, da morajo imeti pnevmatike, ki se uporabljajo na zgoraj opisanih tipih avtodomov, oznako CP, ki je vidna v opisu dimenzije pnevmatik, namesto običajne oznake C, ki jo najdemo na pnevmatikah za lahka tovorna vozila.

Oznaka CP je vidna na bočnici pnevmatike za avtodom.

Pnevmatike za avtodome z oznako CP, kot je MICHELIN CrossClimate Camping, so razvite glede na specifične značilnosti obremenitvene teh vozil, v skladu s priporočili ETRTO, da zagotovimo varnost, da bo vaše vozilo v najboljšem možnem stanju za vožnjo.


Tlak v pnevmatikah avtodoma

Za zagotovitev varnosti in stabilnosti vozila je še ena pomembna točka: pnevmatike vašega avtodoma morajo biti napolnjene s pravilnim tlakom. Dejansko prostornina in zračni tlak v pnevmatikah za avtodom določata obremenitev, ki jo lahko prenesejo.

PD33nevmatike za avtodome z oznako CP so zasnovane tako, da delujejo pri višjem tlaku kot pri kombijih (oznaka C), kar omogoča boljšo vodljivost in večjo odpornost na značilne obremenitve velikih avtodomov.

Za pnevmatike CP, nameščene na avtodome, ETRTO svetuje:
● Na zadnji osi: tlak v pnevmatikah avtodoma mora biti 5,5 bara (80 psi). Upoštevati je treba najvišjo nosilnost pnevmatike.
(Upoštevajte, da je za tlake nad 4,5 bara (65 psi) potrebna uporaba kovinske objemke v ventilu ali posebnega visokotlačnega gumijastega ventila),
● Na sprednji osi: upoštevajte proizvajalčeva priporočila za polnjenje s tlakom, navedena na vozilu in/ali v priročniku za vozilo.

Ne pozabite, da je treba tlak v pnevmatikah avtodoma preverjati in prilagajati po potrebi, mesečno in pred daljšo potjo.

157751925 m

Kakšna so priporočila, če je avtodom dlje časa parkiran?

Za vzdrževanje stanja in varnosti pnevmatik je pred vsakim daljšim obdobjem parkiranja potrebno:

  • Prepričajte se, da so pnevmatike pravilno napolnjene do priporočenega tlaka. Nikakor naj ne bodo napolnjene s prenizkim tlakom, saj bi se zaradi tega vaše pnevmatike za avtodom lahko poškodovale.
  • Kolikor je mogoče, zaščitite pnevmatike za avtodom pred izpostavljenostjo soncu, ker UV in toplota pospešujeta prezgodnje staranje pnevmatik.
  • V idealnem primeru zaščitite pnevmatike vašega avtodoma pred stikom s hladnimi, vlažnimi tlemi tako, da vozilo postavite na stojala.
  • Pred uporabo vozila preverite stanje pnevmatik in ustrezno prilagodite tlak v pnevmatikah.

Katere pnevmatike za avtodom so primerne za celoletno uporabo?

Če se želite s svojim avtodomom voziti vse leto varno in brez sezonskih omejitev, je najboljša vrsta pnevmatike, ki jo lahko priporočamo, celoletna pnevmatika.

Naša pnevmatika MICHELIN CrossClimate Camping je idealna izbira, saj ima certifikat 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) in vam zato nudi odlične zmogljivosti pozimi (do 7°C pod ničlo) na mokrih in zasneženih cestah, pa tudi poleti na suhih cestah.

Njena robustna zasnova in oprijem omogočata, da brez težav vozite po travi, gramozu, pesku ali blatu.

Pnevmatika je posebej zasnovana za prevoz težkih tovorov, vključno z najtežjimi avtodomi. Zato ima oznako CP in je odlična izbira za vaš avtodom

map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
Ugotovi mojo lokacijo
Išči
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče