VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Kako izbrati zimske pnevmatike

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Želite kupiti pnevmatike za zimo, a ne veste, kako izbrati med vsemi ponudbami pnevmatik na trgu? Če potrebujete zimske pnevmatike ali pnevmatike za vse letne čase, je Michelin tukaj za vas, da vas vodi pri vaši odločitvi!

Naši namigi za izbiro najboljših zimskih pnevmatik

Ko se bliža zima, se morda sprašujete, katere zimske pnevmatike izbrati. Pri vseh različnih modelih in programih, ki so na voljo, morate vedeti nekaj pomembnih stvari:

  • Z razliko od oznake M+S, oznaka 3PMSF na bočnici  izkazuje, da pnevmatike ustrezajo standardom EU; da so uspešno prestale standardiziran test, kar zagotavlja, da boste lahko vozili varno v zimskih vremenskih razmerah.
  • Pri temperaturah pod 7 °C je ključno, da imate pnevmatike, ki se prilagojene zimskim razmeram. Pred nakupom sledite našim namigom, da spoznate katere pnevmatike uporabiti na vašem vozilu, glede na vaš način vožnje, znamko in modela vašega vozila ter dimenzije pnevmatik.
Avto Uvodnik pn002567 max Namigi in nasveti

Namig št. 1:

zimske pnevmatike izberite, glede na to kje živite in kakšen je vaš običajen način vožnje

Če živite v območju z dolgimi, hudimi zimami, vam MICHELIN priporoča uporabo zimskih pnevmatik.

Program MICHELIN ALPIN (na primer pnevmatike MICHELIN Pilot Alpin 5, MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV, in MICHELIN Alpin 6) ponuja varno udobno, in precizno vozniško izkušnjo in tudi v najbolj ekstremnih zimskih vremenskih razmerah.

Če živite v kraju s spremenljivim vremenom in občasnim sneženjem, so za vas ustrezne celoletne pnevmatike MICHELIN CrossClimate. Program MICHELIN CROSSCLIMATE ponuja uravnoteženo zmogljivost, pnevmatike so dobre tako v letni kot v zimski sezoni, z visoko stopnjo zmogljivosti na snegu.

Če živite na področju z zelo ekstremnimi zimskimi pogoji, vam MICHELIN priporoča uporabo posebnih zimskih pnevmatik, iz programov Nordique MICHELIN X-ice ali MICHELIN X-ice North 4, z ali brez žebljev (lednih bodic).

Vas zanima več o razlikah med zimskimi in celoletnimi gumami? Poglejte naslednji članek: Zimske ali celoletne pnevmatike: kako izbrati.

Avto Uvodnik cjzjzkjb708490pnqeke1lt6a winterhighwayimagejpg 0 0 720 430 max Namigi in nasveti

Namig št. 2:

preverite dimenzije vaših pnevmatik

Če želite najti prave zimske ali celoletne pnevmatike za svoje vozilo, morate upoštevati mere pnevmatik.

Kako najdem svojo velikost pnevmatik?

Vaše dimenzije pnevmatik vključujejo nekaj različnih informacij :

  • premer,
  • višina,
  • premer,
  • indeks obremenitve,
  • ocena hitrosti
car edito find tyre size tiresidewall tips and advice
Avto Uvodnik dim poid Namigi in nasveti
Avto Uvodnik dim vitesse Namigi in nasveti

Tukaj je, kako razumeti te elemente :

225: širina pnevmatike (v mm)

45: presečno razmerje (v obliki odstotkov) višine pnevmatike glede na širino pnevmatike. V tem primeru 45 označuje višino pnevmatike in je enako 45 % širine.

R ali ZR: radialna struktura

17: notranji premer, premer pnevmatike v palcih. 1 palec: 2,54 cm. To se ujema s premerom kolesa za katerega je pnevmatika oblikovana, da mu ustreza.

96: indeks nosilnosti pnevmatike (najvišja dovoljena obremenitev pnevmatike je v tem primeru 710 kg).

V: največja hitrostna zmogljivost pnevmatike. V tem primeru je V 240 km/h

Dimenzije vaših zimskih ali celoletnih pnevmatik se morajo ujemati z letnimi pnevmatikami, indeks nosilnosti mora biti enak ali višji. Če izberete komplet kolo + pnevmatika, lahko z izbiro manjše dimenzije pnevmatik  prihranite denar – prepričajte se le, kaj je odobreno za vaše vozilo. Prav tako lahko izberete pnevmatike z malenkost nižjo kategorijo hitrosti, ki je bolje prilagojena za vožnjo pozimi in na splošno z nižjo ceno.

Zdaj, ko veste, kako prebrati dimenzijo vaših pnevmatik, lahko uporabite iskalnik pnevmatik, da raziščete program celoletnih pnevmatik MICHELIN.

Uporabite naš iskalnik pnevmatik in poiščite program celoletnih pnevmatik MICHELIN

Lahko izberem zimske pnevmatike z nižjo kategorijo hitrosti kot je priporočilo proizvajalca ?

Da. Če je vozilo opremljeno z zimskimi pnevmatikami z ustrezno oznako (M+S in 3PMSF), in je lahko kategorija hitrosti pnevmatik nižja od najvišje dovoljene hitrosti vozila, lahko pnevmatike montirate na vozilo, morate pa uporabiti , nalepko, ki kaže najvišjo dovoljeno hitrost v vidnem polju voznika.

Na primer: vozilo z najvišjo dovoljeno hitrostjo 205 km/h bi normalno lahko opremili s pnevmatikami z hitrostnim indeksom H. Če bi namesto tega montirali zimske pnevmatike označene z M+S in 3PMSF in hitrostnim indeksom T, bi morali uporabiti nalepko, ki kaže najvišjo hitrostjo vozila 190 km/h.

Članki, ki vas bodo mogoče zanimali

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče