4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape 2

Pogosto zastavljena vprašanja: Kako naj izberem pravilne pnevmatike – zimske pnevmatike

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Ali potrebujem zimske pnevmatike, če imam vozilo 4x4? 

Vozila 4x4, znana tudi kot vozila s 4-kolesnim pogonom, imajo na snegu boljši oprijem kakor vozila s pogonom samo na sprednji ali na zadnji osi, a so manj učinkovita kakor vozila z nameščeno zimsko opremo (zimske ali celoletne pnevmatike z oznako 3PMSF).

4 pogonska kolesa z letnimi pnevmatikami deloma nadomestijo manko oprijema pri vožnji navkreber. Pri vožnji navzdol pa 4 pogonska kolesa nimajo toliko učinka – in ker je teža vozila pri vožnji po klancu navzdol večja, je lahko vožnja brez ustrezne opreme nevarna.  Prednosti pnevmatik 3PMSF so neprekosljive.

Ali lahko namestim snežne verige na katero koli vozilo?

Večina vozil lahko uporablja klasične ali standardne snežne verige.

Nekatera vozila pa vendarle zahtevajo namestitev posebnih snežnih verig.

Preverite najprej pri proizvajalcu, če je za vaše vozilo mogoče uporabiti standardne snežne verige. Z nekaterimi vozili vožnja s klasičnimi snežnimi verigami po cesti ni dovoljena, ker med pnevmatikami in karoserijo avtomobila ni dovolj prostora. Če bi namestili snežne verige na takšno vozilo, bi lahko poškodovali pnevmatike ali druge dele avtomobila. V tem primeru boste potrebovali snežne verige tipa lestve.

Za več informacij o verigah, ki vam jih ponuja MICHELIN LIFESTYLE, obiščite

Kakšen je smisel ježevk?

V regijah in državah, ki jih dovoljujejo, se ježevke priporočajo za uporabo v najbolj ekstremnih zimskih razmerah. Na ledenih in poledenelih cestah so veliko bolj zmogljive kot zimske pnevmatike brez žebljev. Ko vozite z ježevkami, morate na zadnji del vašega vozila nalepiti posebno nalepko in voziti s hitrostjo 90 km/h ali manj.

Ali lahko v Sloveniji vozim na cesti z ježevkami?

V skladu s 6. odstavkom 20. člena Pravilnika o opremi vozil (Ur. List RS, št. 44/2013) v Sloveniji v cestnem prometu ni dovoljeno uporabljati pnevmatik z žeblji (ježevk). 

Kakšne razlike so med zimskimi pnevmatikami, pnevmatikami za sneg, in pnevmatikami s termogumo?

V bistvu ni velikih razlik. Ti izrazi so se razvili skozi čas in z razvojem novih tehnologij. Danes jim po navadi rečemo zimske gume ali pnevmatike, saj se njihove prednosti občuti ne samo na zasneženih cestah, ampak v vseh zimskih pogojih, še posebej na mokrih cestnih površinah pri temperaturah < 7 °C.

Kakšna je razlika med snežnimi verigami in snežnimi prevlekami za pnevmatike?


Glavna razlika je v dizajnu: snežne verige se nastavijo tako, da prekrijejo tekalno plast pnevmatike, medtem ko snežne prevleke popolnoma prekrijejo kolesa. Pri snežnih verigah je oprijem rezultat skupnega delovanja pnevmatike in verige. Pri snežnih prevlekah je material tkanine prevleke tisti, ki zagotavlja oprijem.

Na trdnem zbitem snegu oba sistema delujta približno enako, medtem ko so na svežem snegu in poledici verige bolj učinkovite. Prav tako so bolj odporne in se bodo počasneje obrabljale na cestah, na katerih je sneg že očiščen. Vendar pa se snežne prevleke veliko enostavneje in hitreje namestijo.

Do zgodnjih 2000 je bilo na trgu mogoče najti le kovinske snežne verige. Približno zadnjih petnajst let pa so se, predvsem na pobudo Michelina, razvili novi koncepti verig – kot so snežne prevleke (S.O.S Grip) in kompozitne verige (Michelin Easy Grip) – za lažjo uporabo, predvsem v smislu namestitve in nenehnih izboljšav zmogljivosti.

Obiščite našo posebno spletno stran, da izveste več o našem programu snežnih verig

Ali potrebujem posebna kolesa za zimske pnevmatike?


Zimske pnevmatike lahko namestite na vaša običajna kolesa. Voznikom, ki uporabljajo zimske pnevmatike, Michelin priporoča v letni sezoni uporabo letnih pnevmatik, kar pomeni, da boste morali zamenjati vaše pnevmatike dvakrat letno:

  • Enkrat spomladi za zamenjavo zimskih pnevmatik z letnimi
  • Enkrat jeseni za zamenjavo letnih z zimskim pnevmatikami

Seveda je menjava pnevmatik povezana s stroški. Možno je, da imate dva kompleta koles (platišča + pnevmatike), ene z zimskimi in ene z letnimi pnevmatikami. Na ta način lahko enostavno zamenjate vaša kolesa, ne da bi morali najprej odstraniti pnevmatike, in se tako izognete strošku menjave.
 

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče