Avto Ozadje background reglementation Namigi in nasveti

Zakaj bi morali uporabljati zimske pnevmatike? Michelin pojasnjuje.

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Zakaj je pomembno biti pripravljen na vožnjo v zimskih razmerah?

Avto Uvodnik guide car rainy road dark 0 0 587 462 max Namigi in nasveti

Vreme

Od oktobra do aprila so lahko vozne razmere zelo spremenljive, in površina ceste je lahko suha, vlažna, mokra, zasnežena ali poledenela. Vsekakor pa bo mrzlo – zato je pomembno, da uporabljamo pnevmatike, ki ustrezajo zimskemu vremenu (zimske ali celoletne pnevmatike).

V svetu pnevmatik se zima začne takoj, ko se temperature spustijo pod 7 °C, torej je takrat na splošno priporočljivo zamenjati pnevmatike - namestiti zimske. Pri tej temperaturi, bo guma običajnih (letnih) pnevmatik otrdela in postala manj zmogljiva.

V snegu, na ledu in hudi poledici se vozniki velikokrat počutijo pozimi manj varne – a ni potrebno, da je tako.

S pravilnim upoštevanjem nevarnosti vožnje v mrzlem vremenu in če upoštevate, da imate opremo, ki ustreza zimskim pogojem (zimske pnevmatike ali 3PMSF-certificirane celoletne pnevmatike), se lahko počutite pozimi prav tako varne kot na lep poletni dan.

Avto Uvodnik carousel produit pilot alpin 5 max max Namigi in nasveti

Varnost pozimi

Vozniki verjamejo, da sta sneg in led največji nevarnosti za zimsko vožnjo. A vendar se devet od desetih** nesreč zgodi na suhih ali mokrih cestah, ne pa na cestnih površinah, prekritih s snegom ali ledom.

Sneg predstavlja nevarnost, ki pa še zdaleč ni edina. Tudi pozimi se skoraj devet od desetih* nesreč zgodi na ravni cesti.

Kako si razlagamo ta pojav? To je vprašanje koncentracije. Vozniki so po navadi na ostrih ovinkih in kadar prihajajo izza mrtvih ovinkov bolj pozorni kakor vožnji na ravnih mestnih cestah. Posledica tega je, da je število nesreč v urbanih področjih veliko večje.

V razmerah kot so te, vaše pnevmatike igrajo pomembno vlogo, zato je pomembno, da opremite vaše vozilo (glede na vaš način vožnje) z zimskimi ali pa s celoletnimi pnevmatikami.

Zakaj uporabljati 3PMSF-certificirane pnevmatike, ko temperature padejo?

Razlogov za uporabo posebej prilagojenih pnevmatik (zimskih ali celoletnih), ko začnejo padati temperature, je več.

Oznaka 3PMSF pomeni zagotovilo varnosti in mobilnosti na snegu, pnevmatike s to oznako pa so tudi oblikovane tako, da dobro delujejo na mrzlih, drsečih površinah – tudi če so mokre ali poledenele.  

Pri temperaturah pod 7 °C so pnevmatike, certificirane za zimo (takšne z M+S in/ali 3PMSF oznakama) v primerjavi z letnimi pnevmatikami varnejše in imajo krajšo zavorno pot na mokrih, zasneženih ali poledenelih cestah.

Avto Piktogram 3pmsf Tyre Namigi in nasveti
Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče