4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape

Preberite naših 7 namigov za vožnjo pozimi

Naši nasveti za vožnjo po snegu in ledu: kako ohraniti nadzor nad vozilom med vožnjo v slabem vremenu. Ta praktični vodnik vsebuje informacije o priporočenih dodatkih za vozilo za zimo in o tem, kako pripraviti vaše pnevmatike za vožnjo v snegu.

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Namig 1: Vedno pripravite vaše vozilo, še posebej pnevmatike!

Preden se odpravite na vožnjo, vedno odstranite led z vetrobranskega stekla, da si zagotovite dober pregled nad cestiščem.

Ko temperature padejo pod 7°C,  priporočamo uporabo pnevmatik, označenih s simbolom 3PMSF. To so lahko zimske pnevmatike (včasih jim rečemo tudi snežne pnevmatike) iz programa MICHELIN Alpin, ali celoletne pnevmatike iz programa MICHELIN CrossClimate. 

Če morate namestiti snežne verige, ko prispete v gorato območje, ustavite na varnem mestu ob strani cestišča in jih namestite na enem od za to namenjenih mest ob vznožju gora. 

Avto Uvodnik marquages m s et 3pmsf fiche 06 Namigi in nasveti

Namig 2: Prilagodite tlak v pnevmatikah

Avto Piktogram tiretips inflation Namigi in nasveti

 

Ko se nižajo temperature, se niža tudi tlak v pnevmatikah. Poskrbite, da bo pozimi v pnevmatikah ustrezen tlak. Pnevmatike z ustreznim tlakom so varnejše in imajo boljši izkoristek goriva.

Namig 3: Kako voziti v snegu

Vožnja v snegu je lahko za voznike, ki je niso navajeni, stresna. Potrebno je ohraniti nadzor nad vozilom, vseskozi morate biti osredotočeni na cestišče in držati krmilo z obema rokama.

Bryan Bouffier, francoski dirkač in zmagovalec stoletne edicije Monte Carlo relija v letu 2011, pravi: »Na zasneženih cestah je najpomembnejše, da ostane mirni, nežno zavirate in pospešujete, gledate daleč naprej pred sabo, povečate varnostno razdaljo, in - kljub temu, da bi moralo biti samoumevno - zmanjšate hitrost«.

Ne uporabljajte tempomata, saj ni zasnovan za vožnjo po spolzki podlagi in lahko zaradi tega izgubite nadzor nad vašim vozilom. 

Namig 4: Naučite se pravilnih tehnik zaviranja, ko vozite po snegu.

Začnite z zmanjšanjem hitrosti in povečanjem varnostne razdalje. Zapomnite si, da je vaša zavorna pot v snegu štirikrat daljša, zato ohranjajte varnostno razdaljo do vozila pred vami - tako pri vožnji navkreber kot tudi navzdol.

Pomembno je, da preverite vašo zmožnost zaviranja takoj, ko opazite spremembo cestnih razmer (naj bodo te suhe, mokre, zasnežene ali ledene). Da to storite, počakajte dokler ni blizu nobenega vozila in vozite počasi. Vozite naravnost in začnite postopoma zavirati. Če vaše vozilo težko upočasnjuje, je to zato, ker je cestišče spolzko. Nadaljujte bolj previdno in upočasnite. 

Bryan Bouffier, francoski dirkač in zmagovalec stoletne edicije Monte Carlo relija leta 2011, pravi: »Zlato pravilo pri zaviranju je: brez naglih gibov«.

Michelin - Maîtriser le freinage

Namig 5: Ohranite nadzor pri vožnji v zavojih.

Michelin - Garder le contrôle en courbe

Pogon na sprednjih kolesih

  • Spustite pedal za plin in nežno zavirajte ter se približajte vsakemu ovinku, kakor da bi bil veliko ožji kot izgleda, tako da imajo pnevmatike boljšo možnost, da ohranijo oprijem, ko so obrnjene.
  • Ko izstopate iz ovinka, zmanjšajte vrtljaje za lažji trenje.Pogon na zadnjih kolesih

  • Ko zadnji del vozila zdrsne iz linije, morate nežno uporabiti tako pedal za plin kot zavore, in naprej gledati v smeri, kamor želite iti ter hkrati obračati v isto smer. 

Namig 6: Kako ravnati pri vzpenjanju navkreber, ko vozite v snegu

Na zasneženih cestah je pomembno, da nežno pospešujte, postopoma spuščate sklopko, da preprečite sprednjim kolesom, da bi zdrsela.

Vozila 4x4

Vozila s 4-kolesnim pogonom imajo več oprijema. V 90 % primerov se ta vozila bolje spoprijemajo z vzponi tudi z letnimi pnevmatikami. Vendar pa lahko pride do težav ko se vozite navzdol, saj je teža vozila spredaj. Tako je najbolje, da tudi pri pogonu 4x4 uporabljate zimske pnevmatike za vožnjo v snegu. 

MICHELIN - Réussir son démarrage en côte

Namig 7: Vožnja v snegu - Razlike med vozili z ročnim in avtomatskim menjalnikom

Pri vožnji v snegu naj bi pristopali na različne načine, glede na to ali vozite vozilo z ročnim in avtomatskim menjalnikom. Pri ročnem menjalniku uporabite višjo prestavo, da se izognete izgubi oprijema. Nekateri avtomatiki imajo snežni način, ki je zelo priročna funkcija. Morda je bolje, da izklopite ESP in tempomat.

Avto Piktogram Bibendum - Reflexion Namigi in nasveti

Kaj si moram zapomniti pri vožnji pozimi?

Spodaj je povzetek naših namigov za varno vožnjo pozimi:

  • Pripravite vaše vozilo - popolnoma odstranite sneg in led z vetrobranskega stekla;

  • Opremite vaše vozilo z zimskimi pnevmatikami;

  • Zmanjšajte hitrost;

  • Zavirajte počasi in gladko;

  • Ohranite ustrezno varnostno razdaljo;

  • Ohranite nadzor pri vožnji v zavojih;

  • Poučite se, kako ravnati pri vožnji navkreber 

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče