4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape

Vožnja pozimi - Pogosto zastavljena vprašanja

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila
Uporaba:

Kdaj naj bi preverili tlak v pnevmatikah?

Tlak v zimskih pnevmatikah se mora preveriti vsaj enkrat mesečno. Prav tako je priporočljivo preveriti tlak pred vsakim daljšim potovanjem ali kadar je vozilo težko obremenjeno. Da zagotovite, da bo odčitek tlaka natančen in zanesljiv, je potrebno tlak meriti pri hladnih pnevmatikah - če ste z vašimi zimskimi pnevmatikami prevozili manj kot 3 km. 

Kako lahko zaščitim svoje zimske pnevmatike med poletjem?

Pri temperaturah višjih od 7 °C, oziroma po 15. marcu, je potrebno zimske pnevmatike zamenjati z letnimi. Preden zimske pnevmatike shranite za poletni čas, preverite v kakšnem stanju so. Razpokane pnevmatike svojega dela ne bodo dobro opravile, tudi če še niso dosegle meje obrabe. Prav tako bi morali redno preverjati nastavitev pnevmatik.

Kam naj shranim zimske pnevmatike?

Vaše zimske pnevmatike morajo biti primerno shranjene, da bodo dobro zaščitene in primerne za naslednjo uporabo. 
 

Idealni pogoji za hranjenje pnevmatik so:
 

  • Čist, suh, blag in prezračen prostor, zaščiten pred neposredno svetlobo in vremenskimi razmerami.
  • Preprečiti je potrebno stik s  kemičnimi substancami, topili in olji, ki lahko poškodujejo gumo.
  • Odstraniti je potrebno vse, kar lahko predre gumo (žeblji, trske itn.).
  • Zaščitene morajo biti pred izvorom vročine, plamenov, pred gorečimi predmeti ali opremo, ki lahko se vname ali električnimi stiki. 
  • Pnevmatike naj ne bodo v bližini izvora ozona (transformatorjev, električnih motorjev, varilnih postaj itn.). 
  • V bližini naj ne bo elementov, ki bi lahko pnevmatike zmečkali.
     

Kako naj shranim svoje avtomobilske pnevmatike?

Če imate dovolj prostora v vaši garaži, lahko zimske pnevmatike shranite eno na drugo, najbolje na paletah v prostoru, kjer se ne morejo zmečkati. Višina stolpca ne sme presegati 1,20 m.
 

Če doma nimate dovolj prostora, da bi priročno shranili vaše pnevmatike, imejte v mislih, da lahko večina prodajalcev ponudi storitev hrambe pnevmatik. Pozanimajte se pri vašem lokalnem prodajalcu pnevmatik.
 

Če so zimske pnevmatike že montirane na platišča in imate prostor, da jih shranite, bi morali postaviti vaše napolnjene pnevmatike pokonci ali jih postavite eno zraven druge na police, v eno raven.
 

Druga rešitev je, da prepustite hrambo in skrb za zimske pnevmatike profesionalcu, kot so prodajalci pnevmatik.

Kako naj shranim pnevmatike, montirane na platišča?

Če so zimske pnevmatike že montirane na platišča in imate prostor, da jih shranite, bi morali postaviti vaše napolnjene pnevmatike pokonci ali jih postavite eno zraven druge na police, v eno raven.
 

Še ena rešitev je: da prepustite hrambo in skrb za zimske pnevmatike profesionalcu, kot so trgovci s pnevmatikami.
 

Kako pogosto naj preverjam obrabo zimskih pnevmatik?

Ne glede na vrsto pnevmatike, je priporočljivo, da redno preverjate stanje pnevmatik, na primer kot del rutine vzdrževanja vozila.

Kako pogosto naj zamenjam avtomobilske gume?

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je v Sloveniji potrebno v času od 15. novembra do 15. marca voziti z zimsko opremo (zimske ali celoletne pnevmatike z oznako M+S na vseh kolesih ali letne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os). Glavni kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo , morajo biti globoki najmanj 3 mm. Zimske pnevmatike ali celoletne pnevmatike, ki imajo glavne kanale dezena globoke manj kot 3 mm, prištevamo k poletnim pnevmatikam. V prometu na priobalnem območju Republike Slovenije, štejejo za zimsko opremo vozil, tudi samo poletne pnevmatike z globino glavnih kanalov dezena pnevmatik najmanj 3 mm.
 

Prezgodnja menjava pnevmatik znatno vpliva na obremenitev okolja.
 

Michelin se brez dvoma zavezuje za zasnovo pnevmatik s dolgo življenjsko dobo, ki imajo skozi celotno življenjsko dobo visoke zmogljivosti. Ko je enkrat dosežen zakonsko predpisan kazalnik obrabe, je čas za zamenjavo pnevmatik.
 

Michelin zaradi varnosti priporoča zamenjavo pnevmatik vsakih deset let, tudi če splošno stanje na prvi pogled izgleda dobro in še niso dosegle zakonsko predpisane globine ostanka profila.

Lahko izberem zimske pnevmatike z nižjo kategorijo hitrosti kot je priporočilo proizvajalca?

Da. Če je vozilo opremljeno z zimskimi pnevmatikami z ustrezno oznako (M+S in 3PMSF), in je lahko kategorija hitrosti pnevmatik nižja od najvišje dovoljene hitrosti vozila, lahko pnevmatike montirate na vozilo, morate pa uporabiti , nalepko, ki kaže najvišjo dovoljeno hitrost v vidnem polju voznika.
 

Na primer: vozilo z najvišjo dovoljeno hitrostjo 205 km/h bi normalno lahko opremili s pnevmatikami z hitrostnim indeksom H. Če bi namesto tega montirali zimske pnevmatike označene z M+S in 3PMSF in hitrostnim indeksom T, bi morali uporabiti nalepko, ki kaže najvišjo hitrostjo vozila 190 km/h.
 

Kako pogosto naj preverim tlak v pnevmatikah?.
Tlak v zimskih pnevmatikah se mora preveriti vsaj enkrat mesečno. Prav tako bi morali razmisliti o preverjanju tlaka pred vsakim daljšim potovanjem ali kadar je vozilo težko obremenjeno. Da zagotovite, da bo odčitek tlaka natančen in zanesljiv, je potrebno tlak meriti, če ste z vašimi zimskimi pnevmatikami prevozili manj kot 3 km.
 

Kakšen je najboljši način za zaščito mojih zimskih pnevmatik med poletjem?
Pri temperaturah višjih od 7 °C je potrebno zimske pnevmatike zamenjati z letnimi. Preden zimske pnevmatike shranite za poletni čas, preverite v kakšnem stanju so. Razpokane pnevmatike svojega dela ne bodo dobro opravile, tudi če še dosegle meje obrabe. Prav tako bi morali redno preverjati nastavitev pnevmatik.
 

Preverite tlak v vaših zimskih pnevmatikah 

Ali je uporaba ježevk dovoljena?

V skladu s 6. odstavkom 20. člena Pravilnika o opremi vozil (Ur. List RS, št. 44/2013) v Sloveniji v cestnem prometu ni dovoljeno uporabljati pnevmatik z žeblji (ježevk). 

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče