img mich crossclimate2 wet compositing 20210323 nj

Montaža pnevmatik na vaš avto

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Od nakupa novih pnevmatik za vaš avto do nesrečnega predrtja (in prazne pnevmatike, ki temu sledi), je lahko le nekaj trenutkov in morali se boste odpraviti v delavnico, da na kolesa montirajo nove pnevmatike.

Čeprav je montaža pnevmatik doma tehnično mogoča, je lažje, varneje in veliko hitreje, če zato poskrbi strokovnjak. Za montažo novih pnevmatik na kolesa je priporočljivo, da obiščete delavnico, kjer so strokovnjaki za montažo pnevmatik, zlasti ker lahko nepravilno nameščena pnevmatika povzroči poškodbe in težave pri vožnji.

Za boljše razumevanje ključnih korakov pri tem, kako zamenjati pnevmatiko, si bomo ogledali postopek montaže pnevmatik v delavnici.

tiresealant 1

Kako zamenjati pnevmatiko

1. korak: Demontaža pnevmatike

Ko je vozilo v delavnici, lahko tehnik začne z montažo pnevmatik. Najprej bodo avto dvignili s hidravličnim dvigalom, tako da so vsa štiri kolesa odmaknjena od tal.

2. korak: Odstranitev kolesnih matic

Zdaj je čas, da odvijete kolesne matice. Najdete jih tik pod pokrovom pesta. Običajno so okrogle ali šesterokotne in jih je mogoče zrahljati s pritiskom in potiskanjem v nasprotni smeri od urinega kazalca.

3. korak: Zamenjava pnevmatik

Po sprostitvi tlaka v polnjenju z odvijanjem in odstranitvijo vložka ventila lahko staro pnevmatiko ali pnevmatike snamete s platišča kolesa. Tehnik bo za to verjetno uporabil za to namenjeno profesionalno orodje, da pri odstranitvi pnevmatike na poškoduje kolesa ali druge opreme.

4. korak: Montaža novih pnevmatik

Po demontaži starih pnevmatik bo moral tehnik preveriti stanje platišča in pregledati, ali je morda poškodovano zaradi rje in/ali obrabe. Po opravljeni kontroli, bo na kolo nameščena pnevmatika s širino, ki ustreza velikosti platišča. Na avto se lahko montirajo pnevmatike brez zračnice ali z zračnico. Konstrukcija obeh je zelo podobna, glavna razlika je v tem, da pnevmatike, ki se montirajo brez zračnice, nimajo zračnice, ki bi zadrževala zrak pod tlakom. Namesto tega platišče in obe nogi pnevmatike tvorijo prostor za zadrževanje zraka.

Ko ste se odločili med pnevmatikami brez zračnic in pnevmatikami z zračnico (najpogostejše so pnevmatike brez zračnice), bo strokovnjak pred namestitvijo novega kolesa preveril, ali so vzorci tekalne plasti pnevmatike obrnjeni v pravo smer, nato pa jih bo s pomočjo ustrezne opreme - montirke - namestil na kolo. Pnevmatike se nato napolnijo na ustrezno vrednost zračnega tlaka. Zaradi zagotavljanja varnosti se pnevmatike polnijo z uporabo dolgega podaljška cevi.

fitting tires 1

5. korak: Končno preverjanje

Tehnik bo pregledal stare pnevmatike in preveril morebitne znake neenakomerne obrabe v dezenu tekalne plasti, saj je vzrok za prezgodnjo obrabo tekalne plasti lahko neustrezna poravnava koles ali neuravnotežena kolesa. Če se to ugotovi, lahko tehnik spremeni geometrijo osi avtomobila, tako da je v pravilnem položaju ali poskrbi za pravilno uravnovešenje koles, da zagotovi pravilno, enakomerno porazdelitev teže.

6. korak: Spuščanje

Pred namestitvijo novih pnevmatik in platišč na vozilo, se bo mehanik prepričal, da so nove pnevmatike pravilno montirane. Če imate pnevmatike z obvezno smerjo vrtenja, jih je potrebno postaviti v pravo smer, da zagotovite popolno zmogljivost. Ko je pnevmatika pravilno nameščena, mora biti puščica, označena na bočnici pnevmatike, v smeri vrtenja pnevmatike.

Ko je pnevmatika nameščena na avtomobil, se kolesne matice, preden se avto spusti nazaj na tla in se matice popolnoma privijejo s profesionalnim orodjem, imenovanim momentni ključ, večinoma zategnejo ročno. Po tem se lahko vrnete na ceste!

map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
  • Avtomobil
  • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči

Pogosto zastavljena vprašanja:

Kakšni so stroški montaže pnevmatik?

Cena montaže novih pnevmatik se razlikuje glede na vašo lokacijo, dimenzijo pnevmatik in zahteve, na primer, če imate nameščenih več pnevmatik ali če se je izpraznila samo ena. Cena je odvisna tudi od tega, ali pnevmatike kupite pri prodajalcu in jih tam montirajo ali jih kupite posebej.

Koliko časa traja, da sami zamenjate pnevmatiko?

Od udarnih jam do vožnje čez žebelj - na žalost se pogosto zgodi, da obtičite s predrto pnevmatiko, to v nekem trenutku doživijo vsi vozniki. Čeprav je najbolje, da vam pnevmatike zamenja strokovnjak, je mogoče, če ste obstali, da si sami montirate rezervno kolo ali uporabite razpršilo za tesnilno maso za avtomobilske pnevmatike, preden se odpeljete v servisno delavnico, da preverite ali je potrebno pnevmatiko zamenjati.

Odvisno od tega, kako samozavestni ste, lahko predrto pnevmatiko zamenjate z rezervno pnevmatiko v manj kot 30 minutah, vendar si vzemite čas in varno izvedite korak za korakom. Ne pozabite, da morate na svojem vozilu opravljati aktivnosti samo na varnem prostoru, kjer je to dovoljeno, ter da morata biti vozilo in dvigalka na stabilnih tleh, kolesa blokirana, aktivirati je potrebno parkirno zavoro, vozilo mora biti v prestavi (ali Park pri samodejnem menjalniku), tako da je kotaljenje onemogočeno. Prav tako mora biti vaše rezervno kolo napolnjeno s pravilnim tlakom, pomembno je, da redno preverjate tlak rezervne pnevmatike ob vsakem pregledu pri strokovnjaku. Če vas skrbi, je dobra ideja, da menjavo pnevmatik vadite na varnem mestu, na primer, ko ste parkirali doma.

Preden se kam odpeljete, se morate vedno prepričati, da imate za vsak slučaj vse stvari, ki jih boste potrebovali za zamenjavo rezervne pnevmatike. Večina teh bi morala biti priložena vašemu vozilu, drugo pa so uporabni dodatki, ki jih lahko shranite v avtomobilski prtljažnik za številne možne nujne primere, na primer svetilka ali komplet za popravilo predrtja. 

Kako daleč lahko vozite z rezervno gumo?

Odvisno od vrste rezervne pnevmatike, ki jo imate. Običajno te pnevmatike niso zasnovane za dolgotrajno uporabo – ali pri posebej visokih hitrostih. Nekateri modeli avtomobilov imajo prostor samo za manjše rezervne pnevmatike (zasilne), s katerimi ne bi smeli voziti več kot 80 km/h, saj imajo slabši oprijem in so manj sposobne obvladovati cesto v slabem vremenu. Upoštevajte, da je lahko vaša rezervna pnevmatika tudi drugačna sezonska pnevmatika od ostalih na vašem avtomobilu.

Ko je rezervni del nameščen, čim prej obiščite strokovnjaka za pnevmatike, da se prepričate, ali je kolo varno, in da pregleda poškodovano pnevmatiko. Če je rezervni del le rezervni del za začasno uporabo ali zasilna pnevmatika - zaradi prihranka prostora, morate upoštevati omejitve uporabe, kot so opisane v priročniku za vaše vozilo. Praviloma pa se takoj, ko lahko, najavite v vaši servisni delavnici za popolno oceno in zamenjavo prazne pnevmatike z novo.

Kdaj je treba zamenjati avtomobilske gume?

Zelo priporočamo, da pnevmatike zamenjate po 10 letih. Če pa opazite, da je pnevmatika poškodovana ali je pred tem obdobjem dosegla zakonsko mejo obrabe tekalne plasti, jo je treba zamenjati.
Na splošno velja, da bi moral pnevmatike vsakih 5-6 let  pregledati strokovnjak.

Other related articles

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče