4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape 2

2 ali 4 zimske pnevmatike? Koliko zimskih pnevmatik potrebujem na svojem vozilu?

Veliko voznikov se sprašuje, koliko zimskih pnevmatik morajo kupiti. Ali je bolje imeti 2 ali 4 zimske pnevmatike na vašem vozilu?

16. člen Pravilnika o opremi vozil (Ur. List RS 44/2013) določa, da morajo biti na vozilu vse pnevmatike enake velikosti (če izdelovalec vozila ni predvidel različnih pnevmatik na različnih oseh), vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (diagonalne, prepasane diagonalne, radialne). Vožnja z le dvema zimskima pnevmatika je torej v nasprotju z veljavnimi predpisi v Sloveniji. Oprema vozila s 4 zimskimi pnevmatikami pa je priporočljiva tudi iz varnostnih razlogov. 

Zapomnite si enostavno pravilo: na vozilo vedno namestite 4 zimske pnevmatike!

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila
4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1 1

Varnost pozimi je naša najvišja prioriteta! 

Če ste se odločili na vaše vozilo namestiti zimske pnevmatike, se zavedajte, da je v skladu s predpisi potrebno in tudi zelo priporočljivo, da uporabite enake zimske pnevmatike na vseh 4 kolesih, ne glede na vrsto vozila, ki ga imate (pogon na sprednji ali zadnji osi, ali 4-kolesni pogon). Zakaj? Če uporabljate različne pnevmatike na  sprednjih in zadnjih kolesih, bo vaše vozilo neuravnoteženo in posledično manj stabilno.

Avto Piktogram front only Namigi in nasveti

Ali je nevarno namestiti zimske pnevmatike samo na sprednji 2 kolesi vozila?

Ali se skušate odločiti ali bi namestili 2 ali 4 zimske pnevmatike? Vedeti morate, da je nameščanje zimskih pnevmatik samo na sprednjih 2 kolesih lahko nevarno in da ne ustreza v Sloveniji veljavnim predpisom.
Če vozite na snegu ali ledu, obstoja nevarnost, da  zadnji del vašega vozila zdrsne. Ko pospešujete, bodo zadnja kolesa ta zdrs še povečala. Drsenje je še posebej težko obvladovati voznikom z omejenimi izkušnjami v zimskih voznih razmerah.
Za vozila s pogonom na zadnji osi namestitev 2 zimskih pnevmatik samo na sprednjo os vozila ne izboljša mobilnosti.

Avto Piktogram Rear only Namigi in nasveti

Ali je nevarno namestiti zimske pnevmatike samo na zadnji 2 kolesi vozila?

Nameščanje zimskih pnevmatik samo na zadnji 2 kolesi vašega vozila je v nasprotju z veljavnimi predpisi v Sloveniji in prav tako tvegano. Z razliko od prejšnjega primera je tukaj neuravnotežen oprijem prisoten na sprednjem delu vozila. Neravnovesje med sprednjimi in zadnjimi kolesi lahko povzroči težave pri obvladovanju in zaviranju vozila. 
Za vozila s pogonom na zadnji osi namestitev 2 zimskih pnevmatik samo na zadnjo os ne izboljša mobilnosti.

Najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o vožnji pozimi

  • Pred vožnjo v zimskih razmerah, preverite vremenske in vozne razmere. To vam bo pomagalo pri pravilni odločitvi in vam preprečilo, da bi se znašli v nevarnih situacijah.
  • Pri temperaturah pod 7 °C nudijo zimske pnevmatike boljši prijem in imajo krajšo zavorno pot
  • Vedno namestite zimske pnevmatike v kompletu 4, ne pa le dveh pnevmatik, ne glede na vrsto vozila, ki ga imate.
     
Avto Piktogram schéma 2 pneu été en hiver neige 30m fr Namigi in nasveti
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče