compare tyres L

Kako primerjati pnevmatike?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Na podlagi česa bi morali primerjati pnevmatike, da bi izbrali tiste, s katerimi boste popolnoma zadovoljni? Ta članek govori o glavnih merilih zmogljivosti, ki jih je treba upoštevati, o pripomočkih za odločanje, ki jih lahko uporabite, in Michelinovem najboljšem nasvetu. Razpravljali bomo o tem, kako izberete tiste pnevmatike, ki jih potrebujete v okviru iste linije pnevmatik, in zagotovili vam bomo pomoč pri odločitvi - na osnovi neodvisnih testov pnevmatik, označevanja in primerjalna spletna mesta pnevmatik. Na koncu bomo razpravljali o drugem pomembnem merilu: dolgoročnih zmogljivostih.

Glavna merila zmogljivosti za primerjavo pnevmatik

Za zagotovitev učinkovitosti morajo pnevmatike zagotavljati številne, pogosto nasprotujoče si zmogljivosti. Izboljšanje ene od teh zmogljivosti ne sme biti v škodo drugih.

Oprijem je merilo, ki ga morate upoštevati pri primerjavi pnevmatik

Vleka ali oprijem

Ne pozabite – pnevmatike so edini stik vašega vozila s cesto, zato ima njihov oprijem bistveno vlogo pri vaši varnosti. Vaša sposobnost zaviranja, zavijanja, pospeševanja ali ohranjanja stabilnosti pri višjih hitrostih je odvisna od oprijema vaših pnevmatik. Vsaka vrsta pnevmatik je zasnovana tako, da zagotavlja oprijem v določenih vremenskih in cestnih razmerah. Zato je tako pomembno, da pri izbiri pnevmatik razmišljate o tem, kako in kje se boste vozili in kakšen oprijem boste potrebovali.

Življenjska doba je merilo, ki ga je treba upoštevati pri primerjavi pnevmatik

Življenjska doba

Kako dolgo zdrži pnevmatika, preden se tekalna plast obrabi, je pomemben element, ki zagotavlja, da dobite najboljšo vrednost za svoj denar. Glede na obliko in kakovost pnevmatike so lahko velike razlike v številu prevoženih kilometrov. Športne pnevmatike (pnevmatike z visoko zmogljivostjo) imajo običajno nižjo življenjsko dobo kot standardne pnevmatike za osebna vozila, ker je pri teh pnevmatikah dano več poudarka na zmogljivosti in oprijem kakor na dolgo življenjsko dobo pnevmatike. Na dolžino življenjskega cikla vaših pnevmatik bo vplivalo tudi to, kako in kje vozite ter kako skrbite za svoje pnevmatike

Pnevmatike z energetsko učinkovitostjo vam lahko pomagajo pri varčevanju z gorivom, zato jih je treba upoštevati pri primerjavi pnevmatik

Energetska učinkovitost

Ali ste vedeli, da je poraba 1 od vsakih 5 posod za gorivo vozila posledica kotalnega upora pnevmatik na cesti? Pnevmatike lahko močno vplivajo na porabo goriva vašega vozila. Nekatere pnevmatike imajo posebno konstrukcijo in materiale, ki pripomorejo k manjšemu kotalnemu uporu. Nakup energetsko učinkovitih pnevmatik, ki ponujajo nizek kotalni upor, vam lahko pomaga prihraniti pri gorivu ali razširiti doseg baterije za električna vozila – še en način, da vam zagotovimo dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Zmogljivost vodljivosti ter natančno krmiljenje in zavijanje.

Vodljivost

Vodljivost je način, kako se vaše vozilo odziva na ukaze voznika (kot so krmiljenje, pospeševanje, zaviranje) in na razmere na cesti. Pnevmatike z odlično vodljivostjo lahko povečajo varnost – tako, da je vozilo stabilno in vozniku omogočajo nadzor  – pa tudi užitek v vožnji.
Pnevmatika igra zelo pomembno vlogo pri vodljivosti:
Voznikova navodila prenaša s kolesa na tla. Na splošno so športne visokozmogljive pnevmatike zasnovane tako, da povečajo zmogljivost pri upravljanju in zagotovijo natančno krmiljenje in zavijanje.

Izberite pnevmatike, ki so optimizirane za boljše udobje

Udobje in hrup

Udobje pri vožnji se nanaša na to, kako pnevmatika obvaruje voznika pred neravninami na cestišču. Pnevmatike, ki so optimizirane za boljše udobje, imajo posebno oblikovano konstrukcijo, ki pomaga pri absorbiranju udarcev in zagotavlja gladko vožnjo.
Drug pomemben element za prijetno vožnjo je tiha vožnja. To določa zasnova tekalne plasti pnevmatike – količina žlebov v pnevmatiki in njihov položaj. Na splošno velja, da je pri bolj agresivnem dezenu večja je verjetnost, da bo povzročil hrup. Vendar ne pozabite, da imajo žlebovi pomembno vlogo pri zagotavljanju oprijema – odločite se, ali je ta dodatni oprijem vreden malo več hrupa na cesti.

Pri primerjavi preverite robustnost pnevmatik

Robustnost

Pnevmatike morajo kljubovati vsemu, kar prinese cesta. Robustnost ali žilavost pnevmatike je njena sposobnost premagovanja vsakodnevnih nevarnosti na cesti. Če pogosto vozite po poškodovanih ali neasfaltiranih cestah, poiščite pnevmatike z ojačano konstrukcijo.

tip7 long lasting performance

Dolgotrajne zmogljivosti

Ne glede na to, o katerih zmogljivostih razmišljamo, je pomembno, da trajajo skozi celotni življenjski cikel pnevmatike. To pomeni. da ne primerjamo le novih pnevmatik, temveč tudi zagotavljanje njihove zmogljivosti skozi celoten življenjski cikel, dokler ne dosežejo kazalnikov obrabe. Pnevmatika mora delovati dobro od prvega do zadnjega kilometra.

Kako primerjati pnevmatike znotraj iste linije pnevmatik?

Vsaka naša linija pnevmatik je izdelana v različnih dimenzijah, ki ustrezajo ustreznim vozilom.

Včasih ima linija pnevmatik več različic enake dimenzije pnevmatik, vendar z različnimi tehničnimi specifikacijami, kot so:

● Hitrostna kategorija (npr.: S, T, H, V, W, Y itd.),
● Indeks nosilnosti (npr.: 91, 94, XL itd.),
● OE oznake (Originalna oprema).

ckh3kw1ft0hms01ijt52wniim tip4 version 680

Te tehnične specifikacije so pomembne podrobnosti, ki lahko določijo, ali je ta različica združljiva z vašim vozilom in načinom vožnje.

Če je z vašim vozilom združljivih več različic, vam priporočamo, da izberete različico z enakimi specifikacijami kot jih imajo pnevmatike vaše originalne opreme, vključno s pravilno oznako OE.

OE oznaka se nanaša na pnevmatike, razvite v sodelovanju s proizvajalci avtomobilov, ki izpolnjujejo bolj specifične zahteve, primerne za vsako znamko avtomobila. Na primer, oznaka "MO" pomeni, da je pnevmatiko odobril Mercedes za svoja vozila.

Vendar ja oznaka OE ni nujno zahtevana, če se upošteva dimenzija, indeks nosilnosti in hitrostna kategorija.

Prav tako je varno, če izberete različico z višjo hitrostno kategorijo ali indeksom nosilnosti; vendar lahko višja hitrostna kategorija ali indeks nosilnosti negativno vplivata na življenjsko dobo tekalne plasti in udobje pri vožnji.

Neodvisni testi za pomoč pri primerjavi pnevmatik

Pri primerjavi pnevmatik so vam lahko v pomoč tudi neodvisni preizkuševalci pnevmatik, kot so specializirane revije ali strokovne organizacije.

Ti neodvisni preizkuševalci vsako leto uporabljajo zelo stroga merila za oceno zmogljivosti pnevmatik s testiranjem na različnih površinah. Ocenjujejo različne vidike, kot so zaviranje, vodljivost, kotalni upor, hrup itd.

Neodvisni preizkuševalci so vam v pomoč pri primerjavi pnevmatik

Primerjajte pnevmatike z evropskimi oznakami

Evropsko označevanje je zasnovano tako, da vam pomaga primerjati različne modele pnevmatik (različnih znamk ali v okviru iste znamke) po objektivnih merilih.

Na primer, če želite letno pnevmatiko Michelin, morda omahujete med Primacy 4 in E-Primacy. Na oznaki je navedeno, da ima E-Primacy nižji kotalni upor, kar pomaga zmanjšati porabo goriva in emisije CO2. Če vam je to zelo pomembno, se boste na osnovi označevanja odločili za E-Primacy.

Označevanje je torej lahko pomoč pri odločanju. Vendar se morate zavedati, da je omejeno na nekaj kriterijev in da se podatki nanašajo le na nove pnevmatike, kar pa vam ne pove vsega o zmogljivosti pnevmatike.

labelling

Primerjajte pnevmatike s spletnimi stranmi za primerjavo pnevmatik

Uporaba spletnih strani za primerjavo pnevmatik je lahko koristna, vendar je treba vedeti, da primerjave na splošno temeljijo na zmogljivosti novih pnevmatik, kar pomeni, da testiranih pnevmatik ne postavljajo v perspektivo, ki presega določeno stopnjo obrabe (ko so prevozile že nekaj tisoč km).

A nekatere lastnosti pnevmatik postanejo z obrabo manj učinkovite, zlasti na mokrih cestah in še posebej pri zaviranju. Zato je pomembno, da pri primerjavi pnevmatik ocenimo tudi zmogljivost pnevmatik, ko se začnejo obrabljati.

Izbira pnevmatik z dolgotrajnimi zmogljivostmi

Ohranjanje zmogljivosti pnevmatike do zadnjega kilometra je točno tisto, kar pri svojih programih pnevmatik zahteva Michelin.

Pri razvoju in proizvodnji naših pnevmatik si prizadevamo doseči najboljše zmogljivosti brez kompromisov, ko so nove, hkrati pa, da ta zmogljivost ostane na odlični ravni do zadnjega kilometra, ko je dosežena največja stopnja obrabe.

115454201 m
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče