r1a2 header

Kako izbrati najboljše pnevmatike za moj avto

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Kakšne pnevmatike potrebujem? Kako izbrati najboljše gume za moj avto? Če si postavljate ta vprašanja, vam bo naš članek pomagal razmisliti o pomembnih merilih za pravilno izbiro.
Morda se zdi, da je dimenzija pnevmatike edini pomemben dejavnik pri odločitvi, katere pnevmatike kupiti. Vendar, kot bomo videli, je nujno upoštevati tudi stil vožnje in podnebne razmere. Da bi vam pomagali pri pravilni izbiri, bomo omenili tudi evropski sistem označevanja in vam zagotovili orodje za odločanje.

Upoštevajte dimenzije, ki jih je navedel proizvajalec

To je prvo, osnovno merilo, ki ga morate upoštevati pri izbiri pnevmatik za vaš avto.

Ker pnevmatika nima standardne velikosti, je najprej, preden se odločate na osnovi drugih meril, potrebno vedeti, katere dimenzije pnevmatik so združljive z vašim vozilom. V nadaljevanju bomo razložili še druga merila.

car edito find tyre size tiresidewall tips and advice

Kje lahko poiščem dimenzije pnevmatik za svoj avto?

Oglejte si bočnico katere koli od vaših pnevmatik ter prepišite številke in črke na njej.Tukaj je primer popolne dimenzijske oznake pnevmatike: 255/55 R17 72H

Poglejte na bočnico, kjer je navedena dimenzija pnevmatike

Dimenzije pnevmatik so lahko navedene tudi na voznikovih ali sovoznikovih vratih:

Dimenzije pnevmatik so navedene tudi v navodilih za uporabo vašega vozila (ki naj bi bil v predalu za rokavice). Ti dokumenti običajno vsebujejo vse informacije glede velikosti in specifikacij vaših pnevmatik ter ustreznega tlaka v pnevmatikah.

sticker

Kaj pomenijo te črke in številke

Širina pnevmatike ali širina preseka : (Primer: 255)
Širina pnevmatike v milimetrih se meri od najširše točke zunanje bočnice pnevmatike do najširše točke njene notranje bočnice.

Presečno razmerje:(Primer: 55)

Presečno razmerje je razmerje med višino bočnice pnevmatike in širino pnevmatike. Nižje kot je razmerje, nižja je višina bočnice, kar pomeni boljše zavijanje, a bolj grobo vožnjo.

Zgradba : (Primer: R)  Premer kolesaTo je opis notranje konstrukcije pnevmatike. Lahko je R (radialna) kot večina pnevmatik ali D (diagonalna konstrukcija) ali B (z pasom).

Premer kolesa : (Prime : 17)Vrednost je izražena v palcih in označuje premer kolesa, za katerega je pnevmatika zasnovana tako, da se prilega.

Indeks nosilnosti: (Prime : 72) 

Ta označuje, za kolikšno obremenitev je pnevmatika certificirana pri najvišji vrednosti varnega polnjenja. Vrednosti  se nanašajo na tabelo, ki določa obremenitev, ki jo lahko pnevmatika nosi.
Na primer, 72 = 355 kg.

Vaše vrednosti lahko poiščete v tabeli indeksov nosilnosti

Tabela hitrostnih kategorij : (Primer : H)To označuje najvišjo varno hitrost, za katero je pnevmatika certificirana, da lahko nosi obremenitev pod določenimi pogoji. Kategorije hitrosti se gibljejo od A (najnižja) do Y (najvišja), z eno izjemo: H je med U in V.

Na primer: H = 210 km/h.

Če želite poiskati najvišjo hitrost za svojo pnevmatiko, glejte tabelo s hitrostnimi kategorijami. Preseganje zakonske omejitve hitrosti ni niti priporočljivo, niti dovoljeno

hl marking

Pnevmatike z visoko nosilnostjo (pnevmatike HL)

Pnevmatike HL so zasnovane tako, da podpirajo težo električnih in hibridnih vozil. Omogočajo uporabo enake velikosti pnevmatik, vendar z večjo nosilnostjo.

Kaj so pnevmatike za prvo vgradnjo (OE - Original Equipment pnevmatike)?

OE "Original Equipment" pomeni »Originalna oprema«, prva vgradnja, kar pomeni, da je pnevmatike odobril proizvajalec vašega vozila, da so lahko serijsko nameščene na vaše vozilo.

Nekateri proizvajalci vozil, kot so Audi, BMW, Mercedes in drugi, svoja vozila opremijo s pnevmatikami, ki so posebej zasnovane za njihovo znamko. Te pnevmatike imajo na bočnici posebno oznako OE. V tem primeru MICHELIN priporoča zamenjavo pnevmatik na vašem vozilu s pnevmatikami s posebno oznako OE.

Tabela oznak OE po znamki vozila:

Proizvajalci avtomobilov
Označevanje originalne opreme
marked tyre

Izbira pnevmatik za moj avto glede na moj način in pogoje uporabe

Ko poznate dimenzije, morate upoštevati še tri druga merila:

● klimatske razmere, v katerih vozite
● vaš stil vožnje
● vrsta vozila (električno ali termično)

Klimatske razmere: 

Drugo merilo, za katerega priporočamo, da ga upoštevate pri izbiri pnevmatik za vaš avto, so vremenske razmere.

Kako izberem pnevmatike za svoj avto glede na podnebje?

● Če vozite po gorskih območjih, ki so izpostavljena hudim zimskim razmeram (sneg, zima, led) več mesecev v letu in temperaturah pod 7°, se odločite za letne in zimske pnevmatike. Če so vaše zimske razmere še zahtevnejše, si oglejte naš članek "Kako izbrati zimsko pnevmatiko?"

34963888 m

● Če živite v regiji, kjer zime niso tako hude, z občasnimi snežnimi padavinami, se odločite za celoletne pnevmatike.

● Če vozite po južnoevropskih regijah z milimi zimami (temperatura nad 7°C, brez snega), se odločite za letne pnevmatike, s katerimi vozite vse leto.

Choose the right tyre for your needs

Choose the right tyre for your needs

Vaš način vožnje:

Če si želite zagotoviti, da boste v vožnji uživali, poiščite pnevmatike, ki ustrezajo vašemu načinu vožnje.

comfortable ride

Če imate radi mirno, udobno vožnjo:

Poiščite pnevmatike, ki posebej omenjajo udobje, gladko vožnjo, ki ustvarjajo na cesti malo hrupa. Na splošno so pnevmatike za potovanja z nižjo hitrostno kategorijo (oznake S, T ali H na bočnici) optimizirane za več udobja namesto za višjo hitrost – priporočljivo je, da nikoli ne nameščate pnevmatik s hitrostno kategorijo, ki je nižja od tiste, ki jo je določil proizvajalec vašega vozila. Prav tako se Izogibajte tudi agresivnim dezenom tekalne plasti – morda so videti zelo privlačni, vendar lahko pri vožnji povzročijo veliko hrupa.
Dobra izbira bi bila, na primer, naša pnevmatika Primacy 4+ .

Če želite občutiti vsak zavoj:

Iščite pnevmatike, ki omenjajo odlično vodljivost ali natančnost krmiljenja. Tem pogosto pravimo visokozmogljive pnevmatike in imajo višje hitrostne kategorije, kar pomeni, da so optimizirane za boljši nadzor ter tršo in natančnejšo vožnjo.
Za ta slog vožnje je, na primer, primerna naša pnevmatika Pilot Sport 5.

feeling curves

Vrsta vozila (električno ali termično):

Na trg prihaja vedno več vozil na električni pogon. Zdaj so na voljo posebne pnevmatike, ker so zasnovane za posebne značilnosti teh vozil. Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom so, na primer, primerne za povečanje dosega baterije. To velja za naše pnevmatike E-Primacy in Pilot Sport EV.

Čeprav pnevmatika E-Primacy ni posebej zasnovana za električna vozila, je zaradi svoje sposobnosti - nizkega kotalnega upora, zanje še posebej primerna . Pnevmatika Pilot Sport EV je bolj primerna za "športna" električna vozila (npr. Porsche Taycan, Tesla Model Y itd.)

TYRE RANGES​

FOR WHICH VEHICLES ?

RECOMMENDED FOR

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Thermic

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Thermic & Electric

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Thermic

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Electric

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Thermic & Electric

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Thermic & Electric

Izbira pnevmatik za moj avto z uporabo evropske oznake pnevmatik

labelling

V pomoč pri izbiri najboljših pnevmatik za vaš avtomobil vam je lahko tudi sistem označevanja, ki so ga vzpostavili evropski organi. Omogoča vam, da ste posebej pozorni na določene lastnosti pnevmatik, zlasti oprijem na mokri podlagi in izkoristek goriva, z oceno od A do E.
Oglejte si naš članek o evropskem označevanju pnevmatik

Orodje, ki vam pomaga  pri izbiri najboljših pnevmatik za vaš avto

To orodje vam bo v pomoč za izbiro najbolj primernih pnevmatik med glavnimi razpoložljivimi MICHELINOVIMI ponudbami, v skladu z zgoraj navedenimi sezonskimi merili. 

slide1

Če imate, na primer, družinski avto, kot je Renault Scenic, in se vozite po hribovitih območjih, boste izmenično uporabljali letne in zimske pnevmatike.
V tem primeru lahko izberete MICHELIN Alpin ⁶ za zimsko in MICHELIN Primacy ⁴ za letno sezono.

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče