liv img mich primacy4plusdry 20210922 v06 newbackplate

Recikliranje avtomobilskih pnevmatik

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z vašimi starimi pnevmatikami, ko jih zamenjate? Spodaj raziskujemo realnost recikliranja avtomobilskih pnevmatik in kako Michelin spodbuja recikliranje, hkrati pa si nenehno prizadeva zmanjšati vpliv lastnih izdelkov na okolje.

Ali je mogoče reciklirati avtomobilske gume? 

Ne glede na to, ali se dnevno vozite na delo ali se ob vikendih odpravljate na epske izlete po državi, potem, ko ste dovolj časa na cesti, vaše avtomobilske pnevmatike sčasoma začnejo kazati znake obrabe. Ko vaše pnevmatike dosežejo globino profila 1,6 mm, jih je potrebno zamenjati, da si zagotovite najvišjo stopnjo varnosti na cesti in ne kršite veljavne zakonodaje.

Včasih jih boste morda morali zamenjati prej zaradi poškodb, predrtja... ... To odstranjevanje avtomobilskih pnevmatik vsako leto, po vsem svetu privede do 30 milijonov ton pnevmatik(1), ki so zamenjane in potencialno zavržene.
 
Kaj pa, če vam povemo, da je avtomobilske pnevmatike mogoče reciklirati? Industrija pnevmatik je pravzaprav eden najnaprednejših sektorjev pri upravljanju izdelkov ob koncu življenjske dobe. Približno 88 %(2) izrabljenih pnevmatik se zdaj zbere, večina se jih predela, kar je precej impresivno, če upoštevamo, da se samo 14 % plastične embalaže(2) predela z recikliranjem.

Pred fazo recikliranja pnevmatik Michelin ukrepa na vseh stopnjah življenjskega cikla svojih izdelkov, da zmanjša njihov vpliv na okolje.

Iz česa so izdelane avtomobilske pnevmatike?

Čeprav so morda videti preproste, so avtomobilske pnevmatike dejansko izdelane iz več kot 200 različnih materialov. Sem spadajo naravni in sintetični kavčuk, saje in silicijev dioksid, ojačitvena polnila, jeklene in tekstilne ojačitve ter kemična sredstva.

Kakšna je struktura avtomobilske pnevmatike?

Večina avtomobilskih pnevmatik je sestavljena iz različnih plasti, kar dodaja še eno stopnjo kompleksnosti procesu recikliranja pnevmatik, saj proizvajalci, kot je Michelin, delajo na razvoju inovativnih novih metod in tehnologij, da bi olajšali ponovno uporabo vseh različnih elementov. Te plasti avtomobilskih pnevmatik običajno vključujejo sintetično gumo, korde iz tekstilnih vlaken, kovinske žice, ...

Kako poteka recikliranje avtomobilskih pnevmatik?

Postopek recikliranja gumijastih pnevmatik se pogosto začne pri prodajalcu, ko pripeljete svoj avto na zamenjavo starih, obrabljenih pnevmatik.

Pnevmatike lahko odnesete tudi v obrat za recikliranje pnevmatik ali v centre za recikliranje gospodinjskih odpadkov. Lahko pa obstaja omejitev, koliko jih lahko oddate, in vam lahko to tudi zaračunajo.

Michelin s sodelovanjem v sistemih zbiranja pnevmatik v mnogih državah po svetu aktivno prispeva k razvoju industrije recikliranja pnevmatik.

Skupina Michelin vlaga v recikliranje pnevmatik in razvija inovativne, prodorne tehnologije v sodelovanju s svojimi partnerji, da bi obrabljene pnevmatike ali odpadke spremenili v regenerirane surovine.

  • Enviro: tehnologija pirolize, ki se uporablja za pridobivanje materialov, kot so saje, olja in plin.
  • Lehigh tehnologije: tehnologija, ki omogoča recikliranje izrabljenih gumijastih izdelkov v mikronizirane gumene izdelke.
  • Michelin koordinira ali prispeva k raziskovalnim programom, kot je BlackCycle, katerega cilj je razviti celotno vrednostno verigo od surovin za pnevmatike ob koncu življenjske dobe do sekundarnih surovin (s 7 industrijskimi partnerji, 5 raziskovalnimi in tehnološkimi organizacijami (RTO) in inovativnim grozdom, v 5 državah).

End-of-life recycling solution

Recikliranje pnevmatik v vaši bližini

če želite izvedeti več informacij o reciklaži pnevmatik v vaši bližini, se obrnite na vašega lokalnega svetovalca. Nekatere države imajo spletne baze podatkov, kjer lahko najdete najbližji center za recikliranje, ki ponuja možnosti za odstranjevanje avtomobilskih pnevmatik.

Potrebujete nove pnevmatike? Poiščite prodajalca pnevmatik MICHELIN v vaši bližini :

banner dealer locator

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
  • Avtomobil
  • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči

Zakaj je recikliranje avtomobilskih pnevmatik pomembno?

Odstranjevanje avtomobilskih pnevmatik z recikliranjem ali recikliranjem avtomobilskih pnevmatik je le eden od mnogih načinov, kako lahko sodelujemo pri zmanjšanju okoljskega odtisa življenjskega cikla pnevmatike, od proizvodnje do konca življenjske dobe.

Michelin uporablja načela okoljskega oblikovanja, da omeji vpliv svojih pnevmatik na okolje v vseh fazah njihovega življenjskega cikla, od dobave surovin in proizvodnje, do faze uporabe in recikliranja.

Kot del svojega trajnostnega pristopa Michelin  v okviru industrije, skupaj s svojimi deležniki in industrijskimi partnerji, sprejema ukrepe za spodbujanje recikliranja pnevmatik, hkrati pa si nenehno prizadeva za zmanjšanje vpliva svojih izdelkov na okolje. Namen je, da bodo pnevmatike do leta 2050  izdelane iz 100 % trajnostnih materialov, hkrati pa se bo v letu 2030 v primerjavi z letom 2020 za 10 % izboljšala energetska učinkovitost pnevmatik.
 
Zmanjševanje vpliva pa se s tem ne konča – Michelin optimizira tudi transportno logistiko, oblikuje pnevmatike, ki zmanjšujejo porabo goriva in energije, tako kot pnevmatike MICHELIN e.PRIMACY, in sodeluje z drugimi proizvajalci pri razvoju najsodobnejših novih postopkov recikliranja, ki bodo pomagali preoblikovati odpadke v surovine.


Za ta pristop krožnega gospodarstva je značilen Michelinov pristop 4R (Reduce, Reuse, Recycle and Renew): zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj in obnovi.

Z osveščanjem in omejevanjem okoljskih vplivov, povezanih z izrabljenimi pnevmatikami, želi Michelin razviti sektor recikliranja pnevmatik po vsem svetu. Michelin na primer v Čilu gradi svojo prvo tovarno za recikliranje pnevmatik za gradbeno mehanizacijo, kjer bodo na voljo izkušnje od konca do konca, to je zbiranje starih pnevmatik in ponovna uporaba regeneriranih materialov.
 
Več o strategiji trajnostnega razvoja in mobilnosti skupine, katere cilj je, da  postane Michelin eno najbolj inovativnih, odgovornih in najučinkovitejših podjetij po vsem svetu na vseh področjih odgovornostih: gospodarske, okolijske, družbene in na družbenih omrežjih, na michelin.com.

VIRI

[1]  Vir: študija Deloitte – TIP 2019 – 45 držav
[2] “Global ELT Management – Stanje globalnega znanja o regulaciji, upravljanju sistemu, vplivih predelave in tehnologije", WBCSD & Projekt industrije pnevmatik

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče