VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Kakšen je pravilni tlak mojih zimskih pnevmatik?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Vzdrževanje vaših pnevmatik, še posebej, kar se tiče tlaka, je zelo pomembnoza varno vožnjo.

Poučite se, kakšen je pravilni tlak vaših zimskih pnevmatik?

Kdaj je potrebno preveriti tlak v pnevmatikah?

Pnevmatike že po naravi s časom izgubljajo tlak, kar pomeni, da je potrebno tlak v pnevmatikah redno prilagajati (priporočamo mesečno), ne glede na tip pnevmatike (letne, zimske, celoletne). Z občasnimi preverjanji tlaka boste zagotovo opazili morebitno nenavadno znižanje tlaka v posamezni pnevmatiki v primerjavi z ostalimi, kar lahko kaže na puščanje.

Prav tako je priporočljivo, da preverjate tlak v pnevmatikah preden se odpravite na daljše potovanje ali če je vozilo obremenjeno s težkim tovorom. Zapomnite si, da morate meriti tlak v pnevmatikah, ko so »hladne« (potem, ko ste s pnevmatikami prevozili manj kot 3 km).

Avto Uvodnik article topic8 pression pneus hiver max max Namigi in nasveti

Prilagodite tlak v pnevmatikah za zimo

Zimske temperature imajo neposreden vpliv na vaše pnevmatike: ko se zniža temperatura, se prav tako zniža tlak v pnevmatikah.

Preverjajte tlak v pnevmatikah enkrat mesečno, da ga ustrezno prilagodite.

Zimske pnevmatike: Poskrbite, da boste prilagajali tlak v pnevmatikah v pravilnih pogojih!

Pazite na temperaturo, ko polnite vaše zimske pnevmatike.

Če polnite pnevmatike s tlakom oziroma prilagajate tlak v garaži, kjer je notranja temperatura nad ničlo (npr. 18 °C), medtem ko je zunanja temperatura pod lediščem (npr. -2 °C, torej je razlika 20 °C med zunanjo temperaturo in temperaturo znotraj garaže), vam priporočamo, da dodate 0,2 bara k priporočenem tlaku proizvajalca.

Ta prilagoditev bo nadomestila razliko med višjo notranjo temperaturo in nižjo zunanjo temperaturo, kar zagotavlja, da bo tlak v vaših zimskih pnevmatikah dobro prilagojen zimski vožnji. Če nastavite tlak v pnevmatikah na prostem,  upoštevajte vrednost tlaka, ki jo priporoča proizvajalec.

Avto Uvodnik michelin pression calul Namigi in nasveti
Avto Uvodnik equipements speciaux Namigi in nasveti

Najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o vožnji pozimi

Ključno je, da upoštevate vrednost tlaka v pnevmatikah, ki ga priporoča proizvajalec vozila. Ustrezne podatke lahko najdete na naslednjih mestih :

  • Na vozilu samem (na vratih avtomobila ali loputi za gorivo);
  • V navodilih vozila;
  • V priporočilih proizvajalca ali v profesionalnem avtomobilskem vodiču.

Prenizek tlak v pnevmatikah lahko pomembno vpliva na upravljanje vozila in povzroča, da se pnevmatike neenakomerno obrabljajo. Enako velja za previsok tlak. Z rednim preverjanjem in ustreznim prilagajanjem vrednosti tlaka v pnevmatikah lahko zmanjšate obrabo pnevmatik.

Drugi članki, ki vas bodo mogoče zanimali

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče