tyre wear indicator

Kako razložiti indikator obrabe pnevmatik?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Prave pnevmatike na vašem avtomobilu so bistvenega pomena za varnost na cestah med vožnjo. Poleg tega je potrebno zagotoviti, da so te pnevmatike v dobrem stanju, saj je to bistveni del rednega vzdrževanja avtomobila za varno vožnjo. Pri ocenjevanju stanja vaših pnevmatik je potrebno upoštevati več dejavnikov, od znakov obrabe do stanja bočnice,  eden najpomembnejših dejavnikov pa je globina profila tekalne plasti avtomobilske pnevmatike.

KONTROLNI SEZNAM: GLAVNI ZNAKI OBRABE TEKALNE PLASTI PNEVMATIKE

- globina profila, ki je pod zakonsko najmanjšo dovoljeno globino profila pnevmatike (1,6 mm za avtomobile)
- vidne raztrganine, razpoke ali ureznine na bočnici pnevmatike
- madeži ali razbarvanje na pnevmatiki
- nenavadne izbokline ali deformirani deli bočnice, obraba pnevmatik na zunanji strani
- Izpostavljena (vidna) ali poškodovana žica na območju noge pnevmatike
- Ločena tekalna plast ali razslojeni elementi pnevmatike

Kaj je indikator obrabe pnevmatik?

 Indikatorji obrabe tekalne plasti pnevmatike so oznake, enakomerno razporejene vzdolž tekalne plasti pnevmatike, tako da lahko ugotovite, koliko globine profila pnevmatike je obrabljenega. Na MICHELINOVIH pnevmatikah za osebna vozila je na pnevmatikah vtisnjena figura Michelinovega možička, da lahko enostavno vidimo, kje so indikatorji globine profila pnevmatik.

Na najnovejših Michelinovih pnevmatikah lahko najdete tudi druge vrste inovativnih indikatorjev obrabe tekalne plasti, kot je Wear2Check.

Ko je pnevmatika obrabljena do nivoja indikatorja obrabe pnevmatike, je tekalna plast na zakonski meji obrabe profila, 1,6 mm, in pnevmatiko je treba zamenjati.

Kako lahko z indikatorjem obrabe pnevmatike preverim globino profila pnevmatike?

Omogočite si enostaven dostop do pnevmatik tako, da parkirate na ravni površini na širokem, odprtem prostoru z omejenim prometom, na primer doma ali na parkirišču. Ugasnite motor in se prepričajte, da ste aktivirali ročno zavoro.

Poiščite indikatorje obrabe pnevmatik, da ugotovite, ali ste dosegli zakonsko omejitev globine profila. Če je potrebno, uporabite merilnik globine profila, da natančno preverite trenutno globino profila. To je preprosto orodje, zasnovano za merjenje profila avtomobilskih pnevmatik. V primeru neenakomerne obrabe, preverite na več mestih, po vsej pnevmatiki.

Prav je, da izkoristite to priložnost, da pri vseh pnevmatikah poiščete morebitne znake obrabe, navedene na zgornjem kontrolnem seznamu – obraba pnevmatik se lahko pojavi v različnih oblikah, tudi vzdolž sredine in le na posameznih mestih.

Prav tako bi moral vaše pnevmatike redno pregledovati strokovnjak, ki lahko pogleda tudi notranjost, da ugotovi znake poškodb in obrabe, preveri pa tudi zunanjost. [POVEZAVA do Iskalnika trgovcev]

Oglejte si tudi naš članek o tem, kako preverite tekalno plast vaših pnevmatik.

Kdaj je potrebno pnevmatike zamenjati?

Čeprav se morda zdi dobra ideja, da zamenjate pnevmatike, ko se začnejo obrabljati in preden dosežete zakonsko omejitev globine profila, je to drago, nepotrebno in lahko negativno vpliva na okolje. Glede tega Michelin nenehno uvaja inovacije Zahvaljujoč MICHELINOVIM "zmogljivostim, ki trajajo", se odličnost glede življenjske dobe združi z visoko stopnjo zmogljivosti, od prvega do zadnjega kilometra.

Ko pa dosežejo globino profila 1,6 mm, je pomembno, da pnevmatike čim prej zamenjate, da zagotovite največjo varnost na cestah in upoštevate veljavno zakonodajo. Če imate kakršne koli pomisleke glede svojih pnevmatik ali vas skrbi, da se prehitro obrabljajo, naj jih čim prej pregleda pri strokovnjak.

Knowing when to replace your tires | Michelin Garage

Kakšne so nevarnosti pri vožnji z nizko globino profila pnevmatik?

Čeprav je normalno, da se tekalna plast pnevmatike sčasoma obrabi in postane plitva, redno preverjanje globine pomeni, da se lahko izognete morebitnim težavam, zlasti če ugotovite, da se vaše pnevmatike obrabljajo neenakomerno ali prehitro.

Če je globina profila na pnevmatikah prenizka, lahko to poslabša oprijem pnevmatik s cesto ter lahko ogrozi vas in druge voznike. To je še posebej problematično v dežju, ko morate ohraniti čim boljši oprijem na cesti, da ohranite nadzor nad vozilom in zmanjšate tveganje akvaplaninga.

Poleg tega, da je vožnja težja, saj se avtomobil slabše oprime ceste, je vožnja s preveč obrabljenimi pnevmatikami, torej z globino profila pod zakonsko dovoljeno minimalno globino ostanka profila, 1,6 mm, nezakonita in vas lahko oglobijo.

Ali obstajajo pogosti vzroki za prehitro obrabo tekalne plasti pnevmatik?

Pomembno si je zapomniti, da obstajajo tudi različne vrste obrabe profila pnevmatik, odvisno od vzroka. Podajamo izčrpen pregled pogostih vzrokov in različnih vrst prezgodnje obrabe profila pnevmatik:

• Premalo napolnjene pnevmatike: neenakomerna obraba pnevmatik na zunanjih robovih
• Preveč napolnjena pnevmatika: zgodnja obraba tekalne plasti na sredini pnevmatike
• Nepravilna nastavitev previsa: povzroči obrabo pnevmatike na notranji ali zunanji strani tekalne plasti

Če pride do tega, se odpeljite v bližnjo servisno delavnico in poiščite strokovni nasvet.

banner dealer locator

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
  • Avtomobil
  • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči

Kaj lahko storim, da preprečim obrabo profila pnevmatik in podaljšam življenjsko dobo svojih pnevmatik?

Kot voznik imate pravzaprav precej nadzora nad tem, kako hitro se vaše pnevmatike obrabljajo. Zato je pomembno, da pri vožnji upoštevate nekaj bistvenih dejavnikov, da bodo vaše pnevmatike zdržale čim dlje.

Eden od ključnih elementov je zagotavljanje pravilnega tlaka za obremenitev avtomobila in da ne presegate največje nosilnosti, ki jo priporoča proizvajalec, saj lahko to povzroči nepotreben, pretiran pritisk na pnevmatike. Te informacije so po navadi na voljo na ventilu vašega rezervoarja za plin, na nalepki na voznikovih vratih, v priročniku za vaš avtomobil ali priročniku proizvajalca avtomobila.

Med vožnjo se izogibajte nenadnemu zaviranju ali prehitremu pospeševanju, prav tako se izogibajte hitri vožnji čez ovire, kot so udarne jame, izogibajte se udarcem ob robnik ali druge predmete, saj bi to lahko vplivalo na vaše pnevmatike Nenazadnje je potrebno redno preverjati stanje avtomobila, paziti, da so pnevmatike pravilno napolnjene in da so kolesa ustrezno poravnana.

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče