Cilj zelene vožnje je zmanjšati emisije

Kako vam lahko okolju prijazna vožnja pomaga prihraniti gorivo? 

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

V današnjem času narašča zanimanje za tehnike »okolju prijazne vožnje« ali »zelene vožnje«. Ogledali si bomo, kaj pomeni okolju prijazna vožnja in kako lahko določena vedenja pri vožnji ne le pomagajo varovati okolje, ampak tudi zmanjšajo vaše izdatke za gorivo.

Kaj je okolju prijazna vožnja?

Okolju prijazna vožnja vsebuje dve načeli. Prvič, ekološko:

  • vožnja z mislijo na okolje je v današnjem času za uporabnike vse pomembnejša. Drugič, ekonomično: varčevanje z gorivom pozitivno vpliva na voznikove izdatke.  
  • Okolju prijazna vožnja ali "zelena vožnja" je tako skupek tehnik vožnje, katerih cilj je čim bolj zmanjšati emisije in porabo fosilnih goriv. In če vozite električno vozilo, vam bo takšna vožnja tudi pomagala povečati doseg baterije!

Katere tehnike vožnje lahko pomagajo pri varčevanju z gorivom?

Pripravili smo 9 nasvetov za okolju prijazno vožnjo, da zmanjšate ogljični odtis in prihranite denar.

1. Preverite tlak v pnevmatikah

Premalo napolnjene pnevmatike povečajo porabo goriva, poleg tega pa vplivajo na voznikov nadzor nad vozilom. Po drugi strani pa preveč napolnjene pnevmatike zmanjšajo porabo goriva, vendar podaljšajo zavorno pot in skrajšajo življenjsko dobo pnevmatik. Navedbo ustreznih vrednosti tlaka je običajno mogoče najti v priročniku za vzdrževanje vozila, v predalu za rokavice, na vratih vozila ali na vratcih posode za gorivo.

2. Izberite pravo pnevmatiko

"Pnevmatike z učinkovito porabo goriva", zasnovane za ustvarjanje nizkega kotalnega upora, lahko tudi znatno zmanjšajo porabo goriva vašega avtomobila. Evropski sistem označevanja vam lahko pomaga prepoznati najučinkovitejšo pnevmatiko: poiščite piktogram »bencinska črpalka« na nalepki in izberite pnevmatike z oceno A.

header choix 2

prikazuje izkoristek goriva v pnevmatikah, ocenjeno od A do E (A je razred za najboljši izkoristek goriva).

3. Predvidevajte: upočasnite, ne zavirajte

Na primer, izogibajte se hitri vožnji do semaforjev in pritiskanju na zavore. Bolje je, da načrtujete vnaprej in pustite dovolj razdalje, da bo avtomobil počasi, nežno upočasnil.

4. Izogibajte se pretreseni vožnji

V naseljenih mestnih območjih ni vedno enostavno, vendar bosta nenehno ustavljanje in speljevanje vplivala na vašo porabo goriva. Eden od načinov za boljši mpg (milja na galono) med mestno vožnjo je sprostitev! Ni vam treba nenehno biti skorajda v stiku z odbijačem avtomobila pred vami. Na srečo je danes veliko vozil opremljenih z mestnimi načini vožnje, ki so zasnovani za zmanjšanje porabe goriva.

Zahvaljujoč  mestnim načinom vožnje, je danes porabo goriva v prometu mogoče zmanjšati.

5.Izogibajte se nenadnim pospeškom

Hitreje kot spremenite hitrost predmeta, več sile potrebuje. Nenadno povečanje hitrosti bo zato zahtevalo dodaten odmerek energije in s tem obdavčilo vašo zalogo goriva.

6. Držite se omejitev hitrosti

Omejitve hitrosti avtomobilov niso uvedene le iz varnostnih razlogov, ampak pomagajo zmanjšati porabo goriva in emisije, ki onesnažujejo okolje.

7. Preberite teren

Pravilna uporaba prestav je lahko odličen način, da pridobite boljši mpg. Če se na primer približujete spustu, pustite, da ustrezno prestavno razmerje in gravitacija opravita svoje. Če je tik za tem naklon, začnite pospeševati, ko dosežete dno pobočja. Kaj pa tempomat? Čeprav je uporaben za avtocesto, ga je na hribovitem terenu najbolje izklopiti.

8. Ne puščajte motorja prižganega

Zaradi porabe denarja in okolja ne pustite, da avto deluje, če ni potrebno. To vključuje ustavljanje zaradi telefonskega klica, čakanje v avtu, da pobere otroke, celo čakanje v gostem prometu.

9. Klimatsko napravo uporabljajte zmerno

Nepotrebna uporaba pomeni več porabe goriva in več CO₂ v ozračju. Pri nizki hitrosti raje prezračite ali odprite okna.

Zelena vožnja: strokovni nasveti, ki vam bodo pomagali prihraniti gorivo

Cyrille Roget, direktorica tehničnih in znanstvenih komunikacij pri Michelinu, pozna nekaj konkretnih primerov, kako prihraniti gorivo s tehnikami okolju prijazne vožnje.

Pojasnjuje: "Nežno pospešujte, na primer pri zagonu izkoristite moč avtomobila." Ni treba, da bi rjoveli čim hitreje. Prav tako, ko gre za hitrost: »Upoštevajte omejitve hitrosti na avtocesti, da prihranite gorivo. Ni nujno, da pospešujete navkreber, vedno lahko pustite, da vozilo na klancu nekoliko upočasni.

Cyrille pravi, da je v urbanih območjih "skušnjava ostati blizu osebe pred vami . V nekaterih mestih lahko ljudje razvijejo poskočen stil vožnje. Toda ključno je, da se držiš svojega ritma in predvidevaš čim več."

Izogibanje nenadnim pospeševanjem je ključnega pomena pri okolju prijazni vožnji

In eden najpomembnejših dejavnikov, ko gre za varčevanje z gorivom in kar najboljšim izkoristkom milje na galono (mpg)? Pnevmatike! Cyrille pojasnjuje, da kotalni upor vzrok je za veliko "zapravljene" energije (goriva, ki se ne porabi za vrtenje koles avtomobila): "Ta izguba predstavlja do 20 %, z drugimi besedami eno polno posodo z gorivo od petih. In če pomislite, koliko goriva vsako leto natočimo v avto, razumete, da gre za precejšen znesek."

Rešitev za zmanjšanje kotalnega upora (brez izgube oprijema) je v pravih pnevmatikah. Vzemite na primer nove pnevmatike MICHELIN e.PRIMACY. Posebej zasnovane, z upoštevanjem vseh vidikov okolju prijazne vožnje zaradi izjemno nizkega kotalnega upora voznikom pomagajo prihraniti gorivo in denar(1).

Z najnižjim kotalnim uporom v primerjavi s povprečjem konkurenčnih vrhunskih pnevmatik(1), MICHELIN e.PRIMACY ponuja 0,21 litra goriva na 100 kilometrov in okoli 80 € v življenjskem ciklu pnevmatike (2,3). Za električno vozilo se doseg,  v primerjavi z drugimi pnevmatikami te kategorije, poveča za približno 7 %  – to je 30 km za ocenjeni doseg 400 km (4).

Kako lahko vozniki pomagajo pri varovanju okolja?

Avtomobilska industrija dela pomembne korake k izboljšanju vpliva vozil na okolje z inovacijami, kot sta pnevmatika MICHELIN e.PRIMACY ali pnevmatika MICHELIN PILOT SPORT EV. Toda pomembno vlogo ima tudi voznik. Kot smo videli, okolju prijazna vožnja ni le način za varčevanje z gorivom, denarjem in večja varnost na cesti, temveč je miselnost zelene vožnje temelj, da se skupaj premikamo proti bolj zeleni prihodnosti.

Fotografije:

Halbergman / Getty
Zero Creatives / Getty
Karin & Uwe Annas / Adobe Stock
Kiyoshi Hijiki / Getty

Legal mentions

(1) Kategorija pnevmatik MICHELIN e.Primacy spada med vrhunske letne pnevmatike, kot so blagovne znamke CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP in ki niso namenjene za prvo vgradnjo (tj. niso zasnovane za doseganje posebnih ciljev proizvajalcev avtomobilov), ampakso to  pnevmatike, ki jih je mogoče kupiti pri prodajalcih na drobno.
Preskus kotalnega upora – Preskus kotalnega upora je na stroju izvedla inštitucija Applus Idiada, po naročilu Michelina, junij 2020 (z novimi pnevmatikami) & avgust 2020 (obrušene do 2 mm ostanka profila), z dimenzijo 205/55 R16 91V; primerjava pnevmatik MICHELIN e.PRIMACY (nove: 5,58 kg/t & obrabljene: 5,13 kg/t) s pnevmatikami MICHELIN PRIMACY 4 (nove: 7,74 kg/t & obrabljene: 6,25 kg/t) ; BRIDGESTONE TURANZA T005 (nove: 7,17 kg/t & obrabljene: 5,81 kg/t) ; CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (nove: 6,39 kg/t & obrabljene: 5,49 kg/t) ; CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (nove: 8,93 kg/t & obrabljene: 6,94kg/t) ; DUNLOP BLURESPONSE (nove: 7,97 kg/t & obrabljene: 5,54 kg/t) ; GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (nove: 7,01 kg/t & obrabljene: 5,38 kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (nove: 6,96 kg/t & obrabljene: 6,30 kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 (nove: 8,79 kg/t & obrabljene: 6,97 kg/t).

(2) Nove pnevmatike MICHELIN e·Primacy ustvarijo v povprečju 2kg/t manj kotalnega upora kakor konkurenčni izdelki, kar ustreza znižanju porabe goriva za do  0,21l/100km, prav tako so manjši izpusti CO2, za do 5g za vozilo VW Golf 7 1.5 TSI kar je enako prihranku za do 7% pri dosegu za vozilo VW e.Golf. 
MICHELIN e·Primacy med uporabo ustvari povprečno 1,5 kg/t manj kotalnega upora kot konkurenčni izdelki, prihranek pri gorivu je do 80 €. Ta prihranek ustreza do 174 kg prihranjenih izpustov C02. Povečanje porabe je ocenjeno na podlagi povprečja novih in do ostanka globine 2 mm obrabljenih pnevmatik, da se upoštevajo zmogljivosti v realnem času - Vsi prihranki so ocenjeni na podlagi 35 000 prevoženih km in cene goriva 1,46 €/L (https://ec.europa. eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 ponderirano med 10 najboljših držav za gibanje motornih vozil na domačem in tujem ozemlju - https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/ transport/data/database). Dejanski prihranki goriva in stroškov se lahko razlikujejo predvsem glede na vozne navade, vozilo ali tlak v pnevmatikah.

(3) Povečan doseg baterije EV in zmanjšanje izpustov CO2. Nova pnevmatika MICHELIN e.PRIMACY ustvari povprečno 2 kg/t manj kotalnega upora kot konkurenčni izdelki, kar ustreza zmanjšanju porabe goriva do 0,21 l/100 km, kar ustreza prihranku izpustov CO2 do 5 g za VW Golf 7 1,5 TSI oz. je enakovredno povečanju dosega do 7 % za vozilo VW e.Golf.

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče