background image

Letne, zimske in celoletne pnevmatike?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Ste zmedeni glede tega, katere pnevmatike potrebujete? Bodite varni na cestah ne glede na vreme - z našim vodnikom za uporabo ustreznih pnevmatik za vsako sezono.

Razlika med letnimi pnevmatikami, celoletnimi pnevmatikami in zimskimi pnevmatikami

Kaj so letne gume?

Letne gume (pnevmatike za letne vozne razmere) so zasnovane za uporabo v toplejših mesecih, ko temperature pogosto dosežejo 40°C za občasno ali celo daljše časovno obdobje ali skozi vse leto v krajih brez zimskega vremena. Z plitvim vzorcem tekalne plasti in trdo, lepljivo zmesjo tekalne plasti, ki nudijo odličen oprijem na suhih in mokrih površinah, so letne pnevmatike posebej zasnovane za zagotavljanje optimalnih zmogljivosti pri temperaturah nad 7°C. Omogočajo maksimalno natančno vodljivost in poskrbijo za čim boljšo stabilnost pri zavijanju ali zaviranju.

Zimske in letne pnevmatike imajo različne vzorce tekalne plasti

Kaj so zimske gume?

Zimske gume (pnevmatike zimske vozne razmere) so ravno nasprotno –  so posebej zasnovane za varno vožnjo pri temperaturah pod 7 °C in v zahtevnih razmerah, kot sta led in sneg. V primerjavi z letnimi pnevmatikami imajo zimske pnevmatike značilen vzorec tekalne plasti z globljimi in številnimi zarezami za izboljšanje oprijema na snegu in ledu. Izdelane so tudi iz bolj prožnega materiala, ki pripomore, da je tekalna plast dovolj mehka, da se oprime ceste tudi pri nizkih temperaturah.

Kaj so celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike ali celoletne gume, kot so tudi splošno znane, združujejo tehnologije letnih in zimskih pnevmatik in se lahko uporabljajo skozi vse leto. V vzorcu tekalne plasti imajo več zarez kot letne pnevmatike, kar jim olajša oprijem na zasneženih cestah, hkrati pa se lahko prilagajajo tudi višjim temperaturam. To je najlažja možnost, če živite v kraju z milimi poletji, blagimi zimami in občasnimi snežnimi padavinami. Celoletne pnevmatike zagotavljajo mobilnost in varnost pri temperaturah od -10 °C do +30 °C. (Več o celoletnih pnevmatikah)

Letne pnevmatike v primerjavi z zimskimi

Čeprav se morda zdijo podobne, uporaba zimskih pnevmatik poleti ni priporočljiva, saj se bo mehkejša tekalna plast na toplem asfaltu hitreje obrabila. Poslabšala se bo tudi optimalna vodljivost, kar bo podaljšalo zavorno pot vašega vozila in verjetno boste porabili tudi več goriva.

Prav tako ni priporočljiva uporaba letnih pnevmatik pozimi, saj te pnevmatike niso zasnovane tako, da prenesejo nizke temperature. Brez globljih utorov v dezenu tekalne plasti in dodatnih žlebov, ki jih imajo zimske pnevmatike, se bodo letne pnevmatike težje oprijemale ceste v vremenu z ledom in snegom. Če vozite po snegu z letnimi pnevmatikami, se lahko podaljša zavorna pot - lahko je tudi dvakrat daljša kakor s certificiranimi zimskimi pnevmatikami. Tekalna plast letnih pnevmatik pri nizkih temperaturah naravno otrdi, kar poveča nevarnost zdrsa zimskih cestah. Ta togost lahko povzroči tudi poškodbe na sami pnevmatiki, saj lahko guma brez potrebne elastičnosti poči in se razpoka.

In kakšna je razlika med letnimi in celoletnimi pnevmatikami? Če morate izbirati med obema, preberite ta članek.

Relativna zmogljivost MICHELINOVIH letnih pnevmatik, zimskih pnevmatik in celoletnih pnevmatik

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
slide1
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
slide2

Letne pnevmatike MICHELIN Primacy 4 in Pilot Sport 4 se najbolje obnesejo na suhih in mokrih cestah v vročem vremenu. Imajo odlično življenjsko dobo, kot je za pričakovati od znamke MICHELIN.

Pnevmatike MICHELIN CrossClimate+ so celoletne pnevmatike, ki se dobro obnesejo tako poleti kot pozimi, tudi v snegu. Njihova vzdržljivost je enaka vzdržljivosti letnih pnevmatik, zaradi česar so vodilne v tej kategoriji.

Zimske pnevmatike MICHELIN Alpin 6 in MICHELIN Pilot Alpin 5 so najbolj zmogljive pnevmatike za neugodne zimske razmere, vključno s snegom in ledom na cestišču.

Kdaj zamenjati zimske pnevmatike z letnimi pnevmatikami

Glede na vremenske razmere, kjer živite, velja splošno pravilo, da morate letne pnevmatike zamenjati z zimskimi, ko temperatura konstantno pade pod 7°C. Če je bilo samo kakšen dan hladno, je najbolje  počakati, da se temperaturna sprememba stabilizira. Ista načela veljajo, ko postaja vreme toplejše, tako da lahko, ko so temperature konstantno nad 7°C, ponovno uporabite letne pnevmatike.

S celoletnimi pnevmatikami vam ne bo treba skrbeti, kdaj boste morali pnevmatike zamenjati. Vse leto boste mirni.

Koliko bo stalo, da moj avto opremim s pravimi gumami glede na sezono?

Izbira pravih pnevmatik je bistvenega pomena, ne glede na to, ali jih nameščate na družinsko limuzino, karavan, električni avtomobil, športni avto, 4x4 ali SUV. Stroški so odvisni od velikosti vozila in vrste sezonske pnevmatike, ki jo želite Na primer, letna pnevmatika MICHELIN Primacy 4 je na voljo v 104 dimenzijah (od 15 do 20 palcev): cene poiščite na spletu ali pri lokalnem prodajalcu.

Za razliko od letnih pnevmatik se lahko celoletne pnevmatike varno uporabljajo pozimi, kar se odraža v njihovi višji ceni. Vendar je namestitev celoletnih pnevmatik na vaše vozilo še vedno cenejša od nakupa kompletov tako letnih kot zimskih pnevmatik. Te vsestranske pnevmatike združujejo tehnologijo letnih in zimskih pnevmatik ter nudijo visoko raven zmogljivosti in varnosti v vseh vremenskih razmerah. Zaradi njihove hibridne narave so dolgoročno ekonomične. Poiščite cene na spletu ali poiščite lokalnega prodajalca.

MICHELIN Garage: Pomaga vam izbrati prave pnevmatike za vas in vaš avto

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Želite izvedeti več? Z našim vodnikom o najboljših zimskih in najboljših celoletnih pnevmatikah poiščite popolno pnevmatiko za svoje potrebe.

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče