microsoftteams image 4

Kako in kdaj preveriti tlak v pnevmatikah?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Ker pnevmatike že  naravno izgubijo nekaj zraka, je pomembno, da redno preverjate tlak v pnevmatikah. Brez tega tvegate, da se poslabša oprijem in podaljša zavorna pot. Prav tako lahko se lahko pnevmatike poškodujejo, življenjska doba pnevmatik se skrajša, poraba goriva se poveča.

Poglejmo, kako se izogniti tem tveganjem.

Kako preveriti tlak v pnevmatikah vašega avtomobila?

Na bencinski črpalki

To najlažje storite tako, da se zapeljete na bencinski servis, ki ima možnost polnjenja pnevmatik.

microsoftteams image 7

Ko ugotovite tlak, ki ga priporoča proizvajalec, postavite šobo kompresorja na ventil.

Preverite, ali prikazani tlak v pnevmatikah ustreza priporočilu.

Če ne, pritisnite gumb za dodajanje zraka, dokler ne dosežete pravilnega tlaka..

S prenosnim kompresorjem

Tlak v pnevmatikah lahko preverite in prilagodite tudi doma. Vse kar potrebujete je prenosni kompresor, ki ga lahko kupite v trgovinah.  

picture1

Avtomobilski dodatki, kot je prenosni kompresor MICHELIN, so, kot široka paleta izdelkov blagovne znamke, na voljo pri Michelin Lifestyle Ltd. 

Najbolje je, da za vsako preverjanje uporabite isti kompresor, tako da razlika v kalibraciji med obema napravama ne vpliva na raven tlaka vaših pnevmatik.

Kdaj morate preveriti tlak v pnevmatikah?

Tlak v pnevmatikah vedno preverjajte, ko pnevmatike niso bile vožene ali so bile vožene zelo malo.

Zakaj? Med vožnjo se pnevmatike segrejejo, zato se njihov tlak dvigne. Če preverite tlak v pnevmatikah po daljši vožnji, boste menili, da so vaše pnevmatike preveč napolnjene in vas bo morda zamikalo (napačno), da prilagodite tlak na ustrezno vrednost.

Priporočljivo je, da preverite tlak v pnevmatikah, ko je vozilo prevozilo manj kot 2 km. Tako boste dobili resnično sliko o tlaku v pnevmatikah. Če je potrebno - če je tlak prenizek, ga lahko ga prilagodite z dodajanjem zraka.

Kaj pa rezervno kolo?

Rezervna pnevmatika je v postopku preverjanja tlaka v pnevmatikah pogosto spregledana. Če pa jo vaše vozilo ima, bi se morali nanjo zanesti, če se ena od pnevmatik izprazni. Tudi rezervno pnevmatiko je treba redno preverjati, čeprav se ne uporablja vsak dan. Zato ne pozabite preveriti tudi tlaka rezervne pnevmatike.

Kako pogosto morate preverjati tlak v pnevmatikah?

Običajna izguba zraka je majhna, ne glede na starost vaših pnevmatik in njihovo stopnjo obrabe. Ko se pnevmatika premika, izgubi nekaj zraka. Zato, da se izognete zgoraj omenjenim tveganjem, priporočamo, da tlak v pnevmatikah preverite enkrat mesečno.

Vzroki za izgubo tlaka

Zakaj se nekatere pnevmatike izpraznijo hitreje kot druge?

Obstajajo različni razlogi:

  • Če je ventil pnevmatike nekoliko porozen, pnevmatika izgublja zrak hitreje kot običajno.
  • Če je platišče staro in zarjavelo, lahko to povzroči tudi poškodbe pnevmatike in s tem izgubo tlaka.
  • Če je vaše vozilo vedno parkirano na istem mestu, pnevmatike, ki so izpostavljene soncu, izgubijo zrak hitreje kot tiste, ki niso.
  • Predrtje, ki ga na primer povzroči žebelj, lahko povzroči počasno in enakomerno izgubo tlaka.

 

Če pri mesečnim pregledom opazite občutno razliko v tlaku med eno in ostalimi pnevmatikami, lahko gre za napako. Pnevmatiko naj pregleda strokovnjak.

Sicer pa so majhne razlike v tlaku med pnevmatikami pogoste. Samo navadite se, da vsak mesec preverjate tlak v pnevmatikah, da se izognete prenizkemu tlaku in prezgodnji obrabi pnevmatik.

If your vehicle is always parked in the same place, tyres exposed to the sun lose air faster.
map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
  • Avtomobil
  • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče