4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape 2

Letne ali celoletne pnevmatike? Katere pnevmatike bi morali uporabljati poleti?

Dolgo časa je bila izbira pnevmatik enostaven proces - letne pnevmatike za poletje in zimske za zimo.

Danes pa celoletne pnevmatike ponujajo popolnoma nov razpon možnosti in ni vedno enostavno vedeti, katera možnost je za vas najboljša. Pri tem vam lahko pomaga Michelin. Če razmišljate o letnih ali celoletnih pnevmatikah, smo vam na voljo za posredovanje vseh informacij, ki jih potrebujete za pravilno odločitev.

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila
Avto Piktogram schéma 2 pneu été en hiver neige 30m fr Namigi in nasveti

Gain moyen en distance de freinage d’un pneu hiver par rapport à un pneu été. Freinage sur sol enneigé de 50 à 0 Km/h. Tests TÜV SÜD 2013, en 205/55 R16 H, réalisés à -5°C.

Letne pnevmatike

V Sloveniji so brez dvoma najbolj poznane letne pnevmatike. Zasnovane, da zagotovijo optimalno zmogljivost pri temperaturah, višjih od 7 °C, najbolje delujejo na suhih in mokrih cestah in so še posebej uporabne na območjih, kjer temperature pogosto dosežejo 40 °C za  krajša ali daljša časovna obdobja.

Težava pri teh pnevmatikah je, da guma otrdi, ko začnejo temperature padati pod 7 °C, zato so pozimi manj zmogljive, še posebej na mokri podlagi.

Avto Piktogram schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr Namigi in nasveti

Gain moyen en distance de freinage d’un pneu hiver par rapport à un pneu été. Freinage sur sol mouillé de 80 à 0 Km/h. Tests TÜV SÜD 2013, en 205/55 R16 H, réalisés à 5°C.

Celoletne pnevmatike

 

Celoletne pnevmatike ali gume za 4 letne čase, kot jim tudi pravimo, so hibridne pnevmatike, s katerimi lahko vozite pri -10 °C in tudi pri 30 °C.

Njihova skrivnost? Združujejo značilnosti letnih in zimskih pnevmatik, kar omogoča varno vožnjo v suhih in mokrih razmerah, pozimi in poleti, pa tudi na snegu.

To je ključna prednost celoletnih pnevmatik pred letnimi, saj kljub temu, da niso tako zmogljive kot zimske pnevmatike (ki ostajajo ultimativne pnevmatike za sneg), zagotavljajo mobilnost in varnost v večini zimskih razmer.

Ta prednost ima pa vendarle tudi pomanjkljivost. Ko se temperature dvignejo nad 7 °C, imajo tudi najboljše celoletne pnevmatike nekoliko daljšo zavorno pot kakor letne pnevmatike, tako na mokri kot suhi podlagi.

Avto Uvodnik pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter Namigi in nasveti

Relativna zmogljivost letnih, zimskih in celoletnih pnevmatik MICHELIN

Avto Piktogram ck3fo6uji03v40po3xhhcznu4 tableaux gammes de pneus max Namigi in nasveti

Opomba: Zvezdice prikazujejo stopnjo označene zmogljivosti 3 vrst pnevmatik, ki se primerjajo.

Letne pnevmatike MICHELIN Primacy 4 in Pilot Sport 4 so najbolj zmogljive na suhih ali mokrih cestah pri zelo toplem vremenu. Odlične so glede življenjske dobe, kot to lahko pričakujemo pri znamki MICHELIN.
Celoletne gume MICHELIN CrossClimate+ so pnevmatike za vse letne čase, ki so zmogljive tako poleti kot pozimi, tudi v snegu. Njihova vzdržljivost se lahko kosa z letnimi pnevmatikami, zato so na prvem mestu v tej kategoriji.
Zimske pnevmatike MICHELIN Alpin 6 in MICHELIN Pilot Alpin 5 so najbolj zmogljive pnevmatike za neugodno zimsko vreme, vključno z zasneženo in poledenelo cesto.

Kakšne so razlike med letnimi in zimskimi pnevmatikami?

 

Letne pnevmatike so zasnovane, da dosežejo optimalno zmogljivost pri temperaturah nad 7 °C. Njihova guma in utori nudijo odličen oprijem tako na suhih, kot mokrih cestah. Zagotavljajajo zelo dobre rezultate tudi kar se tiče udobja, vzdržljivosti in izkoristka goriva.

Za razliko od letnih, zimske pnevmatike najbolje delujejo pri temperaturah, nižjih od 7 °C. Njihova guma ostaja enaka tudi pri nizkih temperaturah in zaradi njihove tekalne plasti so te pnevmatike prava izbira za vožnjo na suhi, mokri, snežni in poledeneli podlagi. Zimske pnevmatike se lahko prepozna po simbolu 3PMSF in oznaki M+S, ki sta na bočnici pnevmatike. Simbol 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) predstavlja snežinko na gori s tremi vrhovi. Oznaka M+S pomeni blato in sneg.

 

  Koliko bo stalo, da opremim vozilo z letnimi pnevmatikami?              

Če opremljate družinsko limuzino, karavan, električno vozilo, športno vozilo, 4x4 ali SUV, je izbira pravilnih pnevmatik za poletno sezono ključna. Cena je odvisna od velikosti vašega vozila in vrste letnih gum, ki jih želite. Na primer, pnevmatika MICHELIN Primacy 4, ki je na voljo v 104 dimenzijah (od 15 do 20 palcev), je na voljo že za samo 79 € (MICHELINOVA priporočena cena). Ta letna pnevmatika je opremljena s tehnologijo Evergrip, da zagotavlja odlično zaviranje na mokri podlagi tudi po zmerni obrabi, brez kompromisa glede vzdržljivosti.

Za razliko od letnih  se lahko celoletne pnevmatike varno uporabljajo tudi pozimi, zato tudi višja cena. Oprema vozila s celoletnimi pnevmatiki pa je še vedno cenejša možnost kakor nakup dveh kompletov: letnih in zimskih pnevmatik. Celoletna pnevmatika MICHELIN CrossClimate je na voljo v 50 dimenzijah in je dosegljiva že za 71 € (MICHELINOVA priporočena cena). Te  pnevmatike, ki združujejo tehnologijo letnih in zimskih pnevmatik, da nudijo višjo raven zmogljivosti in varnosti pri vseh vremenskih pogojih, so številka ena glede dolžine življenjske dobe. Zaradi hibridne narave so dolgoročno bolj ekonomične. 

Avto Piktogram Bibendum - Reflexion Namigi in nasveti

 Zimske ali celoletne pnevmatike: Ključne stvari, ki jih morate upoštevati

Glavni element, ki ga morate upoštevati, ko kupujete nove pnevmatike, so vozne razmere, ki jih boste najverjetneje srečali pri vožnji.

Če živite na območju, kjer so zime mile, temperature redko padejo pod 7 °C in nikoli ne naletite na zasnežene ceste, potem so letne pnevmatike definitivno najboljša izbira za vas.

Če pa živite v regiji, kjer temperature pogosto padejo znatno pod 7 °C in kjer se vsako zimo soočite z več dnevi potovanj po zasneženih cestah (lokalno sneženje, izleti v smučarske centre, občasni obiski k družinam in prijateljem v goratih in snežnih regijah itn.), potem so za vas najboljša izbira celoletne pnevmatike.

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče