VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Evropski zakoni, glede zimskih pnevmatik

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Oznake zimskih pnevmatik

Spoznajte vašo opremo

Avto Piktogram 3pmsf Tyre Namigi in nasveti

M + S (Blato in sneg):

Lastno potrdilo proizvajalca, ki izkazuje, da je bila zmogljivost v zimskih pogojih preskušena.

Avto Piktogram 3pmsf Tyre Namigi in nasveti

3 PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake):

Pnevmatike s to oznako so zasnovane za ceste pokrite s snegom in je bila njihova zmogljivost potrjena na predpisanih preskusih (1).

(1) Test učinkovitosti v zimskih pogojih, glede na opisano metodo v uredi R117.2

Avto Uvodnik guide ue regulations Namigi in nasveti

Kaj pa evropske uredbe pravijo o zimskih pnevmatikah?

Evropske uredbe o zimskih pnevmatikah predpisujejo, da »morajo biti pnevmatike. Če so zimske pnevmatike, označene z M+S«.

Za prikaz oznake M+S niso potrebni posebni, predpisani preskusi: to je samo lastno potrdilo proizvajalca. Oznaka ne pomeni nobene objektivne garancije za zmogljivosti.

Zimske pnevmatike z oznako 3PMSF pa so morale uspešno prestati predpisan preskus in s tem zagotavljati določeno stopnjo zmogljivosti v zimskih razmerah.

V Evropi se pravila, ki se nanašajo na uporabo certificiranih zimskih pnevmatik (M+S in/ali 3PMSF*) v posameznih državah razlikujejo. Glede na državo so zimske pnevmatike lahko obvezne v določenem delu leta ali v določenih vremenskih/voznih razmerah. Poleg tega imajo nekatere države zakonodajo, ki določa najmanjšo dovoljeno globino ostanka profila na tekalni plasti pozimi.

Glejte spodaj za uredbe po državi.

Avto Piktogram Bibendum - Reflexion Namigi in nasveti

Ali ste vedeli?

V Evropi je lahko hitrostni razred pnevmatike nekoliko nižji kot pa tisti od originalnih pnevmatik za certificirane pnevmatike za zimo (M+S in/ali 3PMSF). V tem primeru mora biti vaša hitrost vožnje prilagojena, da se ujema s tem hitrostnim razredom.

Nalepka z opozorilom o zmanjšani največji dovoljeni hitrosti mora biti potem postavljena znotraj vozila na mestu, ki je lahko viden vozniku.

Kdaj moram zamenjati pnevmatike - namestiti zimske pnevmatike?

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je v Sloveniji potrebno v času od 15. novembra do 15. marca voziti z zimsko opremo (zimske ali celoletne pnevmatike z oznako M+S na vseh kolesih ali letne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os). Glavni kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo , morajo biti globoki najmanj 3 mm. Zimske pnevmatike ali celoletne pnevmatike, ki imajo glavne kanale dezena globoke manj kot 3 mm, prištevamo k poletnim pnevmatikam. V prometu na priobalnem območju Republike Slovenije, štejejo za zimsko opremo vozil, tudi samo poletne pnevmatike z globino glavnih kanalov dezena pnevmatik najmanj 3 mm. 15. november je datum, ki ga določa zakon. Če pa že pred 15. novembrom temperatura pade pod 7 °C, je čas za namestitev zimskih pnevmatik! Še en enostaven način, da si zapomnite, kdaj je čas za namestitev zimskih pnevmatik, je noč čarovnic, na veliko noč pa jih potem snamete.

Pri temperaturah pod 7 °C letne pnevmatike niso več dovolj zmogljive. Od oktobra do aprila je najboljša rešitev, da uporabljate pnevmatike, ki so certificirane za zimo (zimske ali celoletne pnevmatike). Te pnevmatike, ki so zasnovane za uporabo v hladnem vremenu, omogočajo lažji nadzor na vozilom na mokrih in s snegom prekritih cestah. Zimske pnevmatike vam omogočajo hitrejše zaviranje in boljši oprijem med vožnjo.

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en product in context 2 nosignature landscape 1

Kaj pa ježevke?

Nekatere evropske države imajo uredbe o ježevkah in jih lahko dopuščajo za določen del leta. Druge države sploh ne dopuščajo njihove uporabe (Nemčija, na primer). Tudi v Sloveniji v cestnem prometu ježevk ni dovoljeno uporabljati.

Avto Uvodnik fiche 10 visuel pneu cloute Namigi in nasveti

Države z uredbami o zimskih pnevmatikah

Zimske pnevmatike so obvezne v nekaterih evropskih državah. V drugih državah so zimske pnevmatike neobvezne. Glede na različne predpise glede zimskih pnevmatik v posameznih državah, smo pomislili, da bi bilo praktično, da naredimo povzetek pravil glede uporabe zimskih pnevmatik naših najbližjih evropskih sosedov. 

Po državah

Francija

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je v Sloveniji potrebno v času od 15. novembra do 15. marca voziti z zimsko opremo (zimske ali celoletne pnevmatike z oznako M+S na vseh kolesih ali letne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os). Glavni kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo , morajo biti globoki najmanj 3 mm. Zimske pnevmatike ali celoletne pnevmatike, ki imajo glavne kanale dezena globoke manj kot 3 mm, prištevamo k poletnim pnevmatikam. V prometu na priobalnem območju Republike Slovenije, štejejo za zimsko opremo vozil, tudi samo poletne pnevmatike z globino glavnih kanalov dezena pnevmatik najmanj 3 mm. 

 

Povezava do Zakona o pravilih cestnega prometa in do Pravilnika o opremi in delih vozil

Nemčija

V Nemčiji je po zakonu obvezno, da imate zimske pnevmatike na snežnih ali ledenih cestah. Zimske pnevmatike so po navadi obvezne med oktobrom in aprilom, najbolje pa je preveriti zakonodajo za regije, ki jo nameravate obiskati.
 

V 2018 so bile uredbe spremenjene v bolj striktne s spremembo definicije »pnevmatike z zimskimi značilnostmi«. Pnevmatike morajo imeti ne samo oznako M+S, ampak tudi oznako 3PMSF.
 

Uporabnikom je bilo dano obdobje odloga za zamenjavo: pnevmatike izdelane pred 1. januarjem, 2018 so dovoljene do 30. septembra, 2024 (povezava to Ali ste vedeli? Da najdete proizvajalčev datum za vaše pnevmatike...)
 

Če vidite znak, ki prikazuje snežne verige, to pomeni, da so verige obvezne na cesti med zimo. Če ne spoštujete te označbe, vam lahko izrečejo denarno kazen.

Italija

V Italiji je uporaba snežnih pnevmatik ali snežnih verig urejena po občinah, regijah in družbami za ceste. Kjer je to zahtevano, se mora oprema uporabljati med 15. novembrom in 15. aprilom. 
 

V nekaterih regijah boste videli znake, ki kažejo, da morate na vozilo namestiti snežne verige. V tem primeru so obvezne in se lahko uporabljajo namesto zimskih pnevmatik.

Belgija

Če je vaše vozilo opremljeno s pnevmatikami z oznakama M+S in 3PMSF kategorijo hitrosti, ki je nižja od najvišje dovoljeni hitrosti vašega vozila, jih lahko uporabljate vse leto. V tem primeru mora biti v vidnem polju voznika nameščena nalepka, ki kaže kategorijo hitrosti - najvišjo hitrost za vaše pnevmatike.
 

Če ima vaše vozilo pnevmatike z oznako M+S, vendar je brez oznake 3PMSF in je kategorija hitrosti nižja od najvišje dovoljene hitrosti vozila, lahko z njim vozite med 1. oktobrom in 30. aprilom. V tem primeru, mora biti v vidnem polju voznika nameščena nalepka, ki kaže najvišjo dovoljeno hitrost za vaše pnevmatike. 
 

Pnevmatike M+S z ali brez oznake 3PMSF, s hitrostnim razredom, ki je enak ali višji od najvišje dovoljene hitrosti vozila, se lahko uporablja čez celo leto.

Švica

Švica ne zahteva uporabe zimskih pnevmatik. Vendar pa je med oktobrom in aprilom zelo priporočljivo namestiti zimske pnevmatike. Če se zgodi prometna nesreča in vozilo ni opremljeno z zimskimi pnevmatikami, lahko vaš zavarovatelj zavrne kritje kakršne koli škode in vas celo toži zaradi malomarnost.

Poleg tega, če vidite znak, ki prikazuje snežne verige, to pomeni, da morate v zimskem času na tisti cesti na vozilu obvezno uporabiti snežne verige.

Avto Uvodnik dot Namigi in nasveti

Ali ste vedeli?

Če hočete najti proizvajalčev datum vaših pnevmatik, morate pogledati na kodo DOT (Department of Transportation (MZP - Ministrstvo za promet)), ki se nahaja na bočnici.

* Člen 3.1.5 direktive 92/23 in uredbe R30

**»Snežna pnevmatika«: pnevmatike z dizajnom tekalne plasti in strukture, ki zagotavljajo boljše upravljanje vozila v blatu in svežem ali taljenem snegu, kot pa navadne cestne pnevmatike. Dizajn tekalne plasti na snežnih pnevmatikah ima ponavadi značilne utore in/ali velika poševna rebra, ki so bolj narazen kot pa pri navadnih cestnih pnevmatikah.

carte europe
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče