00299871

TPMS: Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

TPMS (sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah) vam omogoča, da zaznate, kdaj je tlak v vaših pnevmatikah prenizek.V Evropi je obvezen od 1. novembra 2014 (v ZDA od 2007), kar pomeni, da je vaše vozilo z njim opremljeno, če je bilo izdelano po tem datumu.

V praksi lahko TPMS prikaže vašo raven tlaka v pnevmatikah na armaturni plošči prek indikatorja ali opozorilne lučke.

Kako deluje senzor tlaka v pnevmatikah?

TPMS lahko deluje na dveh sistemih zaznavanja: neposrednem in posrednem.

Neposredni sistem

Pri neposrednem sistemu se informacije o tlaku v realnem času vračajo prek senzorja tlaka v pnevmatiki ali ventilu. Pošljejo se v vgrajen računalnik, da prikaže informacije na vaši armaturni plošči. Odvisno od vašega vozila je lahko oblika drugačna:

opozorilna ali signalna lučka
 

tpms warning light

predstavitev vašega avtomobila s stopnjo napolnjenosti pnevmatik s tlakom

Tyre pressure monitoring system

Posredni sistem

Pri posrednem sistemu tlak v pnevmatikah izračunava sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah na podlagi hitrosti vrtenja koles, ki ga uporabljata tudi ABS (protiblokirni zavorni sistem) in ESP (elektronski stabilnostni program).

Hitrost vrtenja se poveča, ko se premer kolesa zaradi preslabe napolnjenosti pnevmatik zmanjša. TPMS podatke nato pošlje na nadzorno ploščo.

TPMS: prednosti in pomanjkljivosti

Prednost tega sistema je v tem, da zagotavlja samodejno opozorilo o tlaku v pnevmatikah. Morda boste pomislili, da vam ni treba vsak mesec hoditi na servis, saj vam TPMS pove, kdaj je čas, da ponovno napolnite pnevmatike. A tega ne priporočamo.

TPMS ima eno pomanjkljivost: aktivira se šele, ko vaše pnevmatike izgubijo 20 % zraka, kar je v povprečju približno 0,4 bara.
Zakaj je to problem?

Ker velja, da je pri tej ravni tlaka pnevmatika že premalo napolnjena in je znano, da premalo napolnjena pnevmatika vodi do prezgodnje obrabe.
Če se vaša pnevmatika prezgodaj obrabi, jo boste morali zamenjati prej, kot ste pričakovali. To pomeni dodatne stroške.

Ne glede na to, kako priročen je ta indikator, je še vedno priporočljivo, da preverite tlak v pnevmatikah enkrat na mesec, da se izognete prezgodnji zamenjavi pnevmatik.

Kako nastaviti TPMS?

Nič posebnega vam ni treba narediti, saj je opozorilni sistem nastavljen na optimalen tlak za vaše pnevmatike. Ko je ena od vaših pnevmatik premalo napolnjena (tj. ko je njen tlak 20 % nižji od priporočenega tlaka), se na vaši armaturni plošči prikaže lučka. Tako vaš TPMS prikaže, katera pnevmatika na vašem vozilu je prizadeta.

Kdaj je treba TPMS ponovno kalibrirati?

Če izberete drugo velikost pnevmatike, je možno, da se priporočeni tlak razlikuje od originalne pnevmatike.

V tem primeru bo moral strokovnjak ponovno nastaviti TPMS, tako da vas opozori na kakršen koli padec tlaka, povezan s to novo konfiguracijo.

Menjava senzorja tlaka v pnevmatikah

Teoretična življenjska doba senzorjev tlaka v pnevmatikah je 5-7 let.
To je zato, ker so senzorji tlaka v pnevmatikah izpostavljeni koroziji, udarcem in visoki hitrosti pri vožnji na avtocestah.

V primeru okvare se za zamenjavo okvarjenega senzorja tlaka v pnevmatikah lahko obrnete na strokovnjaka.

map search desktop

Poiščite trgovino s pnevmatikami blizu vas v sekundah

Išči po
Naslov, mesto ali poštna številka
Avtomobil
  • Avtomobil
  • Motorno kolo
Ugotovi mojo lokacijo
Išči
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče