VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Ali lahko pustim nameščene zimske pnevmatike poleti?

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Morda vas zamika, da bi pustili zimske pnevmatike na vozilu skozi vse leto, a sprašujete se, če je to res dobra zamisel? Preberite si članek, v katerem boste izvedeli več pravilih in uredbah glede zimskih pnevmatik, udobju, ki ga nudijo na cestišču, njihove lastnosti glede varnosti in kako vam lahko prihranijo denar. Tukaj je navedeno vse, kar morate vedeti o vožnji z zimskimi pnevmatikami poleti in skozi vse leto.

Zakaj izbrati zimske pnevmatike ?

Zimske pnevmatike, ali snežne pnevmatike kot jih včasih imenujejo, so zasnovane za zimsko sezono, zahvaljujoč njihovim širokim in globokim utorom. Njihova edinstvena tekalna plast in guma se prilagajata nizkim temperaturam in omogočata odlično oprijemanje cestišča v hladnem vremenu, kar vam omogoča samozavestno vožnjo, ne glede na vreme.

Kdaj lahko uporabim zimske pnevmatike?

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta, pa tudi sicer v zimskih razmerah, motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Dodatno priporočamo uporabo zimskih pnevmatik (prav tako znanih kot snežne pnevmatike), ko temperature začnejo padati pod 7 °C.

Zakaj?

Ko vozite v zimskih razmerah, pri temperaturah pod 7°C, je zavorna pot z zimskimi pnevmatikami krajša kakor z letnimi, na kateri koli podlagi (suha, mokra, zasnežena, poledica) in zimske pnevmatike omogočajo boljši oprijem.

4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1

Ali se zimske pnevmatike hitreje obrabijo kot letne ?

Nasprotno od splošnega prepričanja se pri večini znamk zimske pnevmatike v zimskih razmerah ne obrabijo hitreje kakor letne pnevmatike med uporabo v poletnih mesecih.

Zahvaljujoč naprednim tehnologijam, bodo visoko zmogljive zimske pnevmatike Michelin zagotovo vzdržale vsaj tako dolgo kot letne pnevmatike.

winter tyre

Ali je dovoljeno voziti z zimskimi pnevmatikami poleti?
 

V Sloveniji ni predpisa, ki bi določal prepoved vožnje z zimskimi pnevmatikami tudi v poletnih mesecih.
Zakon o pravilih cestnega prometa pa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu od 15. novembra do 15.
marca naslednjega leta predpisano zimsko opremo. Od voznika je odvisno, ali bo po 15. marcu zimske pnevmatike zamenjal z letnimi in dal prednost varnosti in udobju na cestišču.

3 razlogi, zakaj ni priporočljivo obdržati zimskih pnevmatik v letni sezoni

1 - Za boljšo varnost

Letne pnevmatike zagotavljajo najvišjo varnost na suhih in mokrih cestah, ko je temperatura nad 7 °C.

Vendar pa so pri temperaturah pod 7 °C identificirane zimske pnevmatike (označene z M+S in/ali 3PMSF*) bolj zmogljive kot letne pnevmatike v zimskih razmerah.
Preskusi opravljeni pri TÜV SÜD v 2013 s pnevmatikami 205/55 16 H.

braking on snow_ENG

2 - Da prihranimo več goriva

Količnik kotalnega upora zimske pnevmatike je večji kot pri letni pnevmatiki iste velikosti.
Z vožnjo z zimskimi pnevmatikami poleti se torej porabi več goriva in proizvede več izpustov CO2.

3 -  Zaradi udobja

Če se odločite, da zimske pnevmatike zamenjate s pnevmatikami, ki so primerne za letne vozne razmere (letne gume) in ki ustrezajo višjim temperaturam, je to dobra odločitev tudi glede udobja pri vožnji. Letne pnevmatike zagotavljajo pri temperaturah, višjih od 30 °C boljši oprijem cestišča, kar omogoča udobnejšo in varnejšo vožnjo.

storing tyres

Kako lahko zaščitim svoje zimske pnevmatike med poletjem ?

Pri temperaturah višjih od 7 °C, oziroma po 15. marcu, je potrebno zimske pnevmatike zamenjati z letnimi.

Preden zimske pnevmatike shranite za poletni čas, preverite v kakšnem stanju so. Razpokane pnevmatike svojega dela ne bodo dobro opravile, tudi če še niso dosegle meje obrabe. Prav tako bi morali redno preverjati nastavitev pnevmatik.

Razpokane pnevmatike izgubijo učinkovitost, četudi meja obrabe še ni dosežena. Prav tako ne pozabite na redno preverjanje poravnave pnevmatik.

S pomočjo našega iskalnika prodajalcev lahko poiščete profesionalno storitev v vaši bližini.

Prednosti celoletnih pnevmatik

Program MICHELIN CrossClimate vključuje celoletne pnevmatike, ki imajo pridobljen certifikat 3PMSF* in nudijo inovativne rešitve za letne in zimske pnevmatike.

S programom MICHELIN CrossClimate lahko varno vozite tako poleti, kot tudi pozimi, ne da bi morali razmišljati o menjavi pnevmatik, ko se vreme spremeni. Te pnevmatike so torej najboljša opcija za voznike, ki živijo v regijah z zmernim podnebjem, kjer vreme ostaja večino leta blago, z občasnim hladnim valom.

Avto Uvodnik pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter Namigi in nasveti
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče