4w 240 tire michelin pilot sport 4 s en us product in context nosignature 16 slash 9

Kakšen naj bo tlak v pnevmatikah za moj avto?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Having the correct recommended tyre pressure in your vehicle’s tyres not only optimises the performance but also increases your personal safety and those of other road users when driving.

Po drugi strani pa bo nepravilen tlak v pnevmatikah zmanjšal oprijem vaših pnevmatik in podaljšal zavorno pot. Zaradi tega se lahko vaše pnevmatike poškodujejo, skrajša se njihova življenjska doba in poveča poraba goriva. Oglejmo si, kako se izogniti tem tveganjem in kakšen tlak v pnevmatikah je potreben za vaše vozilo.

Kakšen naj bo tlak v vaših pnevmatikah?

Preverjanje tlaka v pnevmatikah je preprosto in poceni. Pomembno je, da uporabite tlak, ki ga priporoča proizvajalec, da se izognete preveč ali premalo napolnjenim pnevmatikam.

 • Prekomerno polnjenje lahko povzroči prezgodnjo obrabo pnevmatik na sredini tekalne plasti.
 • Polnjenje s prenizkim tlakom lahko povzroči prezgodnjo obrabo pnevmatik v predelu ramen. Oprijem se poslabša.
   

Tlak v pnevmatikah, ki ga priporoča vaš proizvajalec

Proizvajalec je tlak optimalno prilagodil za kombinacijo vozilo/pnevmatike. Vse zmogljivosti je preveril z jasnim ciljem: vaša varnost. Zato se morate nujno preveriti, kakšno vrednost tlak priporoča proizvajalec za vaše vozilo. Na splošno vrednost tlaka navedena:

 • na nalepki na voznikovih vratih,
 • na loputi rezervoarja za gorivo,
 • ali v priročniku vozila.
   

Priporočeni vrednosti tlaka za vaše sprednje in zadnje pnevmatike morda nista enaki. Videli boste tudi, da sta navedeni dve vrsti tlaka:

 • Normaliziran tlak: to je standardni tlak
 • Tlak pri obremenitvi: uporabite, ko je vozilo posebej obremenjeno, na primer pri odhodu na dopust


Tlak je naveden v enoti za tlak, ki se uporablja v državi, v kateri živite: v BAR ali v PSI (1 bar = 14,50 psi).

microsoftteams image 3

Tveganja zaradi nepravilnega tlaka v pnevmatikah

Priporočila proizvajalca so bistvena za vašo varnost in jih morate upoštevati vsakič, ko preverjate tlak v pnevmatikah. V nasprotnem primeru se lahko zmogljivost pnevmatik zmanjša, zlasti v naslednjih primerih:

Vzdržljivost

Vožnja s premalo napolnjenimi pnevmatikami povzroči poslabšanje celotne strukture pnevmatike, kar lahko povzroči, da se pnevmatika sname s platišča in/ali poči.

Akvaplaning

Če je tlak v pnevmatikah nižji od priporočenega proizvajalca vozila, se močno poveča nevarnost Akvaplaning

Zaviranje

Razlika 1 bar ali 14 psi glede na priporočila proizvajalca vozila glede tlaka lahko poveča zavorno pot na mokrih cestah za 11 metrov.

Poraba goriva

Pnevmatike pod tlakom 14 psi (1 bar) imajo povečan kotalni upor, kar poveča porabo goriva za 1 poln rezervoar goriva na leto.

Ustrezen tlak v pnevmatikah: varna, ekonomična in odgovorna poteza

A tyre inflated to the recommended tyre pressure improves safety, is more economical in use, and is better for the environment.

In ker pnevmatika izgubi del tlaka zaradi naravnih vzrokov (običajno okoli 0,07 bara na mesec), je potrebno redno preverjanje.

Če je bilo vaše vozilo izdelano po letu 2014, mora biti opremljeno s TPMS (sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah), ki vas opozori, ko so vaše pnevmatike premalo napolnjene. Vendar je priporočljivo, da ne čakate na ta signal, da poskrbite za pravilen tlak v vaših pnevmatikah.

microsoftteams image 5

Poiščite svojo znamko vozila in ustrezen tlak za svoje pnevmatike

map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
 • Avtomobil
 • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče