4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape 2

Kdaj namestiti vaše zimske pnevmatike

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti v Sloveniji od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Predpisano zimsko opremo morajo imeti tudi v zimskih razmerah.
Zakaj torej čakati z menjavo pnevmatik, z montažo zimskih pnevmatik, dokler ne obstanete v snegu?
Zapomnite si naslednje preprosto pravilo:

»Pred 15. novembrom ali ko temperature padejo pod 7 °C, je čas za namestitev zimskih pnevmatik!«

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila
4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1 1

Kdaj moram zamenjati pnevmatike - namestiti zimske pnevmatike ?

 

Vreme postaja vedno bolj nepredvidljivo in zime so iz leta v leto bolj spremenljive. Zakaj tvegati, da ostanete ujeti na cesti brez ustreznih pnevmatik za zimo?

Da se izognete nevarnim situacijam in da vozite v skladu z veljavnimi predpisi v Sloveniji si zapomnite preprosto pravilo: »Pred 15. novembrom ali ko temperature padejo pod 7 °C, je čas za namestitev zimskih pnevmatik!«

Zakaj bi morali zamenjati pnevmatike med oktobrom in aprilom?

Ne pozabite, da Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Vedite, da bodo vaše letne pnevmatike, ko temperatura pade pod 7 °C, manj učinkovite.

Pomembno je, da se odločite za pnevmatike, ki so certificirane za zimsko vožnjo, saj so narejene iz materialov, ki so prilagojeni za uporabo pri nizkih temperaturah (guma ostane gibka, ne otrdi). Profil na zimskih pnevmatikah zagotavlja optimalno zmogljivost v zimskih razmerah. Če imate celoletne gume z oznako 3PMSF, jih ni potrebno zamenjati z zimskimi pnevmatikami, lahko jih obdržite vse leto.

Avto Uvodnik guide replace tire glove Namigi in nasveti

Pourquoi démonter les pneumatiques hiver même en été?

Kdaj naj odstranim zimske pnevmatike?

Strokovnjaki ne priporočajo, da obdržite zimske pnevmatike skozi vse leto, saj so na vročih cestnih podlagah zimske pnevmatike pravzaprav manj učinkovite in se njihova mehkejša guma obrabi hitreje. Zimske pnevmatike, zasnovane za nizke temperature, je priporočljivo zamenjati z letnimi pnevmatikami takoj, ko se temperatura dvigne nad 7 °C. Ne pozabite, da Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morate voziti z zimsko opremo do 15. marca, na splošno pa lahko počakate do konca marca.

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en product in context 2 nosignature landscape

Kaj sploh so zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike so nujne za vožnjo v hladnem vremenu, saj so posebej zasnovane, da se optimalno oprimejo hladne ceste - mokre, zasnežene ali poledenele.

Zimske pnevmatike prepoznamo po oznakah M+S in/ali 3PMSF na bočnici pnevmatike.

Prednosti vožnje z zimskimi pnevmatikami

V zimskih voznih razmerah zimske pnevmatike zagotavljajo boljši oprijem. Njihova guma ostane prožna pri temperaturah pod 7 °C, njihova oblika in globina ter dezejn tekalne plasti zagotavljajo optimalno oprijemanje podlage. To se kaže v boljšem oprijemu, upravljanju in delovanju motorja na mokrih , zasneženih in poledenelih cestah.

Avto Uvodnik pn002567 max Namigi in nasveti

Najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o vožnji POZIMI

  • Zapomnite so zlato pravilo: »V skladu z veljavno zakonodajo morajo imeti vozila zimsko opremo od 15. novembra do 15. marca naslednje leto. Torej: pred 15. novembrom, oziroma ko temperature padejo pod 7 °C, je čas za namestitev zimskih pnevmatik!«
  • Obdržati zimske pnevmatike skozi vse leto, ni dobra zamisel.
  • Ko boste namestili zimske pnevmatike, ne pozabite enkrat mesečno
    preveriti tlaka v vseh 4 pnevmatikah. V hladnejšem vremenu se tlak v pnevmatikah po navadi zniža (prenizek tlak), ko pa se temperature dvignejo, se tlak običajno poviša (previsok tlak).
     
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče