avto pasica glava pomagajtemiizbratipravopnevmatiko nasveti in namigi

Kako izberem pravilno pnevmatiko

Poiščite dimenzijo pnevmatike za vaše vozilo

car edito find tyre size tiresidewall tips and advice

Poiščite dimenzijo na vaši pnevmatiki

  • Poglejte bočnico katere koli od vaših pnevmatik in si prepišite številke in črke na njej.
  • Te informacije vam bodo pomagale poiskati pnevmatike, ki ustrezajo vašemu avtomobilu.
     

Kaj te črke in številke pomenijo? 

Širina pnevmatike ali širina presek

Širina pnevmatike (ali debelina) v milimetrih se meri od najširše točke zunanje bočnice pnevmatike do najširše točke njene notranje bočnice.

Presečno razmerje

Presečno razmerje je razmerje med višino bočnice pnevmatike in širino pnevmatike. Manjše kot je razmerje, manjša je višina bočnice, kar pomeni boljše zavijanje, a trdnejšo vožnjo.

Zgradba

To označuje notranjo zgradbo pnevmatike. Lahko je »Radialna« kot večina pnevmatik, ali D, »Diagonalna zgradba« ali B, za »Belted« (Prepasana).*

Premer kolesa

Številka je v palcih in označuje premer kolesa, na katerega je nameščena pnevmatika.

Indeks nosilnosti

Označuje, s kakšno težo je dopustno pnevmatiko obremeniti pri maksimalni vrednosti polnilnega tlaka, ki omogoča varno vožnjo. Številke se nanašajo na tabelo, ki določa nosilnost pnevmatike. Na primer 97 = 1,609 funtov (730 kg).

avto edito lestvicanosilnosti namigi in nasveti
Avto sku lestvica hitrostnih razredov namigi in nasveti

Tabela hitrostnih razredov

Označuje najvišjo dovoljeno varno hitrost, pri kateri se lahko pnevmatiko, pod določenimi pogoji, obremeni. Hitrostni razredi so razvrščeni od A (najnižji) do Y (najvišji), z eno izjemo: H je uvrščen med U in V. Najvišjo dovoljeno hitrost za vašo pnevmatiko lahko poiščete v tabeli hitrostnih razredov. Preseganja zakonske omejitve se ne priporoča, niti spodbuja.

Poiščite dimenzijo vaših pnevmatik v priročniku za uporabo vozila ali na vratih vozila

  • Informacije lahko poiščete v vašem priročniku za uporabo vozila, v predalu za rokavice ali na nalepki z informacijami o pnevmatikah na vratih na voznikovi strani.
  • Po navadi ti elementi vsebujejo vse informacije, ki se nanašajo na dimenzijo pnevmatik in specifikacije, kot tudi primeren tlak v pnevmatikah. Popolno razlago številk in črk si oglejte v zavihku »Poiščite dimenzijo vaših pnevmatik.«
avto edito informacijeopnevmatikiinnosilnosti namigi in nasveti
avto edito kajsooepnevmatike namigi in nasveti

Pnevmatike prve vgradnje – kaj je to?

Pnevmatike prve vgradnje (»Original Equipment«, originalna oprema) so tiste, ki jih je proizvajalec vozila homologiral – predvidel kot standardno opremo vašega vozila.

Nekateri proizvajalci vozil, kot so Audi, BMW, Mercedes in drugi, opremijo svoja vozila s pnevmatikami, ki so posebej narejene za njihovo znamko. Te pnevmatike imajo na bočnici posebno oznako prve vgradnje. V teh primerih Michelin priporoča, da tudi pri zamenjavi pnevmatik na vaše vozilo vgradite le pnevmatike z ustrezno oznako prve vgradnje.

Tabela oznak OE po znamki vozila: 

*= BMW, Mini
MO = Mercedes
AO = Audi
VO = Volkswagen
N0, N1, N2, N3, N4 = Porsche
MO1 = AMG
RO1 = QUATTRO

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče